Мексиканський огірок переселився на українські грядки

Мексиканський огірок переселився на українські грядки

Чайот, або мексиканський огірок, – одна з найдавніших тропічних рослин сімейства гарбузових. Його батьківщина – Центральна Америка. Плоди чайота мають форму, що нагадує грушу. Їх щільна і масляниста м’якоть за своїми смаковими якостями багато в чому перевершує звичні кабачки й огірки. Агротехніка цього екзота має деякі особливості. якщо їх врахувати при вирощуванні, можна отримати високий урожай незвичайних овочів.

Вирощуванням чайота городник Анатолій Серга зацікавився відносно недавно. Ця рослина привернула його увагу перш за все оригінальними плодами з досить соковитою і солодкуватою м’якоттю, яка за смаком нагадує кабачок і огірок одночасно.
Шкірочка плодів чайота тоненька, але при цьому міцна, з легким блиском. Вона буває жовтою або зеленою, може мати нерівності, невеликі нарости і поздовжні поглиблення. Усередині плоду знаходиться єдина, пласка, довгаста кісточка завдовжки 3–6 см і завширшки 3–4 см, вона схожа на збільшене насіння гарбуза.
Є кілька різновидів мексиканського огірка, які між собою відрізняються формою (найпоширеніша – грушоподібна) і забарвленням плодів, відтінок яких варіюється від темно-зеленого до білого кольору, іноді зустрічається і фіолетовий. Крім верхніх плодів, на кореневій системі чайота утворюються бульби (до 10 шт.). Вони містять багато крохмалю і також мають харчову цінність. Агротехніка чайота має ряд відмінностей від традиційної технології вирощування огірків. По-перше, вегетаційний період чайота становить не менше 180 днів, тому в прохолодних кліматичних умовах його вирощують як однорічну витку трав’янисту культуру. По-друге, чайот розмножують висаджуванням цілих плодів. Для цього в першій декаді березня, в залежності від погодних умов, висаджую плоди «заморського» огірка в теплицю або парник. Спочатку вони утворюють корені, а трохи пізніше – і пагони. У другій половині квітня пересаджую пророслі плоди у відкритий грунт за схемою 2×2 м. Перед цим грядку обов’язково удобрюю органікою. Після появи 2–3 справжніх листочків проводжу першу підгодівлю рослин: 25 г сульфату амонію, 30 г суперфосфату і 15 г калійної солі на 10 л води. Через 6–7 днів підгодовую рослини трав’яним настоєм з кропиви, кульбаби і лопуха (1 л настою на 10 л води). Для наступної підгодівлі використовую 40 г сульфату амонію, 30 г суперфосфату і 20 г калійної солі на 10 л води. Догляд у період зростання, цвітіння і плодоношення рослин полягає в розпушуванні ґрунту, видаленні бур’янів і поливах. Впродовж усього вегетаційного періоду земля навколо кущів чайота повинна бути вологою. Інакше це негативно позначиться на формуванні врожаю. Оскільки батоги рослин досягають 4–5 м в довжину, обов’язково встановлюю для них шпалеру. Як правило, квітне чайот в серпні-вересні, це багато в чому залежить від погодних умов, часу висаджування і догляду за рослинами. Мексиканський огірок може рости на одному і тому самому місці не більше 5 років, потім його врожайність знижується. Збирають плоди в кінці осені і зберігають, як картоплю.
Плоди чайота довго не псуються і не втрачають смакових якостей під час зберігання. Вони відмінно зберігаються в свіжому вигляді до весни, що дозволяє розширити овочевий асортимент в осінньо-зимовий період. Їх можна маринувати, запікати, відварювати, фарширувати, а також готувати з них різноманітні начинки. Вони добре поєднуються з томатами, баклажанами і навіть фруктами. З чайота виходить смачне пюре, яке можна подавати як гарнір. Плоди чайота мають чудовий смак і в зимових заготовках. Для їх приготування необхідно вибрати здорові плоди без ушкоджень, опустити у прохолодну воду з додаванням дрібки лимонної кислоти. Потім скласти плоди шарами, чергуючи зі спеціями і травами (часник, кріп, листя хрону, чорний перець, коріння петрушки та ін). Після цього овочі необхідно залити розсолом (80 г солі на 1 л кип’яченої охолодженої води), прикрити банки кришками і залишити на 2 тижні для бродіння. Як тільки цей процес припиниться, ємності потрібно закрутити герметичними кришками.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий