“Несу кутю на покутю…”

“Несу кутю на покутю…”

Найголовнішою обрядовою стравою на Святий вечір є кутя. Готувати її починали святкового дня вдосвіта. Господиня ретельно промивала у воді недроблене пшеничне чи ячмінне зерно й ставила в горщику в піч. У деяких регіонах намагалися припасти для цієї справи новий («непочатий») горщик, в інших – навпаки, використовували саме той, що й у попередні роки.
Дітям мати доручала лущити й подрібнювати волоські горіхи, терти в макітрі мак. Господар тим часом готував ситу: заливав крутим окропом розім’яті в мисці медові стільники, потім розплавлений віск викидав, а одержану солодку рідину залишав, щоб заправити кутю.
Почесне місце на столі під образами – на покуті – кутя та узвар займали ще зранку. Стіл був присипаний чистим духмяним сіном, зверху накритий настільником (скатертиною), на якому розстеляли вишитий рушник. На рушникові могли бути вишиті різдвяні вітання: «Христос народився. – Славімо Його!»
За традиціями, горщик із кутею на стіл мав поставити наймолодший хлопчик у родині, в деяких регіонах – сам господар. Голими руками посудину з обрядовою стравою не брали, обов’язково надівали рукавиці.
Приготовану на Святвечір кутю називають багатою. Головний інгредієнт страви – зерно – символізує родючість землі, мак – добробут та багатство, горіхи – здоров’я і міцність, мед – благополуччя.

Традиційна пшенична

400 грамів пшениці, 200 грамів маку, 1 склянка чищених волоських горіхів, 200 грамів родзинок, 3–4 столових ложки меду, 1 столова ложка олії, 2 столових ложки цукру, 1 склянка узвару (кип’яченої води), щіпка солі.
Залийте пшеницю 3 склянками холодної води й залиште мінімум на 3 години. Потім ретельно промийте, знову залийте водою (4 склянки), додайте олію і сіль. Варіть на маленькому вогні, щоб пшениця стала м’якою, але сильно не розварилася.
Мак залийте окропом на 1 годину. За цей час він повинен розбухнути. Потім висипте в сито, дайте стекти воді й розітріть зернята до появи «макового молочка».
Родзинки промийте, залийте теплою водою і залиште трохи постояти. Горіхи подрібніть.
Додайте мак, горіхи й родзинки до звареної пшениці. Окремо в каструльку налийте 1 склянку кип’яченої води чи узвару, покладіть мед і цукор, розмішайте, нагрійте до розчинення солодких компонентів. Вилийте в кутю, акуратно перемішайте й винесіть на кілька годин у холодне місце.

Перлова з журавлиною

1 склянка перлової крупи, неповна склянка маку, 0,5 склянки подрібнених волоських горіхів, 0,5 склянки родзинок (можна взяти менше родзинок і додати чорнослив та курагу), 1 столова ложка журавлини, дрібка солі, мед і цукор за смаком.
Перловку промийте й залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі й поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.
Заваріть мак крутим окропом і поставте на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно перетерти (у ступці чи на спеціальній макотертці). Отриману масу разом із підсмаженими на сухій сковорідці горіхами, промитими сухофруктами, медом, цукром і журавлиною додайте до готової перловки та перемішайте.
Щоб страва була соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.

Рисова з лимоном

1 склянка рису, 100 грамів маку, 100 грамів подрібнених волоських горіхів, цедра 1 лимона, 1 столова ложка лимонного соку, 1–3 столових ложки меду, цукор за смаком.
Рис залийте окропом (1,5 склянки окропу), щільно накрийте каструлю кришкою і варіть 3 хвилини на сильному вогні, 6 хвилин на середньому, ще 3 – на маленькому. Потім конфорку вимкніть, але кришку з каструлі не знімайте протягом 12 хвилин, щоб рис настоявся на парі. Додайте до рису всі інші інгредієнти.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий