Пастила замість цукерок: що ж подарувати маленьким ласунам?

Пастила замість цукерок: що ж подарувати маленьким ласунам?

Солодощі, традиційно, становлять значну частину подарунків, які отримують діти у новорічну пору. На жаль, батьки не завжди можуть контролювати, скільки солодощів споживає дитина. Але варто ознайомити її з тим, скільки цукру можна вживати.
Цукор – джерело енергії, але його надмірне споживання порушує енергетичний баланс і призводить до проблем зі здоров’ям уже в дитячому віці: ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, карієсу.
25 грамів або 5 чайних ложок без гірки – саме така добова норма цукру для дітей за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я. Фахівці організації рекомендують обмежити споживання цукру впродовж усього життя, а дітям до 2 років взагалі не рекомендовано вживати додані цукри.

Як зменшити кількість цукру у раціоні дитини?

Привчайте дітей пити воду, а не солодкі напої. До питної води можна додавати лимон, ягоди чи листя м’яти. Компоти й узвари чудово смакують без цукру.
Готуючи вдома, кладіть у страви менше цукру, ніж пропонується в рецепті, чи замініть цукор на фрукти, наприклад, банани чи фініки.
Замість морозива спробуйте заморозити домашній йогурт без цукру або вершки, перебиті в блендері з бананом чи іншими фруктами та ягодами.
Обмежте споживання цукерок, шоколаду, тістечок. Замініть їх на фрукти.
Мед та сухофрукти бажано обмежити до 2 порцій на день (одна порція становить 15 грамів). Натуральні фруктові соки краще розводити водою, а кількість порцій не повинна перевищувати 2–3 на тиждень.
Перевіряйте етикетки на продуктах – цукор додають не лише в солодощі, але й у соуси, напівфабрикати тощо. Вибирайте продукти з меншим вмістом цукру.
На свята оберіть смаколики, які можуть бути водночас смачними й корисними. Ви можете замінити шоколадні цукерки на пастилу, приготовану без додавання цукру, а льодяники – на сухофрукти. Замість головного напою багатьох дитячих свят – пакетованого соку – краще дати малечі натуральний морс, узвар чи ягідно-фруктовий чай.
Уникайте продуктів харчування промислового виробництва, смаженої їжі: пончиків та пиріжків.
Замість магазинних бісквітів, печива та крекерів, що містять чимало барвників і консервантів, знайдіть найпростіший рецепт – і приготуйте вдома. Морквяний пиріг, бананове печиво, пудинг із насіння чіа/льону, яблука, запечені з корицею, домашнє морозиво з йогурту або сорбет із ківі. Це не тільки смачно, а й корисно – якщо не захоплюватися цукром.
Обов’язково знайдіть місце у святковому подарунку для свіжих сезонних фруктів. Мандарини, хурма, яблука і груші пізніх сортів, апельсини (якщо немає алергії на цитрусові) багаті на клітковину, вітаміни та антиоксиданти.

Поділися:

Добавить комментарий