Печеня з яловичини

Печеня з яловичини

“Хітом” святкового столу зазвичай стають м’ясні делікатеси. Та оскільки, за східним календарем, символ наступного 2019 року – Жовта Земляна Свиня, господині намагатимуться «задобрити хрюшок» і відмовитися від улюбленої свинини. Натомість готуватимуть м’ясні страви, наприклад, з яловичини.

800 грамів яловичини, 30 мілілітрів олії, 60 грамів шпику, 1 цибулина. Для маринаду: 125 грамів 6-процентного оцту, 250 мілілітрів води, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 1 корінь селери, 2 лаврових листки, 4 горошини запашного перцю, сіль, чорний мелений перець.
Скип’ятіть воду з сіллю та приправами. Коли розчин охолоне, влийте оцет. Корені й цибулю нашаткуйте. М’ясо очистіть від плівки, обкладіть нашаткованим корінням і цибулею, залийте маринадом так, щоб воно було прикрите до половини. Накрийте посудину кришкою з вантажем і поставте в прохолодне місце на 2 дні для маринування. При цьому щодня перевертайте м’ясо.
Шпик наріжте довгастими тоненькими брусочками (6 см х 0,5 см), посоліть, поперчіть. М’ясо дістаньте з маринаду, обсушіть, нашпигуйте шпиком, посоліть і обсмажте з усіх боків на сильному вогні. Потім покладіть у велику каструлю, додайте подрібнену цибулю і частину маринаду, тушкуйте на слабкому вогні під кришкою до готовності.
Викладіть м’ясо на кухонну дошку, наріжте навскіс широкими тонкими скибками.
***
1 кілограм яловичої вирізки, 800 грамів картоплі, 8 гілочок розмарину, 10 столових ложок оливкової олії, 2 черпаки бульйону (бажано домашнього), 1 склянка білого сухого вина, сіль, чорний мелений перець.
Картоплю наріжте на четвертинки й покладіть у форму для випікання. Заправте 4 столовими ложками олії, посоліть, поперчіть, покладіть 2 гілочки розмарину.
М’ясо змастіть оливковою олією (4 столові ложки) і також посоліть, поперчіть, натріть розмарином. Помістіть телятину в посудину для випічки, поряд з картоплею, додайте 2 столові ложки оливкової олії та біле вино, залийте бульйоном.
Запікайте у гарячій духовці при температурі 180 градусів протягом 1 години. Але коли мине 40 хвилин, переконайтеся, що соусу в жаровні достатньо. Бульйон не повинен повністю випаруватися.
Після запікання залиште м’ясо й картоплю іще на 15 хвилин у духовці. Потім дістаньте яловичину й наріжте. Подавайте в гарячому вигляді з картоплею та соусом, який залишився під час приготування страви в духовці.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий