Не має значення, чи виключно в родинному колі ми зустрічаємо Новий рік, чи разом із гостями, довгоочікуване новорічне застілля традиційно є щедрим. Господині готують силу-силенну всілякої смакоти. Обов’язковими стравами вважаються різноманітні салати – від усім відомих «Олів’є» та «Оселедця під шубою» до оригінальних новинок, на різні смаки домочадців і гостей.
«Мурашник»
1 пекінська капустина (маленька), 2 свіжих огірки, 300 грамів відвареного курячого філе, 200 грамів копченої ковбаси, 200 грамів сметани, 1 – 2 столові ложки майонезу, сіль, чорний мелений перець.
Капусту наріжте не дуже дрібно, огірок і ковбасу – соломкою, куряче філе – невеликими шматочками. Посоліть, поперчіть. У сметану додайте майонез й перемішайте. Заправте салат цією сумішшю.
Малахітовий браслет»
3 курячих стегенця, 4 яйця, 4 ківі, 1 велике зелене яблуко, 3 середні варені морквини, 1 лимон, 1 зубчик часнику, трішки лимонного соку, сметана для заправки.
Зваріть курятину, відокремте м’ясо від кісток і наріжте невеликими шматочками. Відварену моркву натріть на крупній тертці, 2 ківі подрібніть кубиком.
Зваріть яйця. І жовтки, і білки натріть на дрібній тертці, але в окремі посудини. У сметану видавіть зубчик часнику, перемішайте масу й трохи присоліть.
Яблуко очистіть від шкірки, наріжте кубиком і скропіть лимонним соком, щоб не потемніло. Курятину з’єднайте з невеликою частиною сметани.
На середину великої пласкої тарілки поставте склянку. Навколо склянки викладіть по колу масу з курятини. Зверху на м’ясо укладіть подрібнені ківі й змастіть сметаною. Наступні шари укладіть (і обов’язково кожен змастіть сметаною) у такій послідовності: яблуко, білок, морква, жовток. Останній шар не змащуйте, а прикрасьте шматочками ківі, що лишилося. Дістаньте склянку. Салат можна подавати на стіл.
«Чорносливовий сюрприз»
5 варених яєць, 250 грамів твердого сиру, 50 грамів волоських горіхів, 1 пачка крабових паличок (400 грамів), 50 грамів охолодженого вершкового масла, 1 склянка чорносливу без кісточок, майонез.
Чорнослив розпарте й нафаршируйте горіхами. Спочатку обережно натріть на крупній тертці яйця, потім (в окремі посудини) – сир, крабові палички та масло з морозилки.
Спершу покладіть на блюдо меншу частину натертих яєць, потім – половину натертих крабових паличок. Зверху змастіть майонезом. Далі викладіть половину натертого сиру. На сир – половину охолодженого масла, зверху – увесь чорнослив з горішками. Потім покладіть решту крабових паличок і змастіть майонезом, викладіть решту сиру й масла. Верхній шар – подрібнені яйця.
Приберіть салат у холодильник на 30 – 40 хвилин для просочення.
«Виноградне гроно»
300 грамів синього винограду без кісточок, 350 грамів твердого сиру, 1 банка консервованих ананасів (шматочками), 2 зубці часнику, 2 сирих яєчних жовтки, 100 мілілітрів оливкової олії, 0,5 чайної ложки гірчиці, 0,5 чайної ложки свіжого лимонного соку, сіль, цукор, кілька гілочок петрушки.
Натріть сир на крупній тертці, вичавіть до нього часник, ретельно перемішайте. 15 виноградин розріжте навпіл і відкладіть для прикрашання салату. Решту винограду разом з ананасами додайте до сиру.
Для приготування заправки відокремте яєчні білки від жовтків. У жовтки додайте гірчицю, трішки солі та цукру, лимонний сік. Збийте все міксером. Влийте оливкову олію і продовжуйте повільно збивати.
Влийте заправку в салат, перемішайте. Викладіть масу на блюдо, сформувавши її у вигляді грона винограду. Зверху прикрасьте половинками винограду. Петрушку викладіть так, щоб вона нагадувала виноградну лозу й листя. Поставте салат на 1 годину в холодильник, потім подавайте на стіл.
«Курка в ананасі»
250 грамів курячого філе, 200 грамів консервованого ананасу (без рідини), 50 грамів волоських горіхів, 100 грамів твердого сиру, майонез для заправки, сіль, чорний мелений перець.
Ананас наріжте невеликими шматочками. Куряче філе відваріть у підсоленій воді, остудіть і подрібніть кубиком. Сир також наріжте кубиком. Горіхи посічіть ножем. Всі інгредієнти з’єднайте, поперчіть і посоліть за смаком. Потім додайте майонез і все перемішайте.
«Оливкове свято»
500 грамів бринзи, 1 помідор, 20 оливок (10 чорних, 10 зелених), 1 часничина, 1 цибулина, 2 чайні ложки лимонного соку, 1 столова ложка оливкової олії, зелень (кінза, петрушка, салат листовий), сіль, перець.
Бринзу наріжте невеликими шматочками й злегка підсмажте на добре розігрітій сковороді до золотистої скоринки. Часник дрібно посічіть. Помідор наріжте кубиком, цибулю – кільцями. Всі інгредієнти змішайте, посоліть, поперчіть, заправте оливковою олією, прикрасьте зеленню.
«Рибка в ставку»
1 банка шпротів, 1 червона цибулина, 1 невелика морквина, 1 банка консервованого горошку, 200 грамів майонезу, 4 яйця, 1 свіжий огірок, 150 грамів сухариків, кілька гілочок петрушки.
Сухарики можна придбати в магазині, а можна приготувати вдома. Для цього наріжте батон на маленькі квадратики, змішайте з різними спеціями, можна також злегка натерти часником, а потім підсушіть у духовці.
Кілька шпротів залиште цілими й відкладіть для прикрашання страви, а всю іншу рибку розімніть виделкою і перемішайте з сухариками.
Свіжий огірок, а також відварені яйця (3) та моркву наріжте кубиком. Додайте дрібно нашатковану цибулю, горошок і майже весь майонез. Усе перемішайте. Розрівняйте поверхню і зверху викладіть тонким шаром решту майонезу. Акуратно розкладіть листя петрушки, цілі шпроти «втопіть» у майонезі так, щоб «зі ставка» виглядали тільки хвостики. Останнє яйце розріжте навпіл і за допомогою ножа надайте кожній половинці зубчатої форми водяних лілій. Їх також використайте для прикрашання страви.