Масниця: надворі тануть сніги,  а у роті – вареники!

Масниця: надворі тануть сніги, а у роті – вареники!

Ця проста в приготуванні й водночас неймовірна смачна страва давно вважається класикою української кухні. Ніжне тісто у поєднанні з соковитою, духмяною, ситною (солоною чи солодкою) начинкою підкорює любителів борошняних виробів уже багато століть.
У давнину на Масничному тижні в кожній українській хаті ліпили вареники з сиром – великі, у формі півмісяця. У цей час споживали також рекордну кількість масла та сметани.

На кефірі

5 – 6 склянок борошна, 2 склянки кефіру, 2 яйця, дрібка солі, 2 чайні ложки цукру, 0,75 чайної ложки соди. Для начинки: 700 грамів домашнього сиру, 2 жовтки, 4 столові ложки цукру, дрібка солі.
У посудині для замішування тіста з’єднайте кефір, яйця, цукор, сіль і соду. Ретельно перемішайте й залиште на 5 хвилин. Поступово додайте борошно й замісіть тісто так, щоб воно відставало від рук. Накрийте рушником і почекайте 15 хвилин.
Для приготування начинки протріть сир через сито. Додайте жовтки, цукор, сіль і перемішайте.
Зліпіть з тіста й сиру вареники. Відваріть у злегка підсолодженій чи (за бажанням) підсоленій воді. Після спливання вироби повинні варитися ще протягом 5 хвилин. Шумівкою дістаньте вареники з води й викладіть на блюдо.
***
0,5 літра кефіру, 2 яйця, 4 столові ложки цукру, 5 склянок борошна, 2 чайні ложки сухих дріжджів, дрібка солі. Для начинки: 0,5 кілограма сиру, цукор за смаком (можна додати також ванільний цукор).
У теплому кефірі розчиніть цукор і сіль. Вбийте яйця і трохи збийте масу вінчиком. Додайте невеликими порціями борошно з дріжджами і замісіть м’яке тісто. Накрийте тканиною і залиште в теплому місці на півгодини, щоб підійшло.
Зліпіть вареники. Поставте на вогонь каструлю з водою, натягнувши зверху марлю. Щойно вода закипить, викладіть вареники на марлю на відстані один від одного й обов’язково накрийте глибокою мискою. Варіть 5 хвилин.

На молоці

6 яєчних білків, 1 склянка молока, 1 склянка води, борошно (скільки візьме), дрібка солі. Для начинки: 0,5 кілограма сиру, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки вершкового масла.
Яєчні білки з’єднайте з водою, молоком, сіллю і ретельно перемішайте. Поступово додайте борошно, замісіть круте тісто. Накрийте великою мискою і залиште на 30–40 хвилин.
Сир розітріть із цукром, яєчними жовтками й розтопленим вершковим маслом. Сформуйте з тіста вареники з сиром і зваріть у підсоленій воді.
***
1,5 кілограма борошна, 0,5 літра молока, 40 грамів пресованих дріжджів, 2 столові ложки (з гіркою) цукру, дрібка солі, 1 столова ложка олії. Для начинки: 1 кілограм сиру, 150 грамів родзинок, цукор за смаком.
Молоко трохи підігрійте, додайте дріжджі, цукор, сіль. Перемішайте й дочекайтеся, поки дріжджі повністю розчиняться. Потім влийте 1 столову ложку олії. Додаючи попередньо просіяне борошно, замісіть тісто. Залиште його на 20 – 30 хвилин «відпочити».
Сформуйте вареники з сиром і зваріть на пару. Перед подачею змастіть маслом і сметаною до смаку.

На сироватці

0,5 літра сироватки, близько 1,2 кілограма борошна, 2 яйця, 2 чайні ложки солі, 1 чайна ложка соди. Для начинки: 0,5 кілограма сиру, цукор чи сіль за смаком.
Яйця, сіль і соду збийте виделкою. Додайте сироватку й перемішайте.
У велику миску просійте борошно й влийте в нього підготовлену рідку основу. Замісіть пружне тісто (завершувати цей процес краще на присипаному борошном столі). Замотайте в харчову плівку й залиште на півгодини. Тим часом приготуйте сирну начинку.
Зліпіть і зваріть у воді вареники. Смакуйте зі сметаною.

На воді

0,8 – 1 кілограм борошна, 400 мілілітрів води, 100 мілілітрів олії, сіль. Для начинки: 600 грамів сиру, 2 яйця, 1 віхтик зеленої петрушки, 2 віхтики зеленої цибулі, сіль.
У велику миску просійте борошно, всипте сіль і перемішайте. Воду закип’ятіть, додайте олію, перемішайте.
У підсоленому борошні зробіть невелике заглиблення, влийте в нього гарячу воду з олією. Перемішайте ложкою. Потім перекладіть заготовку на присипаний борошном стіл і добре вимісіть. Туге еластичне тісто замотайте в харчову плівку й залиште на 20 – 30 хвилин.
Усю зелень посічіть. Сир розімніть виделкою, вбийте яйця, посоліть і перемішайте до однорідної консистенції. Потім додайте підготовлену зелень і знову перемішайте.
Зліпіть і зваріть у підсоленій воді вареники. Готові вироби змастіть вершковим маслом.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий