Обережно: нітрати!

Обережно: нітрати!

Першi «молодi» овочi вже красуються на прилавках. Купуючи їх, ми сподіваємося поповнити організм весняними вiтамiнами. Однак не слiд забувати, що цієї пори хрусткі огірочки, апетитна редиска, соковита капуста можуть містити велику кількість нітратів.
Як вiдомо, ці речовини застосовують для пришвидшення росту рослин і дозрiвання плодів. Водночас зловживання нітратами призводить до їх надмiрного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод.

Небезпека споживання продуктiв харчування iз завищеним вмiстом нiтратiв полягає у тому, що в органiзмi вони перетворюються на нітрити, які є більш токсичними та викликають порушення функцій кровообігу. Як наслiдок, може розвинутися кисневе голодування органiзму. Особливо шкiдливi овочi, забрудненi нiтратами, для дiтей, вагiтних жiнок, чутливими є також особи похилого вiку, хворi на анемію.
Щоб запобігти отруєнню і захворюванням, пов’язаним із нiтратною iнтоксикацiєю, слід дотримуватися простих правил. Передусім не варто купувати овочi та фрукти «з рук» чи на стихiйних ринках. Краще брати їх у мiсцях офiцiйної торгiвлi, де проводиться дослiдження городини та садовини на вмiст нiтратiв. На ринку продавець повинен мати експертний висновок лабораторiї iз зазначеним рiвнем нiтратiв у продуктах. У магазинах на кожну партiю продукцiї повинен бути документ, який засвiдчує її безпечнiсть. Тому не соромтеся вимагати такi документи в продавцiв.
Вибираючи сезоннi овочi, треба розуміти, що деякi з них здатні вбирати більше нітратів, ніж інші. Серед таких, зокрема, буряк, редиска, молода капуста, кабачки, морква, огiрки. Особливо обережними потрібно бути також зі шпинатом, салатом, кропом.
Не давайте першi раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслiдки отруєння. Зберiгайте овочi протягом короткого часу й бажано у прохолодному темному мiсцi, а ще краще в холодильнику, тому що при температурi +2°С й нижче перетворення нiтратiв у нiтрити не вiдбувається.
Потрiбно вмiти правильно оглядати продукти, власне, знати, якими насправдi мають бути свiжi, здоровi овочi. Так, безпечні огiрки – це темно-зеленi плоди з твердою шкiркою. Редиска має бути без жовтих чи iнших плям, а зелень – темно-зеленого кольору, з витягнутими незім’ятими листочками.
Прослiдкуйте, щоб свiжа капуста була легкою, але твердою, її верхнi листочки – блискучими та соковитими, а не облiзлими та сухими. Внаслiдок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згорiти» через перегодовування i виглядати трохи меншим за своїх звичайних родичiв. Тому вибирайте плоди середнiх розмiрiв.
Перед споживанням потрiбно ретельно мити овочi та фрукти пiд проточною водою, а ще краще – вимочити їх. Аби зменшити кiлькiсть нiтратiв на 25 – 30% у раннiй капустi, досить потримати її у водi протягом години.
Надлишковий вмiст нiтратiв реально знизити, провiвши первинну обробку продуктiв, адже в одних частинах рослини накопичується бiльше нiтратiв, нiж в iнших. Наприклад, у стеблах кропу i петрушки значно бiльше нiтратiв, нiж у листках. В огiрка та кабачка найбiльше хiмiї накопичується бiля плодонiжки та в шкiрцi, тому шкiрку треба очищати. У капустi – на верхнiх листочках, у редисцi – бiля кiнчика знизу, у салатi та зеленiй цибулi – бiля корiнця, а у перця, баклажана та помiдора – бiля плодонiжки. Картопля найбiльше накопичує нiтратiв у шкiрцi, а морква – у верхнiй та нижнiй частинах. Отже, саме цi ділянки потрiбно зрiзати.
Первинна кулiнарна обробка овочiв (бланшування, вiдварювання, тушкування) дозволить зменшити вмiст нiтратiв на 20 – 30%. Водночас треба розуміти, що під час варiння овочiв нітрати переходять у воду, отож вiдвар треба вилити.
Щоб послабити негативний вплив нiтратiв на органiзм людини, можна вживати аскорбiнову кислоту (вiтамiн С), ретинол (вiтамін А, альфа-токоферол), вiтамін Е.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий