Малосольні огірки

Малосольні огірки

Головний урожай огірків у городників ще попереду, але насмакуватися цими овочами охочі вже встигли. На базарах вибір достатній, тож пахучий хрусткий овоч – майже на кожному столі. Комусь огірки більше смакують у салатах, а комусь хочеться скуштувати вже й витриманих у розсолі – так званих малосольних.

У гарячому розсолі

1,5 кілограма огірків, 1 літр води, 1 часничина, 2 парасольки кропу, 1 столова ложка цукру, 2 столові ложки солі, листя хрону, вишні та чорної смородини, запашний перець горошком.
Огірки миємо, заливаємо холодною водою і залишаємо на 3–4 години. В емальовану каструлю складаємо частину листя вишні й смородини, кріп, порізані навпіл зубчики часнику й запашний перець. Викладаємо шар огірків, зверху – зелень, далі знову – шар огірків і шар зелені. Накриваємо все листям хрону.
Для приготування розсолу розчиняємо у воді цукор і сіль. Ставимо суміш на вогонь і доводимо до кипіння. Гарячим розсолом заливаємо огірки так, щоб овочі були повністю покриті.
Каструлю накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі до остигання. Потім ставимо в холодильник. Через 1 добу малосольні огірки будуть готові.

У холодному розсолі

2 кілограми огірків, 6 – 7 склянок кип’яченої охолодженої води, 1 часничина, гілочки чи парасольки кропу (віхтик), 3 столові ложки солі.
Огірки й зелень миємо. Зубчики часнику розчавлюємо широким лезом ножа. Воду вливаємо в миску, додаємо сіль, розмішуємо. У трилітрову банку викладаємо половину посіченої зелені та часнику. Далі щільно укладаємо огірки: спочатку – вертикально, потім – горизонтально. Зверху кладемо решту кропу й часнику.
Сольовий розчин іще раз перемішуємо, бажано до повного розчинення солі. Заливаємо огірки, накриваємо банку марлею і залишаємо при кімнатній температурі на 1 добу. Потім прибираємо банку з малосольними огірками в холодильник.

У розсолі з житнім хлібом

2 кілограми огірків, вишневе листя, лаврове листя, парасолька кропу, листя хрону, листя смородини, 6 зубчиків часнику, 2–3 скоринки зі скибочок житнього хліба, 3 столові ложки солі, перець чорний горошком, вода.
У помитих огірків зрізаємо кінчики. Складаємо зеленці в банку, присипаємо сіллю, зверху викладаємо всі спеції і зелень. Заливаємо остиглою кип’яченою водою. Укладаємо в банку хлібні скоринки й прикриваємо кришкою.
Ставимо банку в глибоку миску й залишаємо в теплому місці. Під час бродіння розсіл буде стікати з банки в миску. Через 1 добу малосольні огірки можна їсти.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий