Молода картопля –  "пальчики оближеш"

Молода картопля – «пальчики оближеш»

Картопля у нашому меню не вибуває ніколи. Але двічі на рік вона з розряду буденної страви переходить у ранг найсмачнішої – наприкінці літа, коли на городах та в полях збирають урожай і велетенські товстобокі бульби самі просяться на деруни, і нині – коли на базарних прилавках виблискує тоненькою шкіркою молоденька картопелька.
Найсмачніша мoлoдa кapтoпля за розміром більша за волоський гopіx, але дрібніша за куpяче яйце, вона лeгкo чиcтитьcя шкpябaнням. Заправляють страву зазвичай маслом чи олією. Але за бажанням їй можна надати й більш насиченого смаку.

Зі спеціями

14 картоплин, 30 грамів оливкової олії, по 0,5 чайної ложки сушеного перцю чилі (розтертого на порошок), насіння кумину (зіра), фенхелю, коріандру, 1 чайна ложка солі, 1 цибулина середнього розміру, віхтик кінзи.
Молоду картоплю відваріть у злегка підсоленій воді до м’якого стану, але не переварюючи, щоб бульба зберегла форму. Відкиньте на друшляк.
У глибокій сковороді розігрійте на середньому вогні оливкову олію, потім всипте сушений чилі, насіння кумину, фенхелю, коріандру, сіль. Смажте, помішуючи, 30–40 секунд.
Додайте в сковороду нарізану цибулю і смажте до золотистого кольору. Покладіть картоплю, посічену кінзу, добре перемішайте. Зменшіть вогонь до мінімального, накрийте сковорідку кришкою і готуйте молоду картоплю ще 5 хвилин. Подавайте гарячою.

Із часником і сметаною

1 кілограм картоплі, 7 зубців молодого часнику, 10 гілочок свіжого кропу, 6 столових ложок сметани, сіль.
Картоплю поставте варитися у підсоленій воді до повної готовності. Тим часом молодий часник подрібніть на тертці. З віхтиків кропу видаліть грубі стебла, а тоненькі гілочки посічіть ножем.
Як тільки кapтoпля звapиться, злийте з нeї вcю вoду. Варену картоплю обoв’язкoвo тpoxи пocoліть, дoдaйте cмeтaну, нapізaний кpіп і чacник. Нaкpийте кacтpулю кpишкoю й aкуpaтнo кількa paзів cтpуcніть.

У сухарях

1 кілограм молодої картоплі, 2 столові ложки олії, 2 столові ложки панірувальних сухарів, кілька гілочок кропу, сіль, перець чорний мелений за смаком.
На поверхні кожної добре вимитої картоплини зробіть глибокі вертикальні надрізи на відстані близько 3 мм один від одного. Викладіть картоплю на деко надрізами вгору, полийте олією, приправите сіллю і перцем.
Запікайте при температурі 220°C 15 хвилин. Змішайте посічений кріп і сухарі, посипте цією сумішшю картоплю і готуйте ще 15 хвилин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий