Мексиканський гарбуз

Мексиканський гарбуз

Вперше про мексиканський гарбуз Піпіан із Тукспана (Pipian From Tuxpan) наш постійний дописувач Руслан Духов розповів чотири роки тому. Тоді багато хто зацікавився цим гарбузом, що і дозволило трохи поширити його серед любителів рідкісних сортів. Але, незважаючи на це, сьогодні Піпіан залишається ще дуже рідкісним гостем на українських грядках. Днями ми отримали від Руслана Духова чергового листа, у якому він поділився роздумами з приводу перспективності вирощування цього екзота по всій території держави.

«Усі ці 4 роки я вирощував гарбуз Піпіан і спостерігав за ним. Вивчав його корисні властивості, як він росте в наших екстремальних умовах і щороку радує прекрасним урожаєм. Цікавий факт, що в минулому році я залишив кілька підгнилих плодів на грядці і навесні на тому місці зійшли паростки. Я їх залишив і в результаті отримав непоганий урожай. Як бачите, особливого догляду Піпіан із Тукспана не потребує. Ну, а найголовніша перевага цього гарбуза – лікувальні властивості. Так склалося, що я на собі випробував цілющі властивості Піпіана. Його сік допоміг мені позбутися каменя в нирці.
Сорт Піпіан із Тукспана – це один із видів зимового гарбуза (Cucurbita mixta), який ще називають змішаним. Вирізняється він тим, що його плоди можуть зберігатися від 1 до 3 років. Нам уже відомі види гарбузів, які зберігаються більше року, це – бенінказа (восковий) і фіголистий. Але на відміну від них змішані гарбузи мають високі смакові якості.
Нагадаю, як виглядає гарбуз Піпіан із Тукспана. Будова куща, листя і стебла такі ж, як і у звичайного гарбуза, а от насіння дуже оригінальне – біле, краї з дрібними ворсинками срібно-блакитного кольору. Самі плоди круглі, білі, з темно-зеленими штрихами і смужками. М’якуш у них жовто-оранжевий, соковитий. Серединка (там, де знаходиться насіння) волокниста.
У Мексиці із плодів варять супи, їх тушкують, використовують у салатах. Листя, стебла і квітки додають до готових страв і роблять із них салати. Але основна мета вирощування цього гарбуза – отримання насіння, з якого готують соус. Ми теж пробували його готувати. Отже, для соусу потрібні 4 помідори, 1 зубчик часнику, 2 гострих перці, 1 склянка сирого очищеного насіння Піпіана з Тукспана. На розігрітій сковороді на слабкому вогні обсмажуємо гарбузове насіння до утворення золотистого відтінку. Після обсмажування насіння треба пересипати в іншу посудину. На тій же сковорідці акуратно обсмажуємо очищені від шкірки помідори разом із гострим перцем. Насіння гарбуза треба перемолоти в кавомолці, після чого поступово додавати в кашку з помідорів і перцю. А наостанок покласти часник і зелень (за бажанням). Соус виходить густий і дуже смакує з м’ясом та картоплею. Зауважу: якщо приготувати подібний соус із насіння звичайного гарбуза, він буде зовсім не такий. Оригінальні ласощі – смажене насіння Піпіана. Воно має оригінальний смак.
Як я вже зазначав, головна перевага Піпіана з Тукспана – корисні властивості. У плодах міститься багато каротину і вітамінів. Наприклад, у м’якоті є дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. А за вмістом заліза Піпіан заслуговує на звання чемпіона серед усіх гарбузів, тому цей гарбуз добре вживати тим, хто хворіє на анемію. Гарбуз містить багато солей міді, заліза і фосфору. Вони позитивно впливають на процес кровотворення в організмі. Великий вміст пектину сприяє виведенню холестерину з організму. У гарбузовому м’якуші багато кальцію, калію, вітамінів С, групи В та інших корисних речовин.
Свіжовичавлений сік вживають для лікування нирок – по півсклянки двічі на день. У мене був великий камінь у нирці. Страждав від жахливого болю. Я згадав про Піпіан і почав пити сік. Вже через два дні камінь почав дробитися і виходити. Після повторного дослідження лікарка була здивована, що у мене пройшов гастрит, а нирки, з її слів, – як у немовляти.
Сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Дуже добре допомагає сік при серцево-судинних захворюваннях, особливо тих, які супроводжуються набряками. Пити потрібно по 0,5 склянки соку за 30 хвилин до їди. Корисно буде розвести його будь-яким овочевим або фруктовим соком. Регулярне вживання соку з гарбуза Піпіан поліпшить імунітет і продовжить молодість. Потрібно кожен гарбузовий сезон пити вранці натщесерце по 0,5 склянки соку за 30 хвилин до вживання їжі. Радує те, що плоди Піпіана зберігаються понад рік, тому пити свіжий сік можна як взимку, так і навесні.
Цей сорт невибагливий, добре росте на будь-якій пухкій родючій землі. Насіння сію в кінці квітня у відкритий грунт, закладаючи на глибину 3–5 см. Перед посівом витримую його добу в теплій воді, що сприяє швидкому проростанню. У ямку кладу по 2–3 насінини. Сходи зазвичай з’являються через 7–9 днів. У ямці залишаю по дві найбільш міцні рослини, зайві видаляю. Схема посадки – 90 на 120 см. Подальший догляд, як за звичайним гарбузом. За сезон на одному кущі зав’язується до 20 плодів, з кожного отримую 100–200 насінин. Піпіан із Тукспана добре витримує спеку, однак ріст при цьому сповільнюється. Тому все літо раз на тиждень поливаю рослини і регулярно розпушую грунт.
Я дуже задоволений цим гарбузом. Піпіан із Тукспана повинен рости на кожній грядці нашої країни. Плоди не тільки порадують своєю красою, а й допоможуть вам і вашим близьким забути про багато недуг.
Минулого літа мені вдалося отримати пристойний урожай, а разом з ним і багато насіння. Я з радістю поділюся безкоштовно гарбузом з усіма охочими його вирощувати. Для його отримання не забудьте вкласти в лист конверт зі зворотною адресою».
Руслан Духов,
вул. Тюркіна, 41, с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл., 51610.
Електронна адреса – www.doohoff.com

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий