Нормалізує кислотність

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нормалізує кислотність

«Чи допоможе нормалізувати кислотність залізняк бульбистий?»
С.З.ВАВРУХ.
Залізняк бульбистий (зопник клубненосный; Phlomis tuberosa) – багаторічна трав’яниста рослина родини губоцвітих. Стебло прямостояче, 30–100 сантиметрів заввишки, голе, фіолетово-пурпурове, чотиригранне, вгорі розгалужене, з нечисленними спрямованими вгору гілками. Листки супротивні; прикореневі й нижні стеблові – черешкові, трикутно-серцевидні, великозарубчасті, зісподу сіруватоопушені; верхні – сидячі, яйцевидно-ланцетні, розсіяноопушені або майже голі. Квітки неправильні, брудно-рожеві, зібрані в 10–16-квіткові кільця. Плід – з чотирьох горішків. Цвіте у червні – липні.
Росте по всій території України (крім гірських районів та Північного Полісся) на лісових галявинах, узліссях, степових схилах.
Для виготовлення ліків використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Рослина неофіцинальна.
Трава містить алкалоїди, дубильні речовини, аскорбінову кислоту, ефірну олію, мікро- й макроелементи (залізо, магній, цинк, мідь, марганець, нікель, титан). У кореневих бульбах є сапоніни.
Фармакологічні властивості і використання та лікарські форми і застосування такі ж, як і у залізняка колючого.
Зокрема залізняк бульбистий сприяє звуженню судин, нормалізує кислотність шлункового соку при його секреторній недостатності, усуває згагу і біль. А от підвищену кислотність рослина допомагає знизити.
У народній медицині рослину використовують при бронхітах, запаленні й туберкульозі легень, недокрів’ї, набряках і водянці, геморої й малярії та при судомах у дітей.
Кореневі бульби – корисний і поживний харчовий продукт. Їх споживають вареними, печеними і смаженими. Зберігають бульби сирими, як картоплю, або сушать. Із сухих бульб одержують борошно, придатне для млинців, оладок тощо.
Вживають настій трави (2–4 столові ложки трави на 400 мл окропу) – по півсклянки тричі на день. Настойку трави (10 г сировини на 100 г горілки настоюють 8–10 днів) п’ють по столовій ложці тричі на день.
Траву томлять з водою до утворення густої маси, яку розводять наполовину молоком, і п’ють із цукром при туберкульозі легень.

Поділися:

Добавить комментарий