Осінній достаток для теплих грядок

Осінній достаток для теплих грядок

Дуже ефективним способом використання восени на ділянці численних органічних відходів (бадилля, трави, листя) є створення теплих грядок. Саме вони стануть найкращою тимчасовою спорудою для вирощування наступного року ранніх овочів. А за потреби їх можна швидко перетворити в теплиці. Для цього достатньо натягнути над ними синтетичну плівку.

При розкладанні великої кількості органіки на теплій грядці виділяється не тільки тепло, але й вуглекислий газ, утворюється багато живильних речовин. Завдяки цьому рослини можна висаджувати в ґрунт раніше звичайного, вони швидше і краще розвиваються, здобувають стійкість до хвороб, раніше починають давати плоди. При цьому врожайність істотно підвищується, а період плодоношення продовжується до осені.
Готувати теплі грядки можна наприкінці літа й восени, коли на городі звільняється місце і накопичується достатня кількість рослинних відходів, а можна й навесні – як тільки розмерзнеться ґрунт. Під теплі грядки варто вибирати сонячне місце й орієнтувати їх зі сходу на захід.
Як зробити теплу грядку в коробі
Короб для теплої грядки можна легко зробити зі старих дощок, а якщо дозволяє час і фінанси, викласти стаціонарне огородження з цегли або бетону. Висота короба має бути не менше 30 см. Наприкінці літа або восени короб встановлюється на місце майбутньої грядки і заповнюється різноманітною органікою. Спочатку йде невеликий шар тонких гілок, друзок, порохнявих деревинок. Потім – стебла рослин, дрібна макулатура, бавовняні ганчірки, згнилі яблука, скошена трава, бадилля городніх рослин, опале листя. Головний принцип устрою теплої грядки такий – органіка, що повільно розкладається (дерево, папір, стебла) іде вниз, середня (гнилі овочі й фрукти, тирса, дерен, бадилля) – у середину, а швидко гниюча (трава й листя) – наверх. Можна пересипати шари органічних залишків землею, торфом або перепрілим гноєм. Кожний шар органіки потрібно злегка ущільнювати й обов’язково проливати водою, якщо не постараються осінні дощі. Зверху на теплу грядку насипають шар родючої землі або перегною, засипають мульчуючими матеріалами або засівають сидератами й у такому вигляді залишають зимувати.
До весни органіка в грядці трохи осяде. Щоб запустити процес так званого «горіння», рекомендується навесні полити теплу грядку дуже теплою водою, розчином гуматів або настоєм гною, а потім накрити плівкою. Копати грядку не потрібно – необхідно всього лише спушити верхній шар сапкою перед висадженням рослин.
У прогріту грядку можна висаджувати розсаду або насіння набагато раніше, ніж звичайно. Крім того, укриття з нетканого полотна або плівки на теплій грядці більш ефективне, чим на звичайній, оскільки грядка виділяє тепло й «зігріває» коріння рослин.Така тепла грядка «працює» 2–3 роки, поки рослинні залишки в ній повністю не перепріють. Надалі можна нарощувати родючий шар за допомогою мульчування або вийняти з короба землю, що утворилася, і знову наповнити його «біопаливом».
Тепла грядка у траншеї
Якщо ви хочете, щоб тепла грядка служила на ділянці довше (8–10 років), тоді доведеться більше попрацювати. Для початку на місці майбутньої грядки необхідно викопати траншею глибиною у два багнети лопати або навіть більше. На дно траншеї по центру поперек грядки заставляються міцні, не гнилі цурки, або гілки, корені і стовбури висохлих плодових дерев. З боків траншея набивається друзками, корою, дрібними гілками. На важких глинистих ґрунтах варто поглибити траншею на 5–7 см, на її дно засипати шар піску, а потім уже укладати деревні залишки.Шар з деревними залишками зверху закривають переверненим дерном і добре втоптують. На дерен ставиться дерев’яний короб висотою 30 см і наповнюється сухим листям, травою, рваним папером, попелом, бадиллям. Останніми десятьма сантиметрами грядки має стати земля, наполовину перемішана з компостом. Така грядка знов-таки не вимагає перекопування, тільки розпушування верхнього шару. Через два-три роки листя й трава у верхньому шарі грядки утворять відмінний перегній – його при бажанні можна буде використовувати на інших грядках, а короб знову заповнити рослинними залишками.
Варто пам’ятати, що в перший рік теплі грядки містять дуже багато азотистих речовин, тому не слід саджати в них культури, які накопичують нітрати: цибулю, салат, буряк, редис, зелень. У перший рік на таких грядках вирощують овочі, вимогливі до живлення і тепла: огірки, кабачки, гарбуз, томати, перці, баклажани. Крім того, не забуваємо про полив: мікроорганізми в теплій грядці будуть жити й переробляти мертву органіку тільки у вологому середовищі, тому поливу такі грядки вимагають більше, ніж звичайні.
«Родюче поле».

Поділися:

Добавить комментарий