Маяківська продукція –  до святкового столу полтавців

Маяківська продукція – до святкового столу полтавців

ТОВ “Агрофірма “Маяк” відзначає 10-річчя м’ясокомбінату

Кого нині здивуєш асортиментом м’ясних та ковбасних виробів на полицях супермаркетів? Але, на жаль, їхня якість не дуже часто радує українських покупців. Зовсім інша ситуація у торговельній мережі магазинів “Рідне Село”, де полтавці полюбляють купувати продукцію торгової марки “Маяківська свіжина”.
А доставляють щодня апетитні та високоякісні товари з Котелевського району, де здійснює свою діяльність ТОВ “Агрофірма “Маяк” – компанія прогресивна, добре відома на теренах не лише Полтавщини та України, а й далекого зарубіжжя.
Тут системно впроваджуються новітні технології, триває постійна робота над розширенням асортименту, збільшенням обсягів продажу продукції. В агрокомпанії одна галузь працює на іншу, доповнюючи одна одну. Основа діяльності “Маяка” – рослинництво, тваринництво, переробка власної сировини та торговельна мережа магазинів.
У структурі компанії працюють комбікормовий завод, хлібопекарня, цехи з виробництва борошна, круп та переробки олійних культур, м’ясокомбінат. А в планах – налагодження переробки молокосировини.
Цими днями ТОВ “Агрофірма “Маяк” відзначає 10-річчя одного з провідних структурних підрозділів – власного м’ясокомбінату. До ювілею переробного підприємства тут готувалися заздалегідь. Зокрема розроблено нові види продукції: тушковане м’ясо свинини, телятини й курятини, вироблене у власному нещодавно відкритому цеху. Не менш бажаними для гурманів будуть і ковбаса “Татарська”, “Брізоло” й “Махан”, які виготовляються з елітних сортів м’яса.
А ще з 1 по 25 грудня у кожному магазині та супермаркетах власної торговельної мережі “Рідне Село” проводять акцію-розіграш “кошику достатку” (всього 13 кошиків) з високоякісною м’ясо-ковбасною продукцією. Цим самим м’ясокомбінат АФ “Маяк” вкотре підтверджує свою мету – бути національним еталоном справжньої якості та технологій у виробництві натуральної м’ясної продукції.

Від зернини – до паляниці

В агрофірмі “Маяк” ефективно функціонує замкнутий цикл виробництва, переробки та реалізації виробленої продукції “З поля – до столу”. Вирощене на полях високоякісне зерно переробляється на власних переробних підприємствах, використовується для тваринництва й реалізується у торговельній мережі магазинів “Рідне Село”, які функціонують у Котелевському районі, в Полтаві.
Перевірені на якість і поживність збалансовані корми для худоби – це висококондиційне молоко, яке в потужних сучасних доїльних залах тваринницьких ферм сільгосппідприємства видоюється без доступу повітря й без стороннього контакту. На кожному етапі виробництва проводиться відповідний контроль якості продукції. Тож з упевненістю можна сказати, що мережа магазинів “Рідне Село” агрофірми “Маяк”, яка об’єднує з півтора десятка торговельних закладів, є для споживачів гарантом високоякісної натуральної продукції, отриманої в результаті переробки власної сировини рослинного й тваринного походження, будуть це молоко чи м’ясні продукти, олія чи овочі.
Значна увага в ТОВ “Агрофірма “Маяк” приділяється не лише питанням якості, а й розширенню асортименту. А він тут неабиякий. Скажімо, тільки м’ясокомбінат виробляє близько 150 видів різних найменувань м’яса, ковбас і копченостей, тушкованої свинини та яловичини, напівфабрикатів.
* * *
Потужний розвиток базової тваринницької галузі підприємства, а ще, мабуть, відсутність державної політики у сфері закупівель м’яса підштовхнули керівництво “Маяка” до роздумів про те, що продавати за копійки високоякісну сировину, та ще й великі її партії, не вигідно. Відіграла свою роль і та ситуація, що на вітчизняному ринку м’ясної продукції було й залишається нині дуже мало справді якісного товару. Відтак і виникли плани – налагодити власну переробку м’яса.

Гордість агрофірми – власний м’ясокомбінат і продукція, яка виготовляється

Незабаром м’ясокомбінат ТОВ “Агрофірма “Маяк”, який нині є гордістю компанії, відзначатиме свій
10-річний ювілей. З цією датою у маяківців пов’язано чимало приємних нововведень. Адже саме в 2008 році було впроваджено торгову марку власної продукції – “Маяківська свіжина”.
У результаті цілеспрямованої систематичної модернізації виробничих потужностей підприємство представляє на даний час великий високотехнологічний комплекс, який характеризується високим рівнем механізації й автоматизації процесів і глибиною переробки м’ясної сировини. Нині потужність підприємства становить до 5 т на добу. М’ясопереробне виробництво в цілому оснащене сучасним високопродуктивним обладнанням західноєвропейських країн із програмним управлінням, що дозволяє випускати продукцію в широкому асортименті найвищої якості.
Переробні агрегати преміум-класу, якісна сировина, кращі рецепти виготовлення продуктів, найсучасніші технології – все це дозволяє виробам під маркою “Маяківська свіжина” не тільки успішно конкурувати з вітчизняною продукцією, а й бути лідером на ринку виробництва м’ясної продукції.
* * *
Напередодні відзначення ювілейної дати ми побували на м’ясопереробному підприємстві АФ “Маяк”. Своєрідну екскурсію виробничими цехами нам провели головний технолог м’ясокомбінату Юлія Коваленко та майстер ковбасного цеху Аліна Зубашенко.
На підприємстві одразу впадає в око високий рівень санітарії та гігієни праці. Побутові умови тут відповідають європейським стандартам. Для працівників м’ясокомбінату обладнані роздягальні, де функціонує 2 зони, в яких є шафи для чистого й забрудненого одягу. Тут також працюють душові кабіни й санітарні вузли. Робітники повністю забезпечені миючими засобами. До речі, спецодяг перуть і прасують централізовано відповідні фахівці прямо на підприємстві.
Слід додати, що й сама територія м’ясокомбінату знаходиться поблизу лісу, в екологічно чистій зоні, що само по собі зобов’язує виготовляти якісну продукцію.
На м’ясопереробному підприємстві загалом трудяться 32 працівники. Це фактично молодіжний колектив. У цехах чисто й затишно, а сировина (вирізка м’яса й сало) – лише свіжа. У цеху обвалювання та жилування м’яса працюють шестеро фахівців. Це – молоді місцеві, котелевські, хлопці й дівчата, яким подобається працювати на рідному підприємстві. Найдовше тут трудиться жилувальниця м’яса Лариса Сидоренко.
– Працювати з такою сировиною – справжнє задоволення. Вона завжди свіжа і якісна, – розповідає Лариса Сидоренко. – Для своєї сім’ї я та, власне кажучи, й усі мої колеги купуємо лише нашу, маяківську, м’ясну продукцію, бо знаємо, що виготовлена вона з високоякісної натуральної сировини.
Жінка розповідає, що роботою дуже задоволена. Усі працівники мають повний соціальний пакет. Зарплата достойна, виплачують її своєчасно. Умови праці хороші. Керівництво уважне до людей, якщо виникають якісь проблеми, завжди допоможе їх вирішити.
Підтримали колегу й Василь Тимко та Іван Савчук. Останній по закінченні кооперативного технікуму відслужив в армії й ось уже 5 років працює на підприємстві. Наголошує, що працювати в “Маяку” цікаво. Тут є перспектива розвитку.

Аромати копченостей

Завітали ми й у цех готової продукції, де в стадії комплектації замовлень знаходиться понад 120 видів м’ясної продукції. Санітарні умови тут, як мовиться, на висоті, а аромати копченостей такі, що аж дух перехоплює.
Щойно переступивши поріг коптильного цеху, відчули вишневий аромат. Майстер термічного відділення, оператор термоцеху Ігор Разіньков розповів, що для виробництва копченостей використовується тільки натуральна щепа вільхи, дубу, бука, інших порід дерев. Ігор працює на м’ясокомбінаті 6 років і навчається в аграрній академії. Сам він з Полтави, агрофірма надала йому житло в Котельві, тож він уже фактично котелевець.
М’ясокомбінат ТОВ “Агрофірма “Маяк” працює з 4-ї години ранку. Щодня о 7-й ранку з підприємства виїжджають 2 автомобілі з продукцією. Варто відзначити високий рівень відповідальності виробників за якість виготовлених на підприємстві товарів. До речі, продукція агрофірми “Маяк” продається тільки в мережі власних фірмових магазинів “Рідне Село”.
– Ми не хочемо фальсифікації, треба, щоб люди смакували тільки нашу свіжу і якісну продукцію. Для її приготування ми використовуємо лише натуральні спеції: чорний і духмяний перець, мускатний горіх, сіль і цукор. Яйця, молоко, борошно та вершки – тільки власного виробництва, – розповідає Аліна Зубашенко. – Замовлення є щодня, тож ми й виготовляємо в таких обсягах, щоб продукція завжди була і свіжа, і якісна. Замовлення від усіх магазинів надходять централізовано, товарознавець їх обробляє і формує обсяг поставок. Це – охолоджена м’ясна та маринована продукція, напівфабрикати, ковбаси й копченості.

Класні спеціалісти – смачна й корисна продукція

Тільки хороші відгуки почули ми від головного технолога м’ясокомбінату Юлії Коваленко про всіх працівників підприємства. Своєрідними феноменами назвала вона обвальника м’яса Василя Тимка, якому будь-яке завдання під силу, та працівницю цеху напівфабрикатів Ірину Олійник. За зміну дівчина виробляє вручну до 100 кілограмів напівфабрикатів, серед яких – котлети, фрикадельки, ромштекси з сиром, биточки, шашлик, стейки, корейка, тюфтелі, зрази, люля-кебаб. За фахом Ірина Олійник кухар-кондитер, уже рік працює в “Маяку”. Робота їй подобається, а виробляти все власноруч її навчила мама.
З ким би з працівників м’ясокомбінату ми не спілкувалися, люди гордяться тим, що працюють в агрофірмі “Маяк”. Це й не дивно, адже, крім привабливих умов праці, достойної зарплати й повного соціального пакета, вони бачать високі результати своєї праці: за 10 років продукція підприємства завоювала неабиякий авторитет на споживчому ринку області. За нею їдуть покупці з одного краю міста в інший. Виробнику довіряють, і це – найвища оцінка праці трудового колективу підприємства.
– ТОВ “Агрофірма “Маяк” – компанія прогресивна. Тут системно впроваджуються новітні технології, постійно працюють над розширенням асортименту, збільшенням обсягів продажу продукції. Таких підприємств, де власники вкладають значні інвестиції у розвиток виробництва, сьогодні дуже мало, – підсумувала Юлія Коваленко.

Феномен успішності: вивчай чуже, не забувай своє

Запозичуючи та впроваджуючи чуже, підтримуй своє – таким принципом керується в повсякденному житті й у роботі заслужений працівник сільського господарства України, генеральний директор ТОВ “Агрофірма “Маяк” Вячеслав Прийма. Він постійно підвищує свій професійний рівень і стимулює до цього команду однодумців, фахівців вищої й середньої керівної ланки сільгосппідприємства. Відвідуючи світові чи європейські аграрні форуми, Вячеслав Іванович завжди намагається почерпнути щось нове, цікаве й обов’язково впровадити у виробництво в своєму рідному “Маяку”, де на керівних посадах працює вже понад 17 років.
Можливо, саме в цьому і криється феномен успішної роботи ТОВ “Агрофірма “Маяк” – компанії, яка має високе визнання не лише на Полтавщині та в Україні, а й за кордоном. Про це, зокрема, свідчать висновки міжнародних експертів, представників Міжнародного трейд-клубу, котрий об’єднує понад 60 дипломатичних і торгових представництв зарубіжних посольств в Україні, які цього літа взяли участь у роботі засідання, що відбулося на Полтавщині. До складу делегації, яка побувала в агрофірмі “Маяк” та ознайомилася з її технологіями виробництва, входили представники Швейцарії, Канади, Аргентини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Іспанії, Ізраїлю, загалом близько 20 країн. Ось лише деякі з коментарів членів трейд-клубу. “Я наочно побачив, як виглядає виробництво 21-го століття… Особливо важливо, що вся продукція натуральна і якісна”, – зазначив представник Угорщини Андраш Кадар. “АФ “Маяк” – це майбутнє не тільки Котелевського району, а й держави. Це саме те, чого потребує Україна”, – констатував представник Литви Андріс Гайсріс. “Приємно здивований величезною працелюбністю співробітників підприємства. Побачене в агрофірмі “Маяк” є підтвердженням того, що можна досягти вагомих результатів, якщо наполегливо працювати”, – переконаний представник Кореї Ігор Кім.
Насамкінець варто додати, що десятки видів продукції м’ясокомбінату ТОВ “Агрофірма “Маяк”, які пропонувалися до участі в численних дегустаційних конкурсах, стали переможцями цих проектів. Серед них – ковбаса смажена українська вищого гатунку, балик, рулет і грудинка копчено-варені, ковбаса лікарська, сосиски вищого гатунку. Перелік можна продовжувати й продовжувати.
Тож так тримати, шановні маяківці! Успіхів вам, наснаги й нових звершень!

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Микола БЕЗНОС (фото)
Журналіст

Поділися:

Добавить комментарий