Особливо корисні сезонні овочі, фрукти та ягоди

Особливо корисні сезонні овочі, фрукти та ягоди

У супермаркетах можна знайти будь-які продукти в будь-яку пору року. Тому багато людей не замислюються про користь овочів і фруктів, вирощених зараз. І дарма. Дослідження неодноразово підтверджували користь сезонних продуктів. Вони дозрівають без додавання нітратів, пестицидів і зайвих добрив. Такі овочі та фрукти доставляються із найближчих до покупця регіонів; їх не потрібно обробляти захисним синтетичним воском, збільшуючи термін зберігання. Такі вітаміни, як А, Е, С і D, накопичуються в організмі, тому саме час запастися ними перед осінніми холодами, пише РБК.
Редиска
Редиску їдять у сирому вигляді, додаючи в салати. Вона містить глюкозинолати – протизапальні речовини, які є в броколі, а також багато вітаміну С, Е та фолієвої кислоти. Це дієтичний продукт, у редисці мало калорій і велика кількість клітковини. Їсти редиску краще через 10–15 хвилин після того, як ви її потерли або нарізали: за цей час із глюкозинолатів утворюються активні ізотіоціанати. Саме вони є сильним засобом проти запалення.
Огірки
Ці овочі на 95–97% складаються з води, при цьому містять багато корисних речовин: вітаміни В1, В2, В3, А, С, кальцій, залізо, фолієву кислоту і магній. У них є галова, кумаринова, коричнева та кавова кислоти – сильні антиоксиданти. Добову потребу в цих речовинах огірки, звичайно, не покриють, їх просто неможливо з’їсти в такій кількості. В огірках практично немає цукру, а калорійність одного овоча – приблизно 1% від денної норми.
Морква
Крім користі для зору, овоч підтримує красу шкіри за рахунок високого вмісту вітаміну А. Він краще засвоюється з жирами, тому додайте в морквяний салат грецький йогурт або сметану. Вживання сезонної моркви також допомагає боротися із запаленнями. Дослідження 2018 року підтверджує, що одна щодня з’їдена морквина знижує ризик раптових серцевих нападів у людей похилого віку майже на 60%.
Гарбузові овочі
Стравами з гарбуза можна насолоджуватися до глибокої осені, а зараз сезон його «побратимів» з тієї ж овочевої групи: кабачків, патисонів та цукіні. Ці продукти легко засвоюються організмом (у них менше грубих харчових волокон), тому підходять маленьким дітям і людям із порушенням травлення. У них багато каротиноїдів, зеаксантину та лютеїну, які допомагають зберегти зір та перешкоджають розвитку катаракти. Гарбузові овочі низькокалорійні, включайте їх до раціону для підтримки або зниження ваги.
Баклажани
Вереснева страва – овочеве рагу. Набір корисних овочів – картопля, солодкий перець, помідори та обов’язково баклажани. Останні містять мало калорій і багато клітковини, а також кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, вітаміни В1, В2, В5, РР. Нікотинова кислота (РР), через яку баклажан корисний тим, хто хоче кинути палити: цей вітамін знижує потяг до сигарет.
Буряк
Рубінові плоди будуть сезонними до середини жовтня, але борщ – страва позасезонна. До речі, колір їм надає бетаціанін, сильна протизапальна речовина. Буряк містить фолієву кислоту, вітаміни В1, В2, Р, С та РР, знижує холестерин у крові та допомагає печінці боротися з токсичними речовинами. Бетаїн у складі овочів зменшує ризик атеросклерозу, остеопорозу та хвороби Альцгеймера.
Помідори
У помідорі практично немає жиру, калорійність – близько 1% від денної норми, а вміст цукру – 3%. Цей овоч багатий на лікопін – речовину, що захищає від раку. Літні помідори особливо смачні, у них яскравий аромат і соковита м’якоть, тоді як узимку можна купити майже несмачні «пластикові» аналоги. Цікаво, що лікопін не руйнується під час термообробки, тому їсти помідори можна як у свіжому вигляді, так і додаючи їх у будь-які страви – від борщу до випічки.
Часник та цибуля
Як і багато овочів з нашого списку, цибуля та часник ростуть на городах протягом усього літа. Але вересень – час накопичення речовин для підтримки імунітету перед холодним сезоном, і зараз особливо корисно додавати свіжу зелень цибулі до салатів і супів. Фітонциди в часнику й цибулі – потужна зброя проти вірусів і бактерій, а алліїн, що міститься в часнику, перетворюється на аліцин, який використовують для профілактики запалень. Зберігайте цибулини та головки часнику в сухому прохолодному місці: у холодильнику цибуля вбирає запахи й активно поширює свій на інші продукти.
Листові овочі
Харчовий раціон можна доповнювати свіжою зеленню. Нею приправляють салати, додають у супи та другі страви. Крім звичних кропу, петрушки, салату й руколи, на городах є ще й ароматний базилік, кінза, мангольд… За рахунок хлорофілу у складі зеленого листя ці продукти допомагають детоксикації організму, а також сприяють звільненню від дефіциту магнію і борються з анемією.
Персики, нектарини та абрикоси
Фрукти ми їмо не так часто і не в таких кількостях, як овочі. Але за рахунок клітковини це один із найкращих варіантів для перекушування. До того ж у персиках, абрикосах та нектаринах багато кремнію, міді, марганцю, калію, вітамінів А та С. Додавайте їх у раціон для краси шкіри, волосся та нігтів. До речі, запах персика діє як антидепресант, тому сніданок перетвориться на сеанс ароматерапії.
Ягоди
Малину, смородину та вишню продають повсюди. Взимку ви не тільки не знайдете таких же ароматних ягід, але й заплатите суму, в п’ять разів більшу за великі, але майже не смачні аналоги. А ще зараз сезон шипшини, ірги, лохини, чорниці, обліпихи. Усі вони – рекордсмени за кількістю антиоксидантів. Олії, що містяться в ягідних кісточках, благотворно впливають на шкіру, роблячи її еластичною та пружною. Вживання ягід сприяє зміцненню судин, омолодженню та детоксикації організму. Дослідження підтверджують, що ягоди допомагають зміцнити імунітет та подолати застудні захворювання.
Кавун
Кавун – унікальний представник сімейства гарбузових, тобто родич гарбуза, дині та огірка, і всі вони вважаються різновидами ягід. У кавуні 92% води, він допомагає зберігати водний баланс і має сильний сечогінний ефект. Ягода містить вітаміни С, А, В1, В5 та В6, каротиноїди й антиоксиданти: ніацин, тіамін, аскорбінову кислоту та рибофлавін. У 100 г кавуна близько 60% добової потреби магнію, що забезпечує всмоктування вітамінів і мінералів. А ще кавуном можна наїстися, він добре пригнічує почуття голоду та освіжає у спеку.

https://euromd.com.ua/

Поділися:

Добавить комментарий