Медовий гігант – найсмачніший

Медовий гігант – найсмачніший

Кавуни в Україні вирощують із давніх-давен. Вони надзвичайно корисні (в них дуже багато вітамінів, заліза й інших мікроелементів), добре тамують спрагу в літню спеку. До того ж є такі сорти, що зберігаються багато місяців, тож новорічний чи різдвяний стіл можна прикрасити гігантськими свіжими ягодами.
Нині вітчизняний ринок насіння перенасичений великою кількістю сортів кавунів вітчизняної й зарубіжної селекції, й дуже важко вибрати найкращий. Тільки в минулому сезоні на своїй присадибній ділянці я випробував понад 40 сортів. Вони різнилися строками достигання, формою плодів, забарвленням шкірки й м’якуша і, звичайно ж, смаковими якостями. В результаті порівняння відібрав, на мою думку, найбільш перспективний ранньостиглий сорт Медовий.
Він і справді унікальний! По-перше, вага стиглих плодів сягає 15 кг і навіть більше – однією такою ягодою можна досхочу нагодувати велику родину. Головна ж перевага кавунів цього сорту – солодкий, як мед, м’якуш, тож він недарма отримав таку смачну назву.
Плоди мають надзвичайно привабливий зовнішній вигляд: циліндрична форма, гладенька блискуча шкірка світло-зеленого забарвлення з ледь помітним малюнком темнішого відтінку. Кавуни сорту Медовий вкриті не надто товстою, але цупкою шкіркою, що дозволяє зберігати їх тривалий час без втрати товарних і смакових якостей. Вони дуже добре переносять транспортування на великі відстані, що робить їх вельми вигідним товаром. Ще одна перевага цього сорту для вирощування його в промислових масштабах – скоростиглість. Навіть у регіонах із прохолодним кліматом його плоди достигають одними з перших, тобто до масового урожаю цієї баштанної культури, що дає змогу їх продавати максимально вигідно.
Агротехніка кавунів сорту Медовий нічим не відрізняється від загальноприйнятої для цієї культури. Завдяки потужному корінню, що проростає на значну глибину, рослини добре розвиваються навіть у дуже посушливих умовах, не потребуючи додаткового зволоження грунту. Поливати кавуни треба тільки після висіву насіння для отримання дружних сходів. Якщо дощів немає дуже довго, під час цвітіння і появи зав’язі бажано раз на тиждень виливати під кожен кущик по відру води. Це допоможе отримати значно більший урожай смачних соковитих плодів.
Головний ворог кавунів – бур’яни, особливо на ранньому етапі розвитку рослин. Якщо з ними не боротися, можна втратити значну частину врожаю. Тому життєво необхідно час від часу брати до рук сапу й знищувати небажану рослинність, що витягує із землі поживу.
У нашій місцевості більше місяця влітку не було жодного дощу, температура сягала 40 градусів тепла. Та навіть у таких аномальних умовах “медові” кавуни почувалися на грядці добре. Обійшлося без сонячних опіків і розтріскування плодів. А ще я помітив, що вони не уражаються шкідниками й хворобами.
Завдяки надзвичайній урожайності кавунів сорту Медовий мені вдалося зібрати багато насіння, і я залюбки поділюся ним із усіма бажаючими, причому безкоштовно. Єдине, що потрібно, – написати мені й не забути вкласти у лист чистий конверт із своєю зворотною адресою. Пишіть мені: вул. Мошляка, 50, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область. Індекс: 51610.

Володимир КРІПАК.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий