Осінній догляд за білоголовою капустою

Осінній догляд за білоголовою капустою

Білоголова капуста, мабуть, найвологолюбніша культура порівняно з іншими овочами. За одну добу доросла рослина випаровує близько 7 л вологи, тому поливати її треба відповідно. Особливо важливим є правильний режим поливу в період формування головок, який триває протягом вересня, а у деяких сортів і довше.

Для нормального розвитку капусти її треба поливати 2–3 рази на тиждень, промочуючи ґрунт на глибину не менше 35–40 см. Особливо шкідливі для цього овоча несвоєчасні поливи, коли ґрунт в умовах посушливої погоди сильно пересихає, а потім його рясно проливають водою. За такого режиму головки часто розтріскуються. Таке ж явище можна спостерігати і в разі надлишку вологи в ґрунті, якщо перестаратися з поливами, або в період затяжних дощів.
Середньостиглі сорти, які мають період вегетації 120–150 днів, збирають протягом вересня у міру дозрівання головок. Урожай середньопізніх сортів, які мають термін вегетації 140–160 днів, готовий до зрізування зазвичай до кінця вересня або початку жовтня. Пізні сорти, дозрівання яких триває більш ніж 160 днів, збирають у першій половині жовтня, якщо немає загрози сильних заморозків. Орієнтуючись на період вегетації того чи іншого сорту, потрібно припинити полив кожного з них за 2–3 тижні до збирання врожаю.
Продовжуючи поливати рослини в осінній період під корінь, варто пам’ятати, що для їхнього дозрівання важлива також і достатня вологість повітря. Для цього має сенс додатково зрошувати рослини водою з лійки.
У вересні зазвичай стоїть суха погода з рідкими короткочасними опадами. Однак слід постійно стежити за прогнозом погоди і в разі затяжних дощів встановити над грядкою дуги й накинути на них плівку. Це вбереже головку від розтріскування в умовах зайвої вологості ґрунту й повітря. Для цього можна скористатися й іншим прийомом: кожну головку злегка підкручують, порушуючи, таким чином, цілісність частини кореневої системи, або ж злегка підрізають коріння лопатою. Через пошкоджену кореневу систему до качанів буде надходити менше вологи і поживних речовин. Це призупинить їхній ріст, але захистить від розтріскування.
Трапляється, що до вересня головки виявляються погано розвиненими і повільно наливаються. Це свідчить про недостатнє живлення рослин. Щоб заповнити нестачу поживних речовин, у першій декаді вересня варто підживити рослини фосфорно-калійними добривами. Для цього змішують суперфосфат і сірчанокислий калій у пропорції 2:1 відповідно. На одну рослину використовують 1 столову ложку такої суміші: рівномірно закладаючи її в сухому вигляді в ґрунт навколо рослини, відступивши від стебла на 10–15 см, а потім виконують полив.
У першому осінньому місяці капусту можуть продовжувати пошкоджувати комахи: личинки і гусениці капустяної мухи, капустяної совки та капустяної молі. Оскільки інсектициди в цей період вже застосовувати не можна, необхідно боротися зі шкідниками, збираючи їх вручну або використовуючи народні методи. Наприклад, для цього періодично обпудрюють рослини просіяним деревним попелом після дощування з лійки або рано вранці, поки ще не висохла роса.
Головки зрізають у міру їхнього дозрівання залежно від скоростиглості сорту. Стиглість цього овоча легко визначити, не тільки оцінивши розмір і щільність капустини, а й по утворенню на її «маківці» світлої блискучої плями.
З урожаєм у процесі збирання необхідно поводитися вкрай акуратно. Слід уникати ударів качанів об тверді предмети і, тим більше, не можна їх кидати на землю. До того ж не можна допускати контакту з ґрунтом, щоб не інфікувати капусту. Її зрізають з частиною кореня, видаляють грубі розеткові листки, залишаючи по 3–4 зелених покривлених листки, і відразу вкладають у мішки або ящики, а потім закладають на зберігання. До речі, в Голландії, що славиться своїми успіхами в сільському господарстві, збирання білоголової капусти порівнюють зі збиранням яєць на птахофермі.
Якщо урожай збирають у дощову погоду, що вкрай небажано, капусту необхідно перед закладанням у підвал добре просушити. А в сонячну погоду її не можна залишати на відкритому повітрі тривалий час, бо головки дуже швидко втрачають вологу і в’януть.
Варто пам’ятати, що урожай середньостиглих сортів зберігається не більше двох-трьох місяців, і його треба вжити в їжу в першу чергу або ж використовувати для квашення. У такій капусті, що потрапила на грядці під невеликі короткочасні заморозки, утворюється більше цукрів, що позитивно впливає на її смакові якості при заквашуванні. Пізні сорти необхідно зібрати до стійких похолодань, коли температура може опуститися нижче –3–4°С. Якщо ж це зробити не вдалося і головки замерзли після сильних заморозків, їх необхідно залишити на грядці для відтавання ще на 4–5 днів, і тільки потім зрізати. Але подібного треба намагатися уникати, бо в таких умовах частина продукції може стати непридатною для зберігання.
А. Давидова.
Журнал «Дім, сад, город».

Добавить комментарий