Мильні шедеври

Мильні шедеври

Домашнє миловаріння сьогодні на піку популярності. Воно припало до душі рукодільницям різних поколінь, але особливо захоплюється ним молодь. Хтось виготовляє мило своїми руками, щоб порадувати незвичайним подарунком рідних та друзів, хтось винятково для своїх потреб, а дехто навіть перетворив це хобі на невеличкий бізнес і має постійних замовників та прибутки.
Власне, освоїти виготовлення мила в домашніх умовах може кожен охочий. Головні необхідні інгредієнти продаються в аптеках, а допоміжні знайдуться в кожному будинку.

Складники. Миловарам-початківцям не обов’язково купувати зазначену в багатьох рецептах мильну основу. Її можна замінити звичайним дитячим милом. Коштує воно, до речі, доволі дешево. Витратитися доведеться на так звану базову олію – мигдальну, оливкову, обліпихову, кедрову тощо (головне, щоб вона не мала різкого запаху).
Знадобляться також ефірні олії. Як правило, їх вибирають, орієнтуючись на улюблені аромати – лимон, лаванда, чайне дерево та інші. Можна використати в процесі миловаріння також харчові барвники, які нададуть виробам певного кольору.
Перед тим, як братися за виготовлення мила в домашніх умовах, треба підготувати необхідний посуд. Важливо розуміти, що надалі його вже не можна буде застосовувати для приготування чи зберігання їжі. Отож виділіть для мильного хобі окрему мисочку, яку потрібно буде ставити на «парову баню».
Як форми для мила підійдуть звичайні формочки для випічки – силіконові, гумові чи пластмасові. Згодяться для такої справи й дитячі формочки для піску. А ось від скляних ємностей краще відмовитися, оскільки витягнути з них готовий виріб буде досить складно.
Олійні варіації. Досвідчені майстрині творять нові, авторські, рецепти домашнього мила. Отож перелік застосованих компонентів може значно різнитися. У залежності від того, яких властивостей рукодільниця бажає надати милу, можливі різні варіанти базової олії. Наприклад, оливкова олія цінується за зволожуючу й пом’якшувальну дії. У структурі мила вона створює ніжні, ніби шовковисті, бульбашки, які дуже приємні для шкіри. Недоліком мила з високим вмістом оливкової олії є те, що воно швидко розмокає, а при намилюванні стає липким.
Олія виноградних кісточок багата на вітаміни й мінерали. Вона добре зволожує шкіру. На жаль, термін зберігання цієї олії досить обмежений, тож виготовлене з її додаванням мило потрібно використати в найкоротші терміни. Щоб воно прослужило хоч трохи довше, радять разом із олією виноградних кісточок додавати трішечки екстракту розмарину.
Олія абрикосової кісточки стане в нагоді в процесі виготовлення мила для найчутливішої шкіри. Вона володіє кондиціонуючими властивостями. Подібною до цієї олії вважається мигдальна, яка зволожує суху шкіру та заспокоює подразнену й запалену.
Лляна олія добре живить шкіру. Соняшникова багата на вітамін Е, який гальмує процеси старіння шкіри. Застосовуються у миловарінні також олія авокадо, зародків пшениці, кунжутна олія, кукурудзяна, соєва та інші.
Застереження. Пам’ятайте, що ефірні олії не тільки наділяють домашнє мило певним ароматом, а й мають здатність впливати на самопочуття і психіку людини. Окрім того, надлишок цього компоненту в складі мила може стати причиною алергії чи навіть хімічного опіку – ефірні олії мають дуже високу концентрацію.
Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, потрібно, по-перше, чітко дотримуватися рецептури, по-друге, протестувати домашнє мило на маленькій ділянці шкіри: якщо протягом півгодини не виникає жодної негативної реакції, продукт можна сміливо використовувати за призначенням.
Так само обережно потрібно застосовувати мило з натуральними добавками – трав’яні відвари, пелюстки квітів, шоколад, мелена кава, насіння, вівсяні пластівці… Людям, схильним до алергії, будь-який із цих компонентів може завдати шкоди.
Технологія. Стандартний шматок дитячого мила бажано потримати на сонці, щоб він став трохи м’якшим, а потім натерти на дрібній тертці. Розм’якшення важливе, щоб при натиранні мила не утворювався «пил», який може подразнити слизові оболонки дихальних шляхів.
У мисочці необхідно змішати 2–3 столові ложки базової олії та 1 столову ложку гліцерину. Потім суміш слід помістити на парову баню, підігріти й засипати сюди невеликими порціями натерте дитяче мило. Щоб маса швидше розтоплювалася, можна час від часу потроху доливати гарячої води. Коли вариво набуде консистенції рідкого тіста, час додавати кілька крапель ефірної олії. На цьому етапі в мило кладуть і наповнювачі, якщо такі, звісно, передбачені за рецептурою чи авторським задумом. Мило з наповнювачем (мелена кава, морська сіль чи, наприклад, кашка з перетертих фруктів) діятиме на шкіру з ефектом скрабу.
Зняту з парової бані однорідну суміш слід розлити у формочки. Після остигання прибрати у холодильник до повного затвердіння. Потім мило потрібно вийняти з формочок і залишити підсушуватися протягом однієї-двох діб. Надалі його вже можна використовувати за призначенням.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий