Намисто літа вишневого

Намисто літа вишневого

Не надто солодке, з освіжаючою кислинкою, вишневе варення полюбляють у багатьох родинах. Та і як інакше, якщо вишневі садки – традиційна окраса українських садиб. В урожайні роки господарі можуть нарвати зі своїх деревець стільки вишень, що вистачить і на базарі спродатись, і вдома вареники хоч щодня ліпити, і на зиму закрутки зробити.

Варення без кісточок

1 кілограм вишень, 1,2 кілограма цукру.
Вишні переберіть, помийте, видаліть кісточки. Перекладіть в емальовану миску, засипте цукром і залиште на 3 години. Поставте на маленький вогонь, доведіть до кипіння, зніміть утворену пінку й варіть варення 1,5 – 2 години. Готовність перевіряйте за консистенцією краплі варення. Якщо вона не розтікається на блюдці, продукт готовий.
Розкладіть варення у банки, закатайте кришками.
***
1 кілограм вишень, 1 кілограм цукру.
Вишні помийте, видаліть кісточки, засипте цукром і дайте постояти, щоб цукор став рожевого кольору, а вишня пустила сік. Потім акуратно порухайте (потрусіть) миску з боку на бік – цукор опуститься вниз. Поставте посудину на вогонь, доведіть вишневу масу до кипіння і варіть на маленькому вогні 5 хвилин. Зніміть з плити й залиште на 5 годин.
Закип’ятіть варення удруге, проваріть 5 хвилин і вимкніть вогонь. Коли повністю остигне – проваріть утретє. Гаряче варення розлийте в банки, закатайте кришками, переверніть і накрийте ковдрою до остигання.

Варення з кісточками

4 кілограми вишень, 3 кілограми цукру, 1 літр води.
Плоди помийте й проколіть кожну вишеньку зубочисткою. Складіть у велику миску, влийте літр води, поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, зніміть з плити й залиште на ніч, щоб ягода добре просочилася й була налитою, а не зморщеною, як родзинки.
Вранці за допомогою шумівки перекладіть вишні в емальовану посудину, а у вишневий відвар всипте цукор та доведіть до кипіння. Кип’ятіть 5 хвилин, пильнуючи, щоб сироп не витік із миски. Потім зберіть утворену пінку й кип’ятіть сироп іще 5 хвилин. Знову зберіть пінку.
Влийте вишневий сироп до ягід. Акуратно перемішайте дерев’яною ложкою. Доведіть до кипіння і варіть трохи більше 5 хвилин. Розфасуйте в банки, закатайте кришками.

Поділися:

Добавить комментарий