Обережно: ранні овочі, ягоди, фрукти

Обережно: ранні овочі, ягоди, фрукти

Молода картопля, свіжа капуста, полуниця продаються уже на всіх великих і малих базарах. І, звісно, ваблять покупців, хоч ціни й кусаються. Із першою молодою городиною і садовиною наш організм отримує веснянi вiтамiни. Однак не слiд забувати й про нiтрати, адже у раннiх овочах і фруктах часто буває завищений рiвень цих речовин. А забрудненi нiтратами овочi ззовнi такi ж, як i звичайнi, – без запаху i видимих домiшок, із знайомим смаком.

На кількість нітратів у рослинах можуть впливати не тільки добрива, які використовують для прискорення їх росту і дозрiвання врожаю, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів.
Небезпека споживання продуктiв харчування iз завищеним вмiстом нiтратiв полягає у тому, що нiтрати в органiзмi перетворюються на нiтрити, під дією яких гемоглобiн втрачає здатність переносити кисень до клiтин i тканин. Як наслiдок, може розвинутися кисневе голодування органiзму. Особливо шкiдливi овочi та вода, забрудненi нiтратами, для дітей і вагiтних жінок. Чутливими є також люди похилого вiку, хворi на анемiю, люди з серцево-судинними захворюваннями.
Щоб мінімізувати негативний вплив нiтратiв на здоров’я та запобiгти виникненню отруєнь i захворювань, пов’язаних з нiтратною iнтоксикацiєю, слід дотримуватись простих правил.
Не варто купувати ранні овочi та фрукти на стихiйних базарах, краще придбати їх у мiсцях офiцiйної торгiвлi, де проводиться дослiдження на вмiст нiтратiв. На базарі продавець повинен мати експертний висновок лабораторiї iз зазначеним рiвнем нiтратiв у продуктах. У магазинах на кожну партiю овочевої продукцiї має бути документ, який засвiдчує її безпечнiсть. Тому не соромтеся запитувати про такі документи у продавцiв.
Купуючи сезоннi овочi, варто знати, що деякi з них вбирають нiтрати бiльше, ніж інші. Серед таких, зокрема, – буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огiрки, крiп. З ними треба бути особливо обережними.
Пам’ятайте, що ранню садовину й городину можна зберігати лише протягом короткого часу й бажано у прохолодному темному мiсці, а ще краще в холодильнику, тому що при температурi +2°С перетворення нiтратiв у нiтрити не вiдбувається. У жодному разі не давайте першi раннi овочi та ягоди дiтям, бо чим молодша дитина, тим важчими будуть наслiдки отруєння.
Вибираючи продукти в торговельній мережі, уважно оглядайте їх, щоб не купити пошкоджених чи несвіжих. Якісні огiрки повинні бути темно-зеленого кольору, з твердою шкiркою. Редиска – без жовтих чи iнших плям, а зелень – із не зiм’ятими, витягнутими листочками. Прослiдкуйте, щоб свiжа капуста була легкою, але твердою, її верхнi листочки – блискучими та соковитими, а не «дірявими» та сухими.
Візьміть до уваги, що внаслiдок вмiсту високої дози нiтратiв один овоч може вирости дуже великим, а iнший, навпаки, «згорiти» через перегодовування i бути меншим за своїх звичайних родичiв. Тому старайтеся вибирати плоди середнiх розмiрiв;
Перед споживанням не забувайте ретельно помити овочi та фрукти пiд проточною водою. Але набагато ефективнішим є вимочування. Вода справдi зменшує кiлькiсть нiтратiв. Щоб на чверть зменшити вмiст нiтратiв у раннiй капустi, досить потримати її у водi протягом 1 години.
Слід знати також, що в одних частинах рослини накопичується бiльше нiтратiв, нiж в iнших. Наприклад, у стеблах кропу i петрушки їх значно бiльше, нiж у листі. В огiрках найбiльше хімії накопичується бiля плодонiжки та у шкiрцi, тому шкiрку треба чистити. Так само варто «знешкоджувати» й молоді кабачки.
У капустi найбільше нітратів на верхнiх листочках, у редисцi – бiля кiнчика знизу, в салатi та зеленiй цибулi – бiля корiнця, а у перця, баклажана та помiдора – бiля плодонiжки. Картопля найбiльше накопичує нiтратiв у шкiрцi, а морква – у верхнiй та нижнiй частинi. Тому саме цi ділянки потрiбно зрiзати.
На 20 – 30% зменшується вміст нітратів в овочах під час бланшування, вiдварювання, тушкування. Водночас слід розуміти, що нiтрати в процесі варіння не зникають безслідно, а переходять у воду. Тому овочевий відвар доведеться вилити.
Дещо послабити негативний вплив нiтратiв на органiзм людини можна, вживаючи аскорбiнову кислоту (вiтамiн С), ретинол (вiтамін А), вiтамін Е.

Добавить комментарий