"Олів'є" і "Шуба" на новий лад

«Олів’є» і «Шуба» на новий лад

У багатьох родинах приготування цих салатів для новорічного застілля є незмінною кулінарною традицією. У класичних рецептах використовуються щонайпростіші продукти, адже делікатесів у радянську епоху на прилавках було негусто. Нині господині намагаються підкорегувати й урізноманітнити ці рецепти за рахунок додавання м’яса, морепродуктів, оливок, екзотичних фруктів.

«Олів’є» з індичкою

0,5 кілограма вареної грудки індички, 0,5 кілограма мороженого зеленого горошку, по 2 картоплини й морквини, 4 солоні огірки, 1 свіжий огірок, 3 варені яйця, 1 маленька солодка (фіолетова) цибулина, пів баночки зелених оливок (за бажанням), сметана для заправки.
Відваріть зелений горошок, відкиньте на друшляк, обдайте холодною водою. Варене м’ясо індички, варені картоплю, моркву і яйця, а також усі огірки наріжте кубиком. Подрібнену цибулю ошпарте окропом і злегка замаринуйте з лимонним соком і сіллю, щоб хрумтіла. Оливки поріжте навпіл.
Усі інгредієнти змішайте. Заправте салат сметаною.

«Олів’є» з креветками

300 грамів варених креветок, 1 цибулина, 2 морквини, 2 яйця, 0,5 кілограма мороженого зеленого горошку, 1 картоплина, 1 яблуко, соус – заправка йогуртова для салатів.
Креветки очистіть і дрібно наріжте. Покладіть на дно салатника. Зверху викладіть дрібно посічену цибулю.
Варені моркву та яйця поріжте кубиком, змішайте із салатною заправкою і викладіть шаром на цибулю. Дрібно нарізані кубиком картоплю і яблуко з’єднайте із відвареним горошком, заправте салатною заправкою. Викладіть у салат наступним шаром. Зверху ще раз промастіть йогуртовою заправкою. Дайте салату настоятися протягом 2–3 годин.

«Олів’є» з червоною рибою

200 грамів солоної червоної риби (форель, сьомга), 0,5 кілограма мороженого зеленого горошку, 2 картоплини, 2 яйця, 1 морквина, 2 свіжі огірки, сік половини лимона, пучок зеленої цибулі, 3 столові ложки сметани, 1 кисле яблуко.
Залийте горошок водою і після закипання варіть не більше 3 хвилин. Відкиньте на друшляк, промийте холодною водою, скропіть соком лимона.
Відварені картоплю, моркву і яйця поріжте кубиком. Так само подрібніть огірки і яблуко. Зелену цибулю посічіть. Усе з’єднайте, додайте зелений горошок, а насамкінець – порізану кубиком рибу. Перед подачею на стіл заправте салат сметаною.

«Олів’є» з куркою та грибами

3 картоплини, 4 яйця, 350 грамів печериць, 2 курячі стегенця, по 2 солоні й свіжі огірки, 1 пучок зеленої цибулі, кілька гілочок кропу, 1 столова ложка олії, 0,5 чайної ложки приправи «Прованські трави». Для заправки: 6 столових ложок майонезу, 3 столові ложки сметани, 10 оливок, перець чорний мелений, сіль.
Курятину відваріть, наріжте кубиком. Гриби також подрібніть кубиком, обсмажте на олії, посоліть, посипте «Прованськими травами». Обидві маси з’єднайте. Додайте порізані кубиком варені картоплю і яйця. Потім – порізані кубиком огірки.
Для приготування заправки маслини наріжте якомога дрібніше, змішайте зі сметаною та майонезом, посоліть. Заправте салат та подавайте.

«Шуба» в рулетиках

1 філе оселедця, 3 середні картоплини, 1 середній буряк, 1 морквина, пів цибулини, по 1 столовій ложці оцту та цукру, зелень кропу, майонез, перець чорний мелений, сіль.
Овочі відваріть, остудіть і почистіть. Картоплю і моркву натріть окремо на крупній тертці, трохи посоліть, поперчіть і заправте майонезом. Цибулю посічіть, ошпарте кип’ятком і замаринуйте в суміші оцту й цукру. Оселедець наріжте дрібним кубиком.
Буряк наріжте дуже тонкими кружальцями, викладіть із них прямокутну основу на харчовій плівці злегка внапусток (робіть усе на обробній дошці). По шару буряків розподіліть морквяну суміш, трохи відступивши від країв, зверху – шар картоплі, теж трохи відступивши від країв морквяного шару, далі – маринована цибуля і оселедець. Викладаючи продукти шарами, ретельно ущільнюйте їх. Допомагаючи собі харчовою плівкою, сформуйте виріб у вигляді рулету й поставте на 1 годину в холодильник. Потім наріжте на порції.

«Шуба» з авокадо

1 оселедець, 1 авокадо, 1 зелене кисле яблуко, 1 маленька цибулина, 1 середній буряк, 100 грамів густої сметани, 2 столові ложки гірчиці, 1 столова ложка лимонного соку, щіпка цукру, сіль.
Варений буряк почистіть, наріжте кубиком. Авокадо почистіть від шкірки, видаліть кісточку, а м’якоть наріжте кубиком і полийте лимонним соком. Яблуко також почистіть від шкірки, серцевину видаліть, м’якоть подрібніть кубиком і змішайте з авокадо.
Цибулю дрібно посічіть, ошпарте кип’ятком, ретельно відіжміть і приправте щіпкою цукру. Оселедець розберіть на філе, наріжте кубиком.
Для заправки змішайте сметану з гірчицею, посоліть. Усі компоненти викладіть шарами у широкі склянки в такій послідовності: буряк, авокадо з яблуком, оселедець, цибуля. Полийте зверху заправкою.

«Шуба» з буряковим кремом

1 оселедець, 2 невеликі картоплини, 2 невеликі буряки, 1 морквина, пів цибулини, 2 скибки чорного хліба, майонез, несолодкий питний йогурт, сіль.
Хліб наріжте кубиком і підсушіть у духовці 10 хвилин. Овочі зваріть, остудіть, почистіть. Оселедець розберіть на філе й поріжте кубиком. Буряк, йогурт і майонез переробіть у блендері на однорідний крем. Моркву, картоплю та цибулю наріжте якомога дрібніше, злегка присоліть і заправте майонезом до смаку.
Складіть продукти в прозорі креманки в такій послідовності: овочі, риба, буряковий крем, сухарики.

Добавить комментарий