Молочне, вершкове,  пломбір...

Молочне, вершкове, пломбір…

Улітку різко зростає споживання морозива, адже цей найулюбленіший десерт дітей і багатьох дорослих не тільки відмінно смакує, а й покращує настрій та дарує ефект бажаної прохолоди. Багато дієтологів критикують морозиво за високу калорійність і дуже короткочасну, якщо й взагалі не оманливу, охолоджуючу дію. Утім у спекотні місяці біля яток із прохолодними ласощами постійно шикуються черги.
Сучасні виробники пропонують величезний асортимет цього продукту: з наповнювачами та поливками на будь-який смак, різноманітних форм та кольорів. Як серед такого розмаїття зробити правильний вибір та придбати якісне морозиво? На що варто звернути увагу?

Упаковка та форма. Насамперед слід уважно роздивитися упаковку та форму морозива. Упаковка має бути герметичною та без пошкоджень, а сам продукт – правильної форми. Деформація свідчить про те, що морозиво тануло. А це могло призвести до розмноження в десерті бактерій.
Умови зберігання. Необхідно звернути увагу на те, за яких умов зберігають морозиво та чи підтримує морозильна камера необхідну температуру. За недотримання умов зберігання морозиво може бути зіпсоване ще до того, як закінчиться термін його придатності. У морозильній камері цей десерт у жодному разі не повинен бути м’яким.
Інформація на упаковці. На пакуванні обов’язково має бути вказана адреса виробника, назва продукту, склад, харчова та енергетична цінність, термін придатності та умови зберігання, вага, відповідне маркування.
Державні стандарти. Вибираючи морозиво, віддавайте перевагу продукції, виготовленій за ДСТУ (державні стандарти України), а не ТУ (технічні умови). Для морозива діють три стандарти: 4733, 4734 та 4735.
ДСТУ 4733 – це найсмачніше натуральне морозиво, адже до його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір, оскільки виготовлене винятково з молока та продуктів його переробки. В залежності від вмісту жиру таке морозиво поділяють на пломбір (12 – 20% жиру), вершкове (8,0 – 11,5%) та молочне (0,5 – 7,5%).
ДСТУ 4734 – морозиво плодово-ягідне, щербет, заморожений лід. У такому морозиві молоко замінюють на воду чи цукровий сироп.
ДСТУ 4735 – морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Смак такого продукту менш насичений, воно швидко тане.
Позначка «ТУ» свідчить про те, що морозиво виготовлене за індивідуальною рецептурою виробника. А вона, на жаль, не завжди проходить повноцінний контроль якості. Згідно з чинним законодавством морозиво не підлягає обов’язковій сертифікації. Суб’єкти господарювання можуть виготовляти його як за встановленими державними стандартами України, так і за власними технічними умовами.
«Єшки». Авжеж, бажано обирати морозиво, яке не містить не тільки рослинних жирів, а й штучних барвників та стабілізаторів. Утім іноді категорична відмова від продуктів, на пакуванні яких є інформація про так звані «єшки», зумовлена споживацькою неграмотністю. Насправді не всі «єшки» небезпечні, існує доволі об’ємний перелік харчових добавок природного походження, які були дозволені до використання ще за радянських часів, коли контроль за якістю продуктів був надсуворий.
Зокрема, гуарова камедь (E412), яку добувають з насіння гуарових бобів, застосовується в харчовій промисловості як стабілізатор і згущувач. Доведено, що ця добавка допомагає виводити з кишечнику токсини й шкідливі бактерії. Основною властивістю гуарової камеді є здатність сповільнювати кристалізацію льоду в різних заморожених продуктах, тому найчастіше її додають під час виробництва морозива й охолоджених кондитерських виробів.
Властивості стабілізатора має також харчова добавка природного походження E410, яку одержують із бобів рожкового дерева. При її використанні в охолоджуваному продукті також сповільнюється утворення крижаних кристалів й утворюється структурований, однорідний гель.
Харчова добавка E471 являє собою моно- і дигліцериди жирних кислот. Ця добавка натурального походження. В людському організмі переробляється так само, як і всі інші жири. Добувається шляхом спеціальної обробки натуральних жирних кислот, які одержуються переважно з гліцерину. Основне призначення E471 – змішування «незмішуваних» рідин і отримання з них однорідної маси.
Порції. Окрім усього іншого, любителям морозива потрібно пам’ятати, що навіть у спеку цей десерт варто споживати в помірних кількостях. Інакше можуть з’явитися такі наслідки, як застуда, стоматологічні проблеми та зайва вага.

(За матеріалами інтернет-сайта kr.consumer.gov.ua).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий