Мускатний гарбуз ходить по городу

Мускатний гарбуз ходить по городу

Гарбуз – смачний і корисний овоч. Проте більшість сортів мають кормове та технічне призначення. Інша справа – столові й мускатні сорти гарбуза. Тут цінуются невеликі, іноді навіть маленькі, так звані порційні гарбузи, які за один-два рази можна використати повністю. Додаткові вимоги – добрі смакові якості та високий вміст цукру, бета-каротину та інших корисних речовин.
Городник Валерій Мельник також цікавиться мускатними сортами гарбузів. Зокрема тими, які прийшли до нас зі Сходу. Серед його новинок – японський сорт Хоккайдо, який за смаком нагадує моркву, за кольором і формою – апельсин. До речі, у популярних ресторанах у ньому подають рідкі страви.
«Кілька років тому на ринку у Вінниці я побачив дивовижно красиві гарбузики, – говорить господар. – Продавець відразу почав нахвалювати свій товар: «Це найкращий у світі столовий гарбуз – Хоккайдо. Японський сорт має найвищу дегустаційну оцінку та найліпші смакові якості». Я виростив цей гарбуз і був від нього у захваті. Невеличкі порційні плоди вагою 1–2 кг – справжня знахідка. Вони дуже смачні й солодкі. За смаком нагадують моркву, а характерний гарбузовий присмак практично відсутній. Очевидно, саме тому він отримав високу дегустаційну оцінку.
Повна його назва – Ючики Курі Хоккайдо. Сік та цукати з цього гарбузика Асоціація охорони здоров’я Японії внесла до списку найкращих продуктів і рекомендує їх для шкільного харчування.
А керівники комп’ютерних фірм замовляють для своїх співробітників гарбузові цукати, тому що вони поліпшують розумову діяльність.
Ще один цікавий представник Сходу – китайський столовий гарбуз Зимовий солодкий. Це смачний, солодкий і соковитий гарбуз, із рекордним для гарбузових вмістом цукру – 15%.
Гарбузи придатні для приготування різноманітних страв та отримання соку. За нормальних умов вирощування їхня вага може сягати 8–12 кг. Зимовий солодкий охоче поїдають птиця та домашні тварини. Він цікавий і як кормова культура з тривалим періодом зберігання.
Дана – відносно новий сорт столового гарбуза афганської селекції. Довжина овочу сягає 1 м і навіть більше, маса – 6–8 кг. Шкірка має рожевий відтінок. М’якуш – оранжево-рожевий, солодкий, м’ясистий.
Серед численних європейських делікатесних гарбузів Мускат де Прованс (Франція) чи не найкращий. Цей гарбуз пізньостиглий (вегетаційний період – 105–110 днів), тому з посівом не варто запізнюватись. Гарбуз має оригінальну, поділену на дольки форму та темно-оранжевий колір. М’якуш – насичено-оранжевий, дуже щільний, з рекордним вмістом бета-каротину. На вигляд гарбузи наче і не дуже великі, а спробуєш підняти, то відразу з подивом розумієш, що він потягне на 8–10 кг».
Протипоказань для вживання гарбуза небагато. Але вони є, і їх потрібно враховувати. Перш за все, гарбуз не можна вживати людям, що страждають на цукровий діабет. Не рекомендується гарбуз у раціоні людям зі зниженою кислотністю (лужний продукт!) і людям, що страждають на ожиріння через патологічне порушення обміну речовин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий