Останні акорди осені

Останні акорди осені

Основні роботи в саду й на городі закінчені, в тому числі – пересадки і посадки. Проте до настання морозів ще залишилися справи з підготовки рослин до зимового сну.

Підзимова посівна

У листопаді проводять підзимові посіви моркви, петрушки і шпинату в підготовлені грядки. Якщо ґрунт замерз, то сіють прямо по замерзлому ґрунту і присипають талою землею, торфом або перегноєм.
Коли встановляться мінусові температури і земля трохи промерзне, можна приступати до зимового посіву декоративних літніх квітів, таких, як волошка синя, гіпсофіла, годеції, дельфініум, іберіс, календула, лаватера, лобулярія, маки, матіола, нігела, ешольція. Насіння сіють у борозенки, в заздалегідь підготовлену землю, трохи густіше і глибше, ніж навесні, і присипають посіви торфом або компостом. Для збереження снігу, під яким температура буває більш рівною, посіви прикривають гілками.
Садова суниця з її поверхневою кореневою системою погано переносить морози. Зниження температури до –8°C призводить до пошкоджень коренів і кореневищ. Шар снігу в 10–12 см захистить рослини від морозів до –18°C, а 20–25 см – і від сильніших. У листопаді при настанні легких морозів та відсутності снігу рослини суниці можуть отримати значні пошкодження, тому їх краще вкрити листям деревних порід, дерев’яною стружкою або сухим торфом.

Справи господарські

Зберіть інструмент, почистіть, обсушіть і змастіть машинним маслом, солідолом або кремом для взуття. Злийте воду з труб, шлангів та діжок. Невеликі ємності перекиньте догори дном, великі накрийте дошками, а потім ті й інші – ще і плівкою. Шланги, що продірявилися, приведіть в порядок. Очистіть стічні канави. До випадання снігу продовжуйте збирати і закладати в компост опале листя та інші рослинні рештки з саду і городу. На зиму купу укрийте землею, дошками, газетами або крафт-папером, а зверху – плівкою або нетканим матеріалом, щоб компостна маса сильно не промерзала. Якщо не зроблено це раніше, приступайте до консервації парників: огляньте і пофарбуйте рами, вставте, де потрібно, нове скло, поновіть замазку. Рами зберігайте під дахом, бажано в сухому і закритому приміщенні, на підставках і перекладені дошками. Зміцнюйте бурти, льохи, сховища. Уважно стежте за режимом зберігання свіжих і перероблених овочів і фруктів. У теплу осінь навіть у листопаді ще не пізно провапнувати ґрунт на своїй ділянці, якщо він надто кислий.

Захист саду

Для надійного захисту стовбурів від мишей і зайців обв’яжіть цупкою тканиною або встановіть навколо них циліндри з руберойду чи дрібної сітки. Замульчуйте пристовбурні кола торфом або гноєм і утепліть листям – шаром завтовшки 10–15 см. Залікуйте рани на штамбах дерев, побіліть штамби й основні гілки. Укрийте суничні грядки торфом або ялиновим лапником.
Штамби і скелетні гілки молодих дерев краще не білити, а обгорнути папером. Зверху встановіть футляр із руберойду, нижній кінець якого заглибте в землю. Молоді дерева можна також обв’язати ялиновим лапником, уклавши його кінчиками голок вниз. Цей захід захистить дерева і від гризунів.
Не зв’язуйте в пучок гілки смородини. Від цього вона сильніше підмерзне і врожай наступного року знизиться.
Сильний мокрий снігопад може привести до раздирання крони або до вилому окремих гілок, якщо на них ще залишилося листя. Саме в цей час треба допомогти деревам струсити сніг.
Однорічні пагони для зимових і весняних щеплень нарізають після перших морозів. Зрізуйте черешки з південного боку крони, з сильних і врожайних дерев. Гілки повинні бути до
40 см завдовжки з нормально розвиненими бруньками. Не беріть гілки з близько розташованими бруньками. Живці одного сорту зв’яжіть у пучок і загорніть у вологу тканину, потім – у папір, а зверху обгорніть плівкою. Покладіть живці в прохолодне приміщення.

Зберігання овочів, квітів та насіння

Перевірте, як зберігаються овочі в підвалах. Слідкуйте за температурою в сховищах: при температурі вище +5°C підсильте провітрювання. Цибуля може лежати в житлових приміщеннях, а яровий і озимий часник краще помістити в холодильник. Дрібна цибуля добре зберігається (і потім не стрілкує) у холодильнику при температурі –1–3°C і вологості повітря 80–90%. Не викидайте лушпиння цибулі: настій з нього, приготовлений з розрахунку 200 г на 10 л води, стане в нагоді в боротьбі з павутинним кліщем: взимку – на кімнатних рослинах, а влітку – на огірках.
Запорука успішного зберігання квіткового насіння – сухе повітря і постійна температура. Але якщо вона вища +17°C, насіння може пересохнути. Для зберігання краще використовувати пакунки з вощеного паперу. Насіння квіткових культур зберігає схожість 2–3 роки, а настурції, календули, запашного горошку – до 4 років.
Після місячного просушування цибулини гладіолусів як слід очищають і вибраковують хворі. Здорові цибулини кладуть у марлеві мішечки. Заповнюють їх на одну третину, розкладаючи цибулини по сортах. Мішечки укладають в один шар у ящики і зберігають при температурі +4–6°C і вологості повітря 70%.

Не забудьте укрити троянди

Коли встановиться мінусова температура і злегка промерзне верхній шар ґрунту, приступають до укриття троянд. В умовах середньої смуги вкривають усі групи троянд. Для укриття можуть служити рідко збиті дерев’яні ящики, металеві або пластмасові дуги висотою 40–50 см. У кущів вирізають усі м’які, невизрілі пагони, а міцні, добре задерев’янілі обрізають на таку висоту, щоб вони помістилися під укриттям. Оббирають все листя, яке, як і м’які пагони, може стати джерелом інфекції. На землю, якою троянди були підгорнуті ще у вересні (висота підгортання – 15–20 см), насипають утеплюючий матеріал (сухе листя, стружку) шаром 15 см і зверху кладуть лапник. Потім встановлюють ящики або дуги, обтягують їх крафт-папером, а зверху – плівкою, притиснувши краї камінням. Під укриттям повинен залишитися невеликий повітряний простір. До падіння температури нижче –10°C залишають щілини для провітрювання. Якщо троянди висаджені в ряд і укриття утворює тунель, то відкритими залишають торці. Стебла в’юнких троянд, не обрізаючи, укладають на землю, підстеливши утеплюючий матеріал, а зверху накривають папером і плівкою.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий