Маківка літа, середина року

Маківка літа, середина року

Липень – Найблагодатніший і найспекотніший місяць, який обдаровує нас хлібами, овочами, ягодами, грибами. У цьому місяці рослини потерпають від нестачі вологи, тому поливи стають найважливішою справою і потребують багато зусиль.

Збираємо врожай і розпушуємо грядки

На відкритому ґрунті починають достигати огірки, помідори. Висівають насіння багаторічних цибуль, щавлю. Підкопують ранню картоплю, а за рослинами пізньостиглих сортів, призначених для тривалого зберігання, продовжують доглядати. Розпушують, поливають і прополюють грядки, підгортають картоплю й капусту, підживлюють, застосовують заходи проти шкідників і хвороб.
Поливають цвітну капусту, притінюють її головки (суцвіття), щоб вони росли великими і білими. Розпушують ґрунт у міжряддях: спочатку глибоко (на 8–10 см), а в міру росту рослин глибину зменшують до 3–4 см. Продовжують проріджувати моркву, петрушку, червоні буряки, редьку, щоб сформувати оптимальну густоту насадження.
У липні без поливу городу важко обійтися. Огірки, як вологолюбну рослину, поливають не менше двох разів на тиждень, коли погода суха, а якщо звичайна – один раз на 7–10 днів. Поливна норма у початковий період до цвітіння огірків становить 250–300 л води на 10 кв.м, а в період плодоношення – 350–400 л. Поливають й інші овочеві культури, які ростуть на городі.
Якщо у кабачків і патисонів надмірно розростається надземна маса, для кращого надходження повітря вирізають один-два листки з черешком. За холодної і дощової погоди рослини штучно запилюють.
Щоб одержати великі плоди, у помідорів зрізують через кожні 8–10 діб бічні пагони у пазухах листків (так звані пасинки), залишаючи пеньок (1см) і прищипують верхівки усіх плодоносних пагонів. Прищипування особливо важливе для високорослих пізньостиглих сортів, рослини яких підв’язують до кілків або до шпалери. Вирощування на шпалері рятує помідори від хвороб та забруднення, а також прискорює достигання плодів. Підживлення запобігає скручуванню листя.
Своєчасне збирання врожаю – важливий фактор збереження його якості. У липні збирають ранні овочі: капусту білоголову ранню, цвітну, кольрабі, редьку літню, ріпу, моркву на пучкову продукцію, салат листковий, картоплю ранню, огірки тощо. Наприкінці місяця достигають помідори, перець, баклажани, цибуля-ріпка з сіянки. Регулярно знімають молоді зав’язі кабачків і патисонів.
У липні продовжують літні та повторні посіви скоростиглих овочевих культур: крес-салату, цибулі ріпчастої на перо, ріпи, салату, кропу, петрушки, шпинату. При цьому бажано враховувати чергування овочевих рослин. Наприклад, після редиски не висаджують капусту, а після гороху – квасолю та боби. Зібравши зелені культури, у цьому місяці можна посіяти горох і квасолю, які дають хороші врожаї. Висівають також зимові сорти редьки.

Щоб мешканці підвіконь радували око

У кімнатних рослин, що розрослися, зараз обрізують пагони, спрямовані всередину куща, слабкі та зайві. Кімнатні рослини, яким уже тісно в горщиках, треба пересаджувати в більший посуд. До осені вони встигнуть перехворіти від цієї процедури і почнуть нормально рости. Регулярно, двічі на день, поливають рослини теплою водою, «купають» їх під теплим дощем. Прохолодного дня роблять це в міру висихання землі.
Квіти, що інтенсивно ростуть і цвітуть, треба підживлювати двічі на місяць спеціальними добривами для кімнатних рослин. Фуксії підживлюють 3–4 рази на місяць. Гіпеаструми і ароїдні повинні влітку пройти період спокою. Для цього їх менше підливають, дають засохнути нижнім листкам.
Щоб квіти у кімнатних рослин не дрібнішали, після цвітіння у рослин видаляють нижній ряд листя і пересаджують у свіжу землю. Через декілька тижнів починають підгодовування: спочатку добрива з вмістом азоту – для відновлення зеленої маси, а потім фосфорні – для рясного і тривалого цвітіння.
Цього місяця можна проводити пересадку кімнатних рослин, а також розмножувати їх одеревенілими або зеленими живцями. У рослин, що дуже розрослися, формують крону.

Кожній квітці – свій догляд

Влітку продовжується догляд і за жителями квітника. У троянд видаляють зав’язі, бо вони ослаблюють рослину. Якщо ви не селекціонер, насіння вам ні до чого. У хризантем з великими квітами регулярно видаляють пасинки, а у дрібноквіткових останній раз прищипують верхівку. Раз на 10 днів їх треба підживлювати розведеним коров’яком і регулярно поливати у спеку.
Під кущі півоній вносять компост чи старий перегній, розкидають його навколо і перекопують. Квіти заввишки понад 1 м – мальви, дельфініуми, жоржини – треба підв’язувати до кілочків. Гладіолуси у фазі бутонізації останній раз підживлюють коров’яком, розведеним 1:10, до якого додають суперфосфат, 1–2 ст. ложки на 10 л настою. Раз на 10 днів підживлюють коров’яком 1:10 і суперфосфатом, 1–1,5 ст. ложки на відро настою.
Якщо літо видалося прохолодне і сире, часто з’являються грибкові захворювання у троянд, хризантем, флоксів. Потрібно щотижня обприскувати ці рослини 1-процентою бордоською рідиною чи 0,5-процентним розчином хлорокису міді. В однорічних квітів, які висаджені на насіння, залиште найперші квітки, решту видаліть. Саме вони дадуть стигле відбірне насіння. У айстр залишають 5–6 перших квіток, у циній – 3–4. Бур’яни, пасинки, кухонні рештки укладають в компостні купи. За літо їх треба хоча б двічі перелопатити. Для заготівлі дернової землі нарізують шматки дернини, укладають їх штабелями і зволожують гноївкою та водою. У липні препарують цибулинки гіацинтів для розмноження. У великих цибулин вирізують денце або розрізують його навхрест на третину висоти цибулинки. Потім укладають їх в ящик з піском догори денцем для вирощування бульбоцибулиною. У третій декаді місяця розпочинають окулірування троянд і бузку. За два тижні до цього підщепи підживлюють аміачною селітрою (20 г/кв.м), рясно поливають. Це сприяє посиленню сокоруху і кращому відставанню кори.

Боротьба із шкідниками і хворобами

У липні овочевим культурам дошкуляють шкідники та хвороби, тож доводиться витрачати чимало часу і зусиль, щоб їх знешкодити. Посіви капусти, редиски, редьки, ріпи пошкоджує городня блішка. Капусту псують личинки капустяної мухи (друге покоління), гусениці білана і капустяної совки. Скручування, знебарвлення, а іноді рожевуватий відтінок листків – ознаки заселення капусти попелицею. Якщо листки моркви набувають червоно-фіолетового кольору, її корені або молоді коренеплоди уражені личинками морквяної мухи.
Огірки уражуються такими хворобами: несправжня борошниста роса (пероноспороз), борошниста роса, бактеріоз тощо. Щоб зменшити шкідливість хвороб, необхідно вирощувати ранньостиглі, дружно достигаючі сорти і гібриди, підживлювати рослини сумішшю сечовини, марганцевокислого калію, мідного купоросу та борної кислоти.
Проти білої або коричневої плямистості листків помідорів застосовують 1-процентний розчин бордоської рідини (100 мл на 10 л води). У боротьбі з фітофторою рослини обприскують препаратами, що містять мідь, часниковим настоєм.

Поділися:

Добавить комментарий