Огірки малосольні, квашені,  мариновані…

Огірки малосольні, квашені, мариновані…

Зазвичай нам вистачає кількох тижнів, щоб удосталь насмакуватися хрусткими свіжими огірочками. Надалі вже хочеться скуштувати малосольних, які чудово поєднуються з будь-якими другими стравами. Відтак настає час подбати й про маринування та квашення огірків про запас, на холодний період року.

Малосольні «човники»

1 кілограм огірків, 2 столові ложки солі, 1 чайна ложка цукру, 5 парасольок кропу, 2 листки хрону, по кілька листочків вишні та смородини, 2 лаврових листки, 8 горошин чорного перцю, 3 зубки часнику, половинка червоної гострої перчини (за бажанням), 1 літр води.
Огірки (середні за розміром) замочіть у холодній воді на 4 години. Потім обріжте хвостики і розріжте плоди уздовж навпіл.
Закип’ятіть воду, розчиніть у ній сіль і цукор. Охолодіть до кімнатної температури.
На дно емальованої каструлі покладіть частину кропу й усю іншу зелень та прянощі. Потім укладіть огірки, прикрийте рештою кропу. Залийте розсолом. Притисніть зверху тарілкою і залиште просолюватися на добу.

Малосольні швидкі

1,5 кілограма огірків, по 2 гілочки кропу й естрагону (тархун), 5 горошин запашного перцю, 8 гілочок м’яти, 5 листочків дуба, 2 середніх лимони, 3 столові ложки солі, 1 чайна ложка цукру.
Цукор, сіль і перець-горошок злегка потовчіть. Додайте потерту на дрібній тертці цедру лимона. З очищеного лимона вичавіть сік. Дрібно наріжте кріп, м’яту, листя дуба, естрагон. Обріжте «хвостики» огірків і «вмочіть» плоди обрізаними кінчиками в приготовлену суміш спецій. Складіть огірки в каструлю, зверху викладіть решту спецій, влийте сік лимона і все перемішайте. Поставте в холодильник на 30 хвилин.

Малосольні на мінералці

900 грамів огірків, 1 літр мінеральної води, 2 столові ложки солі, 3 зубці часнику, 2 парасольки кропу, половинка червоної гострої перчини, 3 лаврових листки.
На дно дволітрової банки покладіть половину зелені й подрібненого часнику, гострий перець. Потім укладіть огірки, а зверху – знову зелень і часник, лаврове листя. Посоліть й обережно, в кілька прийомів, залийте мінералку так, щоб вона повністю покрила огірки. Прикрийте банку кришкою і залиште при кімнатній температурі на 4 години. Потім закрийте банку кришкою і приберіть у холодильник на 12 годин.

Квашені

На трилітрову банку: огірки, листя хрону, смородини, вишні, суцвіття кропу, 4 зубчики часнику, по стограмовій чарочці солі й горілки.
Покладіть на дно банок зелень і часник. Щільно укладіть заздалегідь вимочені у воді огірки, додайте сіль і горілку. Залийте холодною водою з-під крана (можна з колодязя), закрийте розпареними капроновими кришками й поставте в холодильник чи віднесіть у погріб. Через кілька днів огірки можна їсти.
***
На трилітрову банку: 2 кілограми огірків, 1 парасолька кропу, 4 зубці часнику, 4 горошини чорного перцю, 1 листок хрону, 5 листків вишні, 4 листки смородини. Для розсолу: 1,5 літра води, 3 столові ложки солі.
Половину зелені та спецій покладіть у банки, потім укладіть огірки (кінчики попередньо позрізайте), докладіть решту зелені та спецій. Накрийте банки капроновими кришками й витримайте при кімнатній температурі 3 – 4 дні. Розсіл за цей час стане мутним, запіниться, почне витікати назовні.
Далі злийте розсіл з огірків у каструлю, прокип’ятіть. Залийте огірки гарячим розсолом, закатайте кришками.

Мариновані кисло-солодкі

На літрову банку: чверть цибулини, 1 зубчик часнику, 5 кружечків моркви, 1 горошина духмяного і 3 горошини чорного перців, 3 столові ложки цукру, 2 столові ложки солі, 80 мілілітрів оцту.
На дно банок покладіть цибулю, часник, моркву і перець горошком. Щільно укладіть заздалегідь вимочені у воді огірки. Всипте цукор і сіль, додайте оцет. Налийте в банки по вінця холодну воду, прикрийте кришками й відправте стерилізуватися протягом 10 хвилин. Закатайте, переверніть догори дном, вкутайте ковдрою і залиште до повного остигання.

Пікантні з гірчицею

4 кілограми огірків, по 1 склянці олії, оцту, цукру й солі, 3 столові ложки гірчиці в зернах, 2 часничини, перець чорний мелений за смаком.
Крупні огірки розріжте вздовж на 4 частини, менші – на 2. Складіть у велику ємність, додайте цукор, сіль, олію та решту інгредієнтів. Перемішайте й залиште на 2 години (час від часу знову перемішуйте). Розкладіть огірки у літрові банки, рівномірно залийте утвореним соком. Стерилізуйте 20 хвилин. Закатайте.

Із кетчупом «Чилі»

На 5 літрових банок: 3 – 3,5 кілограма огірків, 1 упаковка кетчупу, 1 столова ложка оцту, 1 склянка цукру, 2 столові ложки солі, 1,5 літра води, 5 маленьких парасольок кропу, 5 лаврових листків, 5 горошин духмяного перцю, 1 гостра перчина, 5 зубців часнику.
Воду закип’ятіть, додайте сіль, цукор, кетчуп, оцет. Усе ретельно перемішайте. Варіть маринад протягом 5 хвилин. Часник наріжте тонкими пластинами, гострий перець – кільцями.
Покладіть у банки часник, лавровий лист, духмяний і гострий перці та кріп. Щільно укладіть огірки, залийте маринадом. Стерилізуйте банки з огірками протягом 10 хвилин (після закипання води). Закатайте кришками, переверніть, залиште у теплому місці до повного охолодження.

Поділися:

Добавить комментарий