Масляна іде –  свято веде!

Масляна іде – свято веде!

Чекаємо на одне з найяскравіших і найсмачніших свят року – Масляну (Масницю). Головною стравою й атрибутом є кругленькі, рум’яні млинці, що символізують сонце. Їх печуть і традиційно пригощаються протягом усього Сирного тижня. А в кожної господині обов’язково припасений у записнику свій рецепт, адже так хочеться здивувати гостей і порадувати домашніх смачними і красивими млинцями. Їх роблять на молоці, на кефірі, на сироватці, на простій воді й навіть на пиві. Не менш різноманітною буває і начинка для млинців: картопля, гриби, рис, риба, ікра, овочі, сир, мед або просто варення.

Млинці за рецептом «Три склянки»

Інгредієнти: 1 склянка борошна; 1 склянка молока; 1 склянка окропу; 2 яйця; 1 столова ложка цукру; 1 чайна ложка солі; 40 міліграмів олії.
У великій мисці збийте міксером яйця, цукор та олію. Відразу й посоліть. Не вимикаючи міксера, швидко влийте склянку окропу, а слідом молоко. Пам’ятайте, що міксер не треба вимикати, бо після цього додається склянка борошна такого ж об’єму. Його необхідно заздалегідь просіяти через сито.
Тісто повинне бути однорідної консистенції, мати красивий колір і не містити грудочок, інакше страва виглядатиме недосконало і зовсім не апетитно.
Розігрійте сковорідку і змастіть її олією. Тепер можемо випікати млинці, засмажуючи з обох боків до рум’яності, і викладати в тарілку.
А вже начинка може бути найрізноманітнішою.

Начинка з сиру, зелені та часнику

Інгредієнти: вершковий сир – 100 грамів; сир 9% – 100 грамів; зелень – 1 пучок; часник – 1–2 зубчики; сіль.
Сир перетріть через сито і перемішайте з вершковим сиром. Зелень – петрушку, кріп чи кінзу – промийте під проточною водою і викладіть на 5 хвилин на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Потім дрібно нарубайте ножем і додайте у сирну масу.
За бажанням додайте в масу часник. Для цього його очистіть від лушпиння та пропустіть через прес. Досоліть, якщо потрібно, і намажте млинці отриманою сумішшю. Також можна покласти в таку начинку шматочок слабосолоного лосося або червону ікру.

Начинка з курячого філе та цибулі

Інгредієнти: куряче філе – 500 грамів; цибуля – 1 штука; олія для смаження, спеції, сіль.
Цибулю почистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Куряче філе промийте у проточній воді, обріжте плівку та пропустіть через м’ясорубку. Посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте.
Розігрійте сковороду з олією, викладіть на неї цибулю та обсмажте протягом кількох хвилин. Потім додайте подрібнене куряче філе зі спеціями і смажте до готовності.
Зніміть з вогню і зачекайте, доки начинка трохи охолоне.
Викладіть 1–2 столові ложки начинки на кожен млинець і загорніть «конвертиком».

Начинка з грибів та сиру

Інгредієнти: печериці – 400 грамів; твердий сир – 300 грамів; цибуля – 1 штука; зелень, олія або вершкове масло для смаження, спеції, сіль.
Гриби вимийте, обріжте потемнілі місця, проваріть близько 5–7 хвилин та відкиньте на друшляк. Після того, як печериці охолонуть, наріжте їх пластинами.
Цибулю очистіть, наріжте її півкільцями та викладіть на розігріту сковороду з олією або вершковим маслом. Обсмажуйте кілька хвилин, потім додайте гриби. Посоліть, поперчіть за смаком. Тушкуйте до появи золотавої скоринки. Зніміть з плити і дайте трохи охолонути.
На великій тертушці натріть сир, зелень промийте під водою і дрібно наріжте. З’єднайте в мисці гриби з цибулею, сиром та зеленню, перемішайте.
Викладіть декілька ложок начинки на млинець і загорніть його. За бажанням його можна підрум’янити на розпеченій сковороді.

Начинка з рису, яєць та сардин

Інгредієнти: сардини в олії – 240 грамів; яйця – 4 штуки; зелена цибуля – 1 пучок; рис – 50 грамів, сіль.
Яйця відварюйте приблизно 10 хвилин після закипання. Зачекайте, допоки вони охолонуть, та наріжте кубиками.
Рис відваріть у підсоленій воді до готовності. Зелену цибулю промийте, викладіть на рушник та дрібно наріжте.
Сардини подрібніть виделкою, додайте до них нарізані інгредієнти та зварений рис та начиніть млинці цією масою.

Печінкова начинка

Інгредієнти: куряча або індича печінка – 300 грамів; цибуля – 2 штуки; олія – 3 столові ложки; вершкове масло – 30 грамів; морква – 1 штука; чорний мелений перець 0,5 чайної ложки, сіль.
Печінку промийте та наріжте середніми шматочками. Цибулю та моркву очистіть, нашинкуйте соломкою, викладіть на розігріту сковороду з олією та злегка обсмажте.
Овочі перекладіть на тарілку і смажте на цій олії шматочки печінки. Додайте сіль, перець та спеції за смаком.
Пропустіть через м’ясорубку обсмажені овочі та печінку, одночасно додаючи вершкове масло. Потім зачекайте, доки начинка охолоне, викладіть її на млинець і загорніть у трубочку або «конвертики».

Деруни із фаршем

Але без дерунів теж не обійтися… Адже, окрім традиційних млинців, прекрасним варіантом на Масляну стануть картопляні оладки, які називають дерунами.
Це дуже популярна, смачна і ситна страва, яку найчастіше подають до столу зі сметаною або ж із часниковим соусом.
Для приготування дерунів із фаршем вам знадобиться: фарш (свинина і яловичина) – 250 грамів; картопля, бажано велика, – 8 штук; яйця курячі – 2 штуки; борошно пшеничне – 3 столові ложки; цибуля ріпчаста – 1 штука; сіль кухонна – за смаком; олія для смаження; сметана будь-якої жирності – 500 грамів.
Спочатку приготуємо м’ясний фарш. Звісно, можна використовувати й магазинний, однак, якщо ви нікуди не поспішаєте, краще приготуйте його в домашніх умовах.
Для цього візьміть 2 штуки курячого філе та перекрутіть його через м’ясорубку. Цибулю очистіть, промийте, наріжте досить дрібними кубиками та змішайте з м’ясом. Додайте трохи солі і чорного меленого перцю за смаком і добре перемішайте. Все, фарш готовий.
Візьміть картоплю, гарненько вимийте її, очистіть і натріть на тертушці. Ріпчасту цибулю також натріть на тертці або дуже дрібно поріжте й додайте до картоплі. Посоліть і поперчіть за смаком.
Розбийте курячі яйця, за бажанням можна додати 2 столові ложки майонезу. Всипте борошно й перемішайте все до однорідної маси.
На розігріту сковорідку столовою ложкою викладіть картопляну масу з розрахунку 1 столова ложка – один дерун. Поверх картоплі викладіть фарш і знову картоплю. Обсмажте з обох боків на середньому вогні до золотистого кольору. Подавайте до столу гарячими зі сметаною та зеленню.

Поділися:

Добавить комментарий