На Полтавщині з'явився ще один  надсучасний доїльний зал

На Полтавщині з’явився ще один надсучасний доїльний зал

ДЛЯ передових аграріїв однозначно зрозуміло, що майбутнє молочної галузі – за сучасними тваринницькими комплексами, які хоч і поодиноко, але все ж з’являються і на території Полтавської області. Нещодавно нова доїльна зала німецького виробництва запрацювала у селі Носи Шишацького району (СТОВ «Воскобійники»). Наразі це найпродуктивніша доїльна зала в Україні, збудована за останнім словом техніки.

52 тонни молока кожного дня – на столах українців

Перші відвідини цього комплексу руйнують ще в дитинстві викарбуване уявлення про те, якою має бути тваринницька ферма. На території комплексу немає специфічного «аромату» Берізок і Ласунок, скрізь панує чистота та порядок, комфортно тваринам і обслуговуючому персоналу. У старому комплексі в селі Воскобійники облаштована яскрава зелена зона відпочинку для працівників – з квітами і штучним фонтаном. Тут уже п’ять років працює доїльний зал типу «Паралель «Глобал90і», також німецького виробництва.

На Полтавщині з'явився ще один  надсучасний доїльний зал
Валерій Капленко спілкується з представниками преси.

«В районах області не надоюють стільки молока, скільки ми, – ділиться досягненнями керівник господарства Валерій Капленко. – Наразі в нас всього 6,5 тисячі гектарів землі. Раніше було вісім. Попри це ми постійно збільшуємо поголів’я худоби. Якщо в деяких господарствах 200–300 голів худоби, то ніякої рентабельності не буде. А якщо вже більше тисячі, то це високорентабельне виробництво. Наразі, за нашими розрахунками, у нас рентабельність 35–40 відсотків. Вона дає можливість забезпечити 600 працюючих робочими місцями. В перспективі плануємо вийти на 3 тисячі голів дійного стада і збудувати власний цех з переробки молока».
Нині у господарстві 1500 голів дійного стада. За добу господарство надоює 55 тонн молока, реалізуючи 52 тонни. Воно успішно вийшло на європейський рівень продажу молока та європейський рівень продажу м’яса. Крім корів, тут тримають телят та биків, у невеликій кількості овець. Зокрема м’ясо бичків успішно йде на реалізацію в арабські країни. Щороку тваринники заготовляють 40 тисяч тонн силосу та 20 тисяч тонн сіна.
«Ми сьогодні молоко продаємо по найвищій ціні – 10,30 гривні за кілограм у ПП «БіАГР» ( ПП «Білоцерківська агропромислова група». – Авт.), – додає Валерій Капленко у пункті спостереження за доїльним залом. З його слів, про таку вартість молока селяни навіть мріяти не наважуються. Наразі господарник сподівається отримати відшкодування у розмірі 30 відсотків від держави згідно з урядовою програмою підтримки тваринництва і за ці кошти збудувати ще одну лінію. Приміщення для неї у господарстві вже готове.

Найкращий європейський досвід – запорука успіху

По святковому ошатно виглядає цього дня і комплекс у селі Носи з новою доїльною залою європейського зразка. Після перерізання червоної стрічки гостей запрошують всередину. За два місяці роботи установка типу «Карусель» встигла себе добре зарекомендувати. Представники німецької фірми востаннє перевіряють все обладнання і нададуть технічний супровід. Самих тварин незвичний вигляд доїльних місць не лякає, вони неквапом займають вже освоєну раніше територію на каруселі. До речі, будівництво одного доїльного місця на установці обійшлося приблизно у три тисячі доларів. Загалом вартість самого проекту – 80 мільйонів гривень. Все повністю автоматизовано, і за один раз можна подоїти 32 корови. На одне доїння йде близько 6 хвилин, при триразовому доїнні за годину можна обслужити 180 корів, за добу – від 1000 до 1200 чорно-рябих годувальниць».

На Полтавщині з'явився ще один  надсучасний доїльний зал
У старому доїльному залі с. Воскобійники комфортні умови праці та всі зручності для тварин.

«Це найсучасніша і найпродуктивніша модель, яка була розроблена минулого року, – розповів представник фірми постачальника обладнання Михайло Захарченко. – Вона здатна сама себе діагностувати і калібрувати. Весь корпус повністю зроблений з нержавіючої сталі, повністю захищений від пилу і води».
Варто звернути увагу, що кожного року в господарстві намагаються покращувати і умови роботи селян. Наразі у новому приміщенні, яке було реконструйоване зі старого тваринницького комплексу, облаштовані комфортні роздягальні, місця для відпочинку персоналу і прийому їжі. Як зауважили журналістам тваринники, це вже якісно новий формат діяльності комплексу, коли немає прямого контакту доярки з коровою. Вплив людського фактора на молоко мінімізований. У зв’язку з цим зросла і швидкість доїння. Від доярок тут повністю не відмовилися, хоча фактично за ними збереглася лише назва, а основну частину роботи робить механізм. На повну потужність лінія має вийти у травні наступного року.

Юлія ХОМЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий