Оздоровить травний тракт

Оздоровить травний тракт

«Про коноплі останнім часом говорять багато, зокрема – про їхні обезболювальні властивості. Чим ще корисна ця рослина?»
М. В. СУДЕВИЧ.

Коноплі посівні (конопля посевная; Cannabis sativa) – однорічна трав’яниста, здебільшого дводомна рослина родини коноплевих. Плід – горішок. Цвіте у червні – серпні.
На території України коноплі посівні культивують як текстильну й олійну рослину. Вони часто дичавіють.
Для лікарських потреб використовують плоди, які частіше називають конопляним сім’ям, і верхівки стебел (з квітками й листочками) з жіночих екземплярів рослини (з матірки).
Конопляне сім’я містить жирну олію (30–35%), білки (15%), фітин (4–5%), глікозид канабін (сліди), вітамін К і холін. У траві конопель є глікозид канабін, алкалоїди, смолисті речовини, ефірна олія, каротин та інші сполуки.
Настій трави конопель використовують у народній медицині як седативний, болетамувальний та снотворний засіб.
Препарати з плодів конопель (у вигляді настою, або так званого конопляного молока) використовують як очисний, сечогінний, пом’якшувальний, обволікаючий та загальнозміцнюючий засіб. Їх призначають при запаленнях травного тракту та сечостатевих шляхів (гонорея, олігурія, катар сечового міхура, альбумінурія, запалення передміхурової залози), при геморої, водянці, золотусі, туберкульозі легень, нервовому виснаженні й гіпогалактії.
Підсмажене конопляне сім’я з сіллю народна медицина рекомендує як засіб, що посилює статеву діяльність.
У вигляді припарок або примочок (як пом’якшувальний і болетамувальний засіб) конопляне сім’я застосовують при маститі, хронічному ревматизмі, чиряках, наривах, опіках, потертостях тощо.
Есенцію із свіжозібраної трави конопель (верхівки стебел із квітками й листочками) застосовують у гомеопатії.
Внутрішньо вживають настій (столова ложка подрібнених плодів на 500 мл окропу, настоюють годину) – по півсклянки 4 рази на день до їди, підсолоджуючи медом; настій з верхівок стебел матірки (чайна ложка сировини на 200 мл окропу, настоюють 2–4 години) – по дві склянки на день ковтками, підсолоджуючи медом.
Конопляне молоко (50 г плодів промивають гарячою водою, висипають у череп’яну посудину, додають столову ложку цукру і розтирають, поступово підливаючи півтори склянки окропу. Одержану емульсію проціджують і віджимають через марлю. П’ють по кілька склянок на день, поліпшуючи смакові якості додаванням фруктового соку, цукру, какао або чорної кави. 2 склянки суміші (порівну) конопляного сім’я і гарбузового насіння розтирають у череп’яній посудині, поступово підливаючи 3 склянки окропу, проціджують і віджимають через марлю. Одержану емульсію випивають за день, підсолоджуючи цукром або медом, при нирковокам’яній хворобі, що супроводиться гематурією і затримкою сечі внаслідок спазматичних явищ (курс лікування тривалий).
Зовнішньо використовують припарки або примочки з м’ятого сім’я. Гаряче конопляне молоко (2 частини сім’я на частину окропу) змішують з кашкоподібною масою зіскобленого свіжого зеленого м’якуша (камбію) бузини чорної або терну звичайного і прикладають до запалених місць при бешисі (підсохлі пов’язки замінюють свіжими, доки не зникне запалення).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий