Пані черешня

Пані черешня

Черешня – одна з найсмачніших і найкорисніших літніх ягід. Вона смакує свіжою, не псується її смак і в зимових заготовках.

Вибір ягід

Смак заготовок залежить не тільки від обраного рецепта, але і від якості сировини. Для зимових рецептів підбирають винятково якісні плоди. Чим ароматніші ягоди, тим ароматнішим буде кінцевий продукт.
Для заготовок підійде черешня:
• не пом’ята;
• без слідів гнилі;
• без «болючих» плям;
• без пошкодження комахами.
Плоди повинні бути щільними, зрілими. Переспіла черешня не придатна для заготовок: вона почне бродити. Щоб позбутися можливих шкідників у ягодах, їх слід замочити на годину в холодній воді.
Подальше очищення ягід – видалення плодоніжки і ретельне миття. Ягоди черешні не стикаються з землею, однак на їх поверхні накопичується пил.
Якщо за рецептом потрібні плоди без кісточок, то їх акуратно видавлюють вручну або спеціальним пристосуванням.
Всі заготовки з черешні зберігають оригінальний смак і аромат корисної ягоди.

Компот з черешні

Інгредієнти: 1,1 кілограма ягід; 400 грамів цукру; 5 грамів лимонної кислоти; 4 літри води.
Компот на зиму можна приготувати як з цільних ягід, так і без кісточки. У першому варіанті продукт матиме легку приємну гірчинку, у другому – матиме чистий, солодкий смак.
Промиті ягоди розкладають по банках, заповнюючи кожну не більш ніж на третину. Ємності до горлечка заливають окропом, залишають на 15 хвилин. Потім рідину зливають в каструлю, додають цукор і лимонну кислоту, доводять до кипіння.
Сироп, який закипів, розливають по банках і відразу їх закручують, залишають під теплим рушником до повного охолодження.
Замість лимонної кислоти в заготовку можна покласти ванілін або інші прянощі, що додають цікаві нотки.

Варення із черешні з горіхом

Інгредієнти: 1 кілограм ягід; 0,8 кілограма цукру; 100–200 грамів горіхів; 0,1 літра води.
Підготовлену, промиту черешню залишають на друшляку, щоб стекли надлишки води. При її надлишку варення вийде рідким. З ягід витягують кісточки.
Горіхи очищають від сміття і шкаралупи, промивають. Для варення підійдуть будь-які горіхи – волоські, мигдаль. Можна використовувати арахіс. Волоський горіх замочують на півгодини, потім нарізають шматочками довільного розміру. Арахіс і мигдаль попередньо очищають від оболонки. Для цього їх замочують в окропі, розпарюють, після чого шкурка легко знімається.
Арахіс і мигдаль можна застосовувати цілими або подрібнити ножем до потрібного розміру.
Для варення досить змішати два інгредієнти, а можна фарширувати ягоди горішками.
У каструлю вливають воду, поступово всипають весь цукор і ретельно перемішують до повного його розчинення. У сироп укладають ягоди з горіхами.
Суміш доводять до кипіння, варять 40 хвилин на слабкому вогні. За 5–10 хвилин до готовності додають прянощі за бажанням – ванілін, корицю, лимонну кислоту та ін.
Готове варення розливають по банках і відразу закривають, загортають і прибирають в тепло до повного охолодження.

Черешня у власному соку

Інгредієнти: 1 кілограм ягід; 0,5 кілограма цукру.
Очищені і промиті ягоди перемішують із цукровим піском. Краще використовувати черешню без кісточки. Залишити суміш для виділення соку на ніч або на 6–8 годин. Продукт укладають в каструлю і доводять до кипіння. На повільному вогні ягоди томлять протягом півгодини, постійно перемішуючи.
Готову черешню розкладають по банках і відразу закривають. Ягоди у власному соку можна використовувати як самостійний десерт, додавати в солодку випічку або солодощі.

Варення з черешні й шоколаду

Інгредієнти: 1 кілограм черешні; 0,5 кілограма цукру; 100 грамів шоколаду – гіркого або білого; 150 грамів води.
Підготовлені, очищені ягоди засипають цукром, залишають для виділення соку на кілька годин. Якщо соку недостатньо, ягода суха – то при приготуванні додають трохи води.
Суміш доводять до кипіння, млоять 5–7 хвилин і остуджують. Знову повторюють процес 2–3 рази. За цей час варення набуде потрібної густоти, стане смачним та духмяним.
Варення знову доводять до кипіння і додають шматочки шоколаду. Він повинен повністю розтанути, після чого розливають варення по банках. Для ще більш насиченого смаку можна додати на кожну банку по чайній ложці горілки. Вона запобігатиме цвілі і акцентує смакові нотки.
Можна додати шоколад при розкладанні варення по банках і струснути їх після того, як закатали. Тоді шоколад не розчиниться, а залишиться у вигляді невеликих шматочків і вкраплень.

Варення з черешні з апельсином

Інгредієнти: 1 кілограм черешні; 0,6 кілограма цукру; 1–2 апельсина.
В очищеної черешні видаляють кісточки. Апельсини миють, нарізають шматочками разом зі шкіркою. Можна залишити цільні ягоди і шматочки апельсина, а можна використовувати їх у вигляді пюре. Для цього суміш фруктів і ягід подрібнюють блендером.
У суміш додають цукор і варять до готовності, додають прянощі за смаком і закатують.
Замість апельсина можна використовувати абрикоси.
Заготовки з черешні – спосіб зберегти надлишки врожаю для зимового споживання. Вони мають незабутній, яскравий смак і насичені ароматом зрілих ягід.

Поділися:

Добавить комментарий