Коли надворі шалена спека й апетиту майже немає, збадьоритись допоможуть супи-холодники.
Легкий холодник із буряком
2 літри холодної води, 7 пірець зеленої цибулі, 5 варених яєць, 5 свіжих огірків, 2 середніх буряки, 1 великий лимон, 1 чайна ложка цукру, сметана, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Буряк залийте 2 літрами холодної води, відваріть до м’якості на середньому вогні й дістаньте з відвару. Очистіть, потріть на крупній тертці. Потім заправте буряковий відвар свіжовичавленим лимонним соком, цукром і сіллю до смаку. Додайте сюди потертий буряк.
Варені яйця наріжте четвертинками, огірки – кубиком, зелень дрібно посічіть. Перемішайте огірки й зелень, підсоліть, розкладіть масу в тарілки, залийте охолодженим відваром із буряком, додайте четвертинки яєць. Подайте, заправивши сметаною.
Ситний холодник із ковбасою
1 склянка кефіру, 1 великий буряк, 1 огірок, 2 картоплини, 2 яйця, 0,5 цибулини, 3 листки салату, 5 скибочок сирокопченої чи сиров’яленої ковбаси, зелень кропу, цукор, сіль за смаком.
Буряк відваріть до готовності, очистіть і залийте склянкою гарячої кип’яченої води. Остудіть. Рідину від буряка злийте в супницю, туди ж додайте дрібно нарізаний буряк.
Картоплю, зварену «в мундирі», наріжте соломкою, огірок і варені яйця – дрібним кубиком. І все також відправте в супницю. Додайте кефір, посічену цибулю, дрібно нарізане листя салату і нарізану тонкою соломкою ковбасу. Посоліть, додайте трохи цукру за смаком.