Маринуємо  овочі й фрукти

Маринуємо овочі й фрукти

У кінці вересня господині традиційно завершують заготовки городини та садовини на зиму. За бажанням уже впорядкований у погребі «стратегічний запас» консервації можна поповнити маринованими баклажанами, сливами, яблуками…

 

Баклажани

На 3 дволітрові банки – 5 кілограмів баклажанів, 100 грамів солі, 0,5 літра оцту, 2 літри води.
Поріжте баклажани уздовж на 4 частини, рясно посоліть, складіть в емальовану ємність і встановіть на неї гніт. Через 2 години промийте баклажани під струменем води.
У каструлю влийте воду, оцет, покладіть баклажани й поставте варити на повільний вогонь на 20 хвилин. Обережно виймаючи баклажани з каструлі, відразу ж щільно укладайте їх у заздалегідь підготовлені банки.
Маринад, який залишився, ще раз закип`ятіть і залийте ним баклажани. Закатайте банки й остудіть при кімнатній температурі.

Болгарський перець

1 кілограм болгарського перцю, 2 часничини, 0,25 склянки оцту, 0,5 склянки олії, 0,5 склянки цукру, 1 столова ложка (без гірки) солі, 1 літр води.
Перчини розріжте вздовж на половинки, видаліть плодоніжки й зернятка. У каструлю налийте воду, додайте цукор, сіль, олію, оцет і доведіть до кипіння. Відразу ж покладіть перець, знову дайте розчину закипіти й варіть перець 5 хвилин, періодично перемішуючи ложкою. Наприкінці варіння перець розм’якне й майже повністю зануриться у маринад.
Часник очистіть, подрібніть, покладіть на дно банки й наповніть ємність перцем. Зверху також покладіть часник.
Маринад знову закип’ятіть і залийте перець у банці. Закатайте кришкою, переверніть догори дном і накрийте ковдрою, щоб банка остигала поступово.

Сливи

Прянощі на однолітрову банку: 2 лаврових листки, по 4 горошини запашного та чорного перців, 4 бутони гвоздики. Сливи. Для маринаду: на 1 літр води – 1 склянка цукру, 0,5 склянки оцту.
Тверді, пружні плоди помийте. Налийте в широку каструлю води й доведіть до кипіння. Викладіть частину слив на друшляк-сітку, занурте їх в окріп на 2–3 секунди й вийміть із води. Дайте трохи охолонути й повторіть процедуру бланшування ще 3–4 рази.
Розкладіть підготовлені сливи в банки з додаванням прянощів.
У воду для приготування маринаду всипте цукор і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і помішуйте до повного розчинення цукру. Влийте оцет і зніміть маринад з вогню.
Залийте гарячим маринадом банки, закатайте, переверніть і залиште вихолоняти при кімнатній температурі.

Яблука

На 10 літрових банок: 6 кілограмів яблук, 2,5 літра води, 1 кілограм цукру, 0,5 літра оцту (6%), прянощі (кориця, гвоздика та інші за смаком).
Якщо яблука крупні, то поріжте їх на шматочки, але качан викиньте. Якщо дрібні, то акуратно видаліть із них серцевину й використовуйте цілими.
Шматочки яблук обов’язково витримайте протягом 30 хвилин у холодному розсолі (на 1 літр води – 10 грамів солі), щоб запобігти потемнінню.
Занурте підготовлені шматочки яблук у киплячу воду на 2–3 хвилини (цілі яблука – на 5 хвилин), дістаньте з води й дайте охолонути.
На дно банок покладіть прянощі й заповніть їх яблуками. На воді, в якій бланшувалися яблука, приготуйте маринад, додавши цукор і оцет. Залийте яблука маринадом, прикрийте кришками й стерилізуйте півгодини. Закатайте.

Груші

1 кілограм груш, 5 столових ложок цукру, 5 столових ложок оцту, 2 грами лимонної кислоти, шматочок (1 см) кореня імбиру, 0,5 чайної ложки меленої кориці, 5 бутонів гвоздики, 5 горошин чорного перцю, 1 літр води.
Візьміть груші з м’якою шкіркою (в іншому випадку її доведеться очистити). Дрібно посічіть імбир.
Каструлю з водою поставте на вогонь, додайте лимонну кислоту й бланшуйте груші 3–5 хвилин. Потім остудіть у холодній воді й розкладіть у банки.
Для приготування маринаду в киплячу воду додайте цукор, спеції, оцет і перемішайте до розчинення цукру. Киплячим маринадом залийте груші, накрийте кришками й стерилізуйте банки 15 хвилин. Закатайте, переверніть, укутайте й залиште до повного остигання.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий