Перші страви

Перші страви

У зимові дні – мороз надворі чи пронизлива сирість – усі ми із задоволенням смакуємо першими стравами. Гаряченький суп чи борщ допомагають зігрітися, додають сили, тамують голод. Щоб урізноманітнити домашнє меню, можна готувати також капусняк та розсольник.

Капусняк

400 грамів квашеної капусти, 1 велика цибулина, 200 грамів свинячих копченостей (свинячих ребер, бекону), 30 грамів сушених білих грибів, 2 картоплини, 1,5 літра курячого бульйону, 1 лавровий лист, 4 горошини духмяного перцю, 3 горошини чорного перцю, сіль, сметана для заправки.
Гриби заливаємо 300 мілілітрами окропу й залишаємо на 20 хвилин настоюватися. Копченості кладемо в суху каструлю, вмикаємо вогонь і тримаємо на середньому вогні до появи рум’яної скоринки й витоплювання невеликої кількості жиру. Додаємо нарізану кубиком цибулю, перемішуємо і томимо до м’якості цибулі. Вливаємо бульйон і закладаємо картоплю.
Гриби відціджуємо і дрібно нарізаємо. Перекладаємо в каструлю із бульйоном, доливаємо рідиною із грибів. Всипаємо спеції і варимо на середньому вогні хвилин 5. Додаємо в капусняк відціджену капусту. Далі готуємо на середньому вогні, не накриваючи кришкою, близько 25 хвилин.
Подаємо страву гарячою із щедрою порцією сметани в кожній тарілці та хрустким хлібом.

Розсольник

5 картоплин, 1 морквина, 1 цибулина, 3 – 4 солоних огірки, три чверті склянки перлової крупи, сіль, перець чорний мелений, 4 – 5 лаврових листків, олія для смаження.
Перлову крупу замочуємо в теплій воді на 8 – 10 годин. Потім воду зливаємо й засипаємо підготовлену перловку в окріп. Коли вода знову закипить, варимо крупу 10 хвилин, далі акуратно зливаємо воду (якщо цього не зробити, то в розсольнику утвориться характерний для цієї крупи слиз) й заливаємо крупу свіжою водою. Після закипання вогонь зменшуємо.
Додаємо нарізану кубиком картоплю і варимо 15 хвилин. У цей час нашатковану цибулю та натерту на дрібній тертці моркву обсмажуємо на сковороді, змащеній олією.
Заливаємо засмажку невеликою кількістю води, додаємо сіль і перець, перемішуємо і тушкуємо. Солоні огірки натираємо на крупній тертці чи ріжемо соломкою. Додаємо огірки в засмажку, перемішуємо й прогріваємо. Потім викладаємо цю масу в бульйон з картоплею. Варимо 5 – 10 хвилин. Готовий розсольник можна прикрасити посіченою зеленню.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий