Мариновані сливи

closeup sweet dried dates fruit

Мариновані сливи

Найчастіше зі слив варять повидло та компоти, отож ці плоди асоціюються з десертами. Але якщо сливи замаринувати, вони відмінно поєднуватимуться навіть з м’ясними стравами.

З яблучним оцтом

На 1 кілограм стиглих слив (угорка) – 250 мілілітрів яблучного оцту, 400 грамів цукру, 4 склянки води, гвоздика й мелена кориця за смаком.
Кожну сливу проколіть у двох місцях за допомогою зубочистки. Щільно складіть плоди в півлітрові банки.
У киплячу воду додайте цукор, оцет і прянощі. Дайте прокипіти. Залийте банки зі сливами маринадом і, накривши кришками, залиште на 8 годин.
Потім маринад злийте в каструлю і прокип`ятіть 5 хвилин (під кришкою). Залийте плоди в банках. Коли охолонуть, закрийте капроновими кришками. Зберігайте в холодильнику.

«Як оливки»

3 кілограми слив. Для маринаду: 1 літр води, 650 грамів цукру, 0,5 літра оцту, 10 грамів лаврового листя, 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком, 0, 5 чайної ложки гвоздики.
З’єднайте в каструлі всі інгредієнти для маринаду, окрім оцту. Поставте на вогонь. Оцет влийте незадовго до закипання рідини.
Сливи складіть в іншу каструлю і залийте готовим маринадом. Залиште на 1 добу. Потім злийте маринад в окрему посудину, доведіть до кипіння, залийте сливи і знову залиште на 1 добу.
Відтак дістаньте сливи з маринаду й розкладіть у банки. Маринад закип’ятіть, залийте плоди в банках. Закатайте кришками.

На основі сухофруктів

400 грамів сушених слив, 400 мілілітрів міцного чаю. Для маринаду: 0, 5 літра оцту, 2 склянки цукру, 1 чайна ложка кориці, 2 чайні ложки бутонів гвоздики.
Сушені сливи залийте чаєм і залиште на добу. Потім поставте на вогонь і прокип`ятіть на повільному вогні до розм`якшення слив.
Оцет розігрійте, покладіть інші інгредієнти для маринаду й закип’ятіть. Додайте в киплячий маринад сливи з чаєм, зніміть із плити й залиште до охолодження. Остиглі сливи складіть у банку. З маринаду дістаньте прянощі, а рідину закип`ятіть і залийте сливи. Закатайте банку кришкою.

Із часником

2 кілограми слив, часник (по зубчику на кожну сливу). Для маринаду: 400 грамів цукру, 1,5 склянки оцту, 4 склянки води, 5 чайних ложок запашного перцю, 1 чайна ложка бутонів гвоздики.
На кожній сливі зробіть акуратний надріз, кісточку видаліть і замість неї вкладіть зубчик часнику. Складіть у банки.
Для приготування маринаду додайте у киплячу воду всі спеції і прянощі. Прокип`ятіть 3 хвилини і залийте сливи в банках. Залиште на 15 – 20 хвилин. Потім злийте маринад у каструлю і знову перекип’ятіть. Залийте в банки. Закатайте, переверніть і укутайте.

Добавить комментарий