Не калічте берези!

Не калічте берези!

Більшість людей старшого покоління асоціює кінець березня – початок квітня з сезоном збору березового соку. У пам’яті зринає п’янкий незабутній аромат свіжого напою, який має безліч корисних властивостей. На жаль, у погоні за поживою горе-підприємці калічать берези і, що найбільш прикро, нерідко з особливим цинізмом вбивають дерева.

Нещодавно про наругу над березами в алеї неподалік села Терешки Полтавського району повідомив наш читач Анатолій Білецький. За його словами, ще відносно молоді дерева знівечені збирачами соку:
– Кору порізали бензопилою, по декілька глибоких надрізів на кожному дереві. Дерева проткнуті металевими штирями, й сік стікає в поліетиленові мішки. Він наповнює мішок до країв, і потім інший мішок підставляють з іншого боку стовбура. У дерева беруть все, що воно може дати. Ця алея знаходиться на території Чаплівського лісництва, яке належить до ДП «Полтавський лісгосп». Люди, які це зробили, торгують соком. Подивився в ютубі, як правильно брати сік у берези, не пошкодивши дерево. Можна вставити маленьку трубку, навіть можна зробити невеликий надріз кори ножем, причому його треба робити горизонтально. Якщо ви зробите вертикальний надріз, то кора потім розкривається і в рану потрапляють грибки, сміття, бруд. Натомість люди взяли бензопилу і порізали вертикальні тунелі, щоб береза швидше стікала «кров’ю». І беруть із неї стільки соку, скільки береза може дати. Людям немає діла до дерев, ці засохнуть – будуть інші. А людям, які купляють березовий сік, немає різниці, чи не постраждало дерево.
На жаль, відповідально ставляться до природи далеко не всі – наголошують у Полтавському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Варварське ставлення до дерев карається законом. Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, треба діяти, дотримуючись основних правил сокозаготівлі. Перш за все, сік потрібно точити зі старих дерев. Найкраще – у старому лісі з берез, яким понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево – тим краще і для збирання соку, і для самої берези. Отвір для збирання соку краще робити на висоті близько 1,5 метра від землі, оскільки там він найсмачніший. Крім того, його потрібно робити з північного боку дерева, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В отвір необхідно вставити трубочку, по якій сік стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору не слід робити. Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, щоб березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою або ще гірше – бензопилою. Глибина отвору може бути 2–3 сантиметри, залежно від товщини кори.
Фахівці говорять, що за 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3 літрів соку, адже збирання більшої кількості призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева – 10 років. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, щоб у дерева «загоїлися» рани.
Крім того, любителям цілющих напоїв потрібно знати, що збирати березовий сік для себе можна лише в обмежених кількостях. Відповідно до Лісового кодексу України в разі заготівлі березового соку на продаж чи в більших обсягах необхідно придбати в лісництві лісовий квиток. За недотримання цих вимог порушників чекатиме покарання згідно зі ст.70 КУпАП. Заготівля березового соку на об’єктах природно-заповідного фонду (ПЗФ) суворо заборонена.

Юлія ХОМЕНКО
«Зоря Полтавщини»

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий