"Метал життя"

«Метал життя»

На думку багатьох вчених, після кисню, водню, азоту та вуглецю магній є найважливішим для організму елементом. Іони магнію полегшують перебіг усіх життєвих процесів, а його нестача гальмує їх.
Магній сприятливо діє на роботу серця, регулює роботу нервової системи, створюючи антистресовий ефект, знижує стомлюваність і дратівливість, нормалізує сон, знімає спазми і розслабляє м’язи. Він впливає на засвоєння вітамінів групи В і кальцію, важливий для метаболізму вітаміну С, фосфору, натрію і калію, активує роботу 50 відсотків ферментів в організмі, а також бере участь в обміні білків, вуглеводів і енергетичному обміні. В організмі людини магній також необхідний для функціонування декількох сотень ферментів.
Магній впливає на стан репродуктивної системи, покращує роботу травної системи, нормалізує роботу сечостатевої системи, покращує стан при ПМС і клімаксі, перешкоджає відкладенням кальцію, а також каменів у нирках і жовчному міхурі. Покращує функцію дихання при астмі та хронічних бронхітах, бере участь у формуванні кісток, важливий для здорового стану зубів.
В організмі людини магній активно взаємодіє з іншими елементами. Разом із натрієм і фосфором він регулює роботу м’язів та нервової системи.
Тісно пов’язаний магній з іншим мінералом – кальцієм. За нестачі першого його місце займає другий, що призводить до утворення відкладень у судинах. Також при дефіциті магнію калій погано утримується всередині клітин.
Вранці, близько 6-ї години, під дією кори надниркових залоз виділяються гормони, що дають нам змогу зберігати бадьорий настрій і хороше самопочуття протягом усього дня. Але за нестачі магнію ситуація змінюється: виділення гормонів відбувається ввечері, що спричиняє відчуття втоми вранці, а до вечора – підвищену активність і труднощі зі сном. Люди-«сови» частіше мають неприємності, пов’язані з нестачею магнію.
Засвоєння магнію може порушуватися при надмірному надходженні в організм жирів, фосфатів і кальцію (у великих дозах), марганцю, кобальту, свинцю, нікелю, кадмію, а також кави, алкоголю, деяких лікарських препаратів і антибіотиків.
У свою чергу вітаміни B1, B6, C, Д, E, кальцій, фосфор (надходять в оптимальних кількостях) покращують його засвоюваність.
Добова потреба в магнії для здорової людини становить 350–500 мг. Для вагітних жінок ця доза підвищується до 1000–1200 мг.
За останніми даними, близько 80–90 відсотків людей мають нестачу магнію в організмі. Про це свідчать такі симптоми: втома, запаморочення, втрата апетиту, закрепи, погана координація, часта зміна настрою, спазми м’язів, головний біль, оніміння кінцівок, випадіння волосся, ламкість нігтів.
Джерелами магнію є какао, горіх ліщина, соя та соєве борошно, вівсянка, гречані, перлові, ячні, манні крупи, квасоля, горох, волоський горіх, мигдаль, фундук, шипшина, петрушка (вся рослина), шпинат, кавун. Трішки менше магнію містять хліб із пшеничного борошна грубого помелу, чорна смородина, кукурудза, твердий та м’який сири, морква, салат, шоколад, картопля, білокачанна капуста, буряки, помідори, цибуля, а також свинина, телятина, курятина, кролик, молоко та кефір 3,2% жирності, яйця, оселедець, скумбрія, тріска, лящ; відносно невелику кількість магнію містять яблука та сливи.
Якщо ви харчуєтеся білим хлібом, макаронами, локшиною, пирогами, тістечками й іншими солодощами, цукром та медом і при цьому вживаєте мало зелені, сирих фруктів та овочів і до того ж вживаєте алкоголь, будьте певні, що у вашому організмі дуже мало магнію.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий