Настав «інкубаційний» період

Настав «інкубаційний» період

Наближається тепла пора року – сезон масової інкубації та вирощування молодняку птиці. Майже всі господарі дбають про поповнення домашнього господарства. Звичайно, найкращим «інкубатором» є квочка. Але більшість господарів віддають перевагу спеціальним пристроям – інкубаторам, щоб не чекати, коли птиця «заквокче», а самим регулювати терміни появи пташенят.
Інкубація курячих яєць – досить серйозний процес, при якому багато початківців-птахівників роблять безліч помилок. Чітке виконання рекомендацій щодо температурного режиму та вологості при інкубації дозволить створити для пташенят найбільш природні умови.

Вибір яєць для інкубації

Бажано, щоб кури-виробники, яйця яких були узяті для закладки, мали високу продуктивність, міцне здоров’я та не були одержані шляхом близькоспорідненого схрещування. Тоді генофонд потомства буде максимально захищений від патологій, які передаються у спадок.
Велике значення відіграє і кількість самців у стаді: на одного півня має припадати не більше 15 курочок яєчного напрямку і 12 – м’ясного, на одного індика – 8 самок, на селезня – 5 качок і на гусака – 3 гуски. При виведенні зі стада самців кури продовжують нести запліднені яйця протягом 2 тижнів, качки – 10 днів, індички – 40 днів. Запліднюваність яєць знижують такі фактори: утримання в холодних і сирих пташниках, короткий світловий день, линька, ураження гельмінтами і нашкірними паразитами.
Форма яєць повинна бути правильною, з гладенькою, без дефектів шкаралупою. Також не варто закладати в інкубатор яйця з тріщинами, вм’ятинами, відколами та іншими ушкодженнями, зі скловидною (тонка, при простукуванні видає дзвінкий звук) та мармуровою (темні і світлі плями) шкаралупою. Обраний матеріал повинен бути приблизно одного розміру.
Для інкубації беруть тільки свіжі яйця: для курячих – не більше 6 днів після знесення, для індичих і качиних – 8 днів, для гусячих – 10 днів. Якщо потрібно матеріал зберігати довше, то це варто робити при температурі 8 – 15°С при достатньому провітрюванні.
Усі яйця миють від посліду та інших забруднень. Занадто брудні яйця для закладки не використовують. Дезінфікуюча обробка курячих яєць перед інкубацією обов’язкова! Проводиться вона за 1,5–2 години до закладки. Можна використовувати рожевий розчин марганцівки або 1–1,5%-ний розчин перекису водню.
Проводити закладку яєць найкраще у вечірній час доби, з 18 до 21 години. Завдяки цьому курчата почнуть вилуплюватися в денний час. Перед цим яйця повинні перебувати у теплому приміщенні (+20–22°С). Також потрібно провести перевірку яєць на овоскопі – це прилад для визначення якості. Яйця з плямами, неоднорідною шкаралупою та добре вираженою або зміщеною повітряною камерою (в нормі вона має бути в тупому кінці яйця) вибраковують. Наступну перевірку роблять на 7-й день від закладки.

Підготовка до інкубації

Перед тим, як приступити до процесу, необхідно переконатися в справності пристрою.
При розміщенні апарата в домашніх умовах потрібно виставити його на рівне місце далеко від джерел протягу. Безпосередньо перед початком використання його слід продезінфікувати.
Після цього включають і налаштовують необхідні параметри вологості і температури в інкубаторі. В такому режимі він повинен пропрацювати протягом доби, завдяки чому визначається його робочий стан і створюється необхідний для розвитку курчат мікроклімат.

Температура та вологість при інкубації

Найбільш важливими факторами під час інкубації є температура і вологість.
Температурні параметри, при яких можливий розвиток курчат, коливаються від 27 до 43°С. Проте слід розуміти, що при низькій температурі розвиток організму сповільнюється, можуть вилупитися неповноцінні пташенята.
з 1 по 18 день – +37,8 – 38 ° С;
з 19 по 21 день – +37,5 – 37,7 ° С.
Показники вологості теж чітко контролюються.
з 1 по 7 день – 50–55%;
з 8 по 14 день – знижується до 45%;
з 15 по 18 день – піднімається до 50%.
Крайні межі показника вологості — це 45–80%. Однак не рекомендується наближення цих параметрів до порогового значення.
Поки яйця знаходяться в інкубаторі, їх потрібно перевертати кожні 4–6 годин з 1 по 18 день виведення пташенят. Це дає змогу зародкам отримувати рівномірне тепло і правильно розвиватися. Якщо ж не проводити перевертання, вони можуть «приклеїтися» до шкаралупи і отримати різні дефекти або ж не вилупитися зовсім.
У цілому інкубація яєць триває близько трьох тижнів.
1-й період – 1–7 днів інкубації;
2-й період – з 8 по 14 день;
3-й період – з 15 по 18 день (зазвичай в цей час можна почути писк ще не вилуплених пташенят);
4-й період – з 19 по 23 день (це фінальний етап, який закінчується вилупленням курчати).
Щоб зародок не перегрівався, яйця потрібно охолоджувати на шостий і чотирнадцятий дні. Для проведення короткочасного щоденного охолодження інкубатор відкривають на 5 хвилин. З 19-го дня охолодження не проводиться.

Лубенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби
в Полтавській області.

Поділися:

Добавить комментарий