Навіщо організму цинк, і в яких продуктах його шукати

Навіщо організму цинк, і в яких продуктах його шукати

Цинк – важливий мікроелемент, який необхідний для здійснення понад 200 біохімічних реакцій у нашому організмі.
Він працює як протизапальний елемент, підтримуючи роботу імунної системи; бере участь у терморегуляції; необхідний для нормального функціонування м’язів і тканин; бере участь у виробленні гормонів щитоподібної залози; допомагає регулювати апетит, впливаючи на вироблення лептину; впливає на смак і нюх.
Цинк міститься в нашому організмі в дуже малих кількостях, він всмоктується кишківником, його запаси необхідно щодня поповнювати. Із найвищим вмістом цинку – продукти тваринного походження, з яких він краще засвоюється завдяки тваринному білку. Містять його й рослинні продукти. Важливо мати на увазі, що чай, кава, оральні контрацептиви погіршують засвоєння цинку.
Зародки сирої пшениці є чудовим джерелом цинку – 7 мг на 100 г. Одна столова ложка (10 г) забезпечує 14 відсотків добової потреби в цинку. Ви можете посипати зародками пшениці салати, овочі чи сир.
Яловичина багата на цинк – 9 мг на 100 г, а в тушкованій – ще більше.
Теляча, свиняча печінка містить 9 мг цинку на 100 г. Це найбагатший цинком субпродукт.
Бобові, особливо сочевиця, багаті на цинк: близько 5,5 мг на 100 г. Якщо дотримуєтеся вегетаріанської дієти, бобові ідеально підходять, аби уникнути нестачі мікроелементів.
Пивні дріжджі є одним із основних джерел цинку – 8,3 мг на 100 г. Їх можна додавати у страви (салати, гриль) або супи та молочні продукти.
Насіння льону перед уживанням бажано змолоти – так краще засвоюватиметься цинк, що міститься в ньому.
Кеш’ю у 100 г містять від 5,4 до 5,6 мг цинку. Горіхи пекан також є добрим джерелом – 4,6 мг на 100 г.
Вівсяні пластівці (не швидкого приготування) у 100 г містять 24 відсотки щоденної норми споживання цинку. Крім нього, овес містить усі інші необхідні мікроелементи та мінерали (кальцій, залізо, натрій, калій, фосфор, магній).
Тверді сорти сиру містять від 6 до 9 мг цинку на 100 г. Залежно від сорту та витримки продукту.
Хліб із борошна грубого помелу є одним із найбагатших на цинк продуктів – 5 мг на 100 г, а приготування на заквасці покращує біодоступність цього мікроелемента.
hospodar.uа

Поділися:

Добавить комментарий