Наприкінці осені шкода залишати гинути на морозі цінні овочі. Але можливо забрати їх у будинок чи квартиру та довести до потрібного стану.
Томати
У квартирі чи будинку можливо доростити низькорослі штамбові сорти помідорів, таких як Ріо Гранде, Фініш, Титан. Рослини з недорощеними плодами акуратно викопують на грядці, прищипують верхівку, видаляють все жовте листя, квіти і пасинки. Пересаджують томати у старі відра, горщики, міцні поліетиленові пакети. «Переселенців» заносять у приміщення та дорощують при температурі вище 10°С.
Перець
Нікого не дивує, що наприкінці осені частина перців не встигає дозріти. Догляд за ними складніший, ніж за помідорами. Дорощують по тій же томатній схемі низькорослі компактні сорти як солодкого перцю (Бонетта, Вінні-Пух), так і гіркого (Аджика, Для тещі, Язик дракона). Вони красиво виглядають на підвіконні, але потребують підсвічування в темну пору доби, вищої, ніж помідори, температури і підгодівлі калійно-фосфорними добривами.
Брюсcельська капуста
Для дорощування найкраще підходять сорти Геркулес і Весела компанія. Перед першими заморозками рослини викопують з корінням, обрізують все нижнє та жовте листя і видаляють всю невдалу зав’язь. Потім у ящиках чи контейнерах прикопують свіжою землею на глибину коріння, поливають і ставлять у засклену лоджію до зими. У особливо холодні ночі капусту варто прикривати. Щоб рослина продовжувала нарощувати урожай, землю необхідно підтримувати у вологому стані, бо вирване з землі коріння гірше засвоює вологу. Якщо зима приходить рано, капусту переносять у квартиру.
Цибуля-порей
Перед заморозками цибулю викопують з корінням і розкладають у ящики. Листя зверху потрібно трохи підрізати. Цибулю присипають зверху свіжим вологим піском на глибину 10–15 см та виставляють на балкон чи лоджію. При тимчасових перепадах температури цибулю накривають, а потім переносять у тепле приміщення. Поживні речовини з листя переходять у стебло, і саме воно восени має найбільшу харчову цінність.
Юлія Хоменко.