Перспективне овочівництво:  проблеми, виклики, можливості

Перспективне овочівництво: проблеми, виклики, можливості

Складна економічна ситуація в державі змушує все більше сільгоспвиробників відмовлятися від такого ризикованого бізнесу, як овочівництво. Однією з причин того, що в Україні пробуксовує розвиток цього перспективного напрямку, є відсутність достатньої кількості сучасних овочесховищ. Тож і доводиться левову частку овочів експортувати з країн близького і далекого зарубіжжя.
Серед сільгосппідприємств, які вирішили розвивати вітчизняне овочівництво, – ТОВ «Агротех-Гарантія», яке у 2001 році вирішило взяти в оренду землі у Миргородському районі. Поряд з вирощуванням зернових культур овочівництво є пріоритетним напрямком роботи підприємства. Загальна площа овочевих – понад 500 гектарів. Окрім цього, у господарстві є власне овочесховище, обладнане за найсучаснішими голландськими технологіями, елеватор та потужний автопарк.

Високі стандарти якості та дружній підхід

«Наша місія – підприємство, дружнє до людей, – розповів директор з соціальних питань Андрій Глеба. – Ми господарюємо як на землях держзапасу, так і на орендованих у населення. Тому прагнемо бути надійними партнерами державі й нашим орендодавцям. Як не крути, але, навіть маючи в арсеналі найсучасніші ресурси, без залучення земельних паїв від населення не обійтися. Тож, окрім адекватної та своєчасної виплати, гарантуємо людям соціальну підтримку та дбайливе ставлення до землі. Намагаємося надавати посильну підтримку і місцевим громадам. Минулого року за нашої допомоги була відремонтована покрівля терапевтичного відділення Комишнянської лікарні, цього року плануємо допомогти ремонтувати покрівлю на будинку ветеранів. Також у Комишні, де розташоване наше овочесховище, допомогли з ремонтом школи, харчуванням дітей та будівництвом водогонів у селищі, беремо участь у співфінансуванні ремонту доріг населених пунктів. Щороку ми допомагаємо у фінансуванні оздоровлення дітей в літніх таборах».

Перспективне овочівництво:  проблеми, виклики, можливості
Директор з соціальних питань підприємства Андрій Глеба, робітники Сергій Пестич, Олександр Яценко, Сергій Цибенко та Іван Сукач.

Нині «Агротех-Гарантія» обробляє землю на умовах оренди на території десяти населених пунктів у трьох районах Полтавської області, орендує більше 18000 гектарів родючих чорноземів у майже 4500 власників земельних ділянок (паїв). У господарстві застосовують передові грунтозберігаючі технології обробітку грунту, зокрема – систему нульового обробітку землі (No-Till). Вона не є новою для українців. Кожен аграрій знаходить у ній переваги для себе. Серед них – отримання врожаю з полів із недостатнім зволоженням, відновлення природної родючості грунту та збільшення вмісту гумусу, адже при цьому методі обробітку земля не перевертається плугом. До речі, плугів у господарстві також уже давненько немає. Наразі картопля – єдина культура, яка «не вписалася» у цю технологію, бо потребує глибокого садіння. Окрім бульби, «Агротех-Гарантія» вирощує цибулю, буряк, моркву та капусту. Картопля та цибуля вирощуються у промислових масштабах і реалізуються у торгівельні заклади мереж-гігантів – таких, як «АТБ», «Клас», «Сільпо», «Фуршет».
Серед різноманіття овочів лідирує ранньостигла картопля голландської селекції Рів’єра. Її загальна врожайність складає близько 50 тонн з гектара. Наразі на ланах тривають підживлення та обробка рослин від хвороб і шкідників. Згодом всі вирощені овочі пройдуть перевірку лабораторії якості й безпеки АПК України.
У господарстві є і власна експериментальна лінійка, де ведуться випробовування нових сортів. Також тут відпрацьована і так звана «чітка кругова система життєдільності підприємства» – осінній обробіток грунту та внесення добрив, посів та висадка культур, підживлення та захист рослин, збирання врожаю, продаж вирощеної продукції як на внутрішньому ринку, так і на експорт.

Сучасні технології – запорука успіху

Дев’ять років тому підприємство відкрило одне з найбільших овочесховищ у нашій державі, яке вміщує 12000 тонн продукції. Збудоване воно було за передовими європейськими технологіями, встановлене голландське обладнання фірми Grimme.
«Овочесховище побудоване на базі колишнього ремонтного підприємства, – додає Андрій Глеба. – Свого часу його придбали і зробили повне переобладнання. Проте я б не назвав це переобладнанням, бо фактично – це нова споруда з використанням у будівництві нових найсучасніших технологій. Варто відзначити професіоналізм будівничих, адже все зроблено дуже продумано. Встановлено комп’ютеризоване холодильне обладнання, яке дозволяє автоматично контролювати температуру в сховищі, щоб вона не перевищувала рекомендовану для овочів 3,5 градуса вище нуля. Якщо зовнішня температура повітря не така, як потрібно, сховище автоматично охолоджується. І навпаки, щоб овочі не відчували стресу, перепад температур – поступовий. Термодатчики, розташовані на стінах та у контейнерах, вимірюють температуру зберігання та передають інформацію в автоматизовану систему, що керує процесом. На бетонній підлозі точна, практично «сантиметральна», розмітка. Це дозволяє японським навантажувачам рухатися ефективно в робочих зонах і не заважати працівникам сховища виконувати свою роботу. Для працюючих проводиться якісне очищення повітря, а взимку в приміщеннях робочої зони підтримується комфортна температура.
В роботі овочесховища використовуються холодильне обладнання та система примусової вентиляції. Зберігаються товарна і посадкова картопля та цибуля за технологією голландської компанії AGRO VENT, яка передбачає доведення овочів до потрібних кондицій незалежно від природних умов. Процес забезпечення тривалого безперебійного зберігання овочів здійснюється за допомогою систем клімат-контролю, які створюють рівномірну циркуляцію повітря по всьому простору камер, що дає можливість створювати і підтримувати температуру та вологість, які відповідають оптимальним умовам для довгострокового зберігання продукції протягом 9 місяців з мінімальними втратами якості. Вся продукція зберігається у спеціальних дерев’яних контейнерах місткістю близько однієї тонни кожен. Нині всю раніше зібрану продукцію вдалося реалізувати, але робота на сховищі не зупинилася. Триває підготовка обладнання до приймання овочів нинішнього сезону, заміна зношених запчастин, дрібний ремонт тари та очищення її перекисом водню з подальшим просушуванням, відновлення пошкодженого бетонного покриття на території.
Детальніше про весь шлях овочів від поля до споживачів розповів заступник завідувача овочесховища Іван Сукач. Картопля, яку привозять з поля, зважується і йде на приймальну лінію. Після автоматичного очищення і калібрування вона подається на конвеєр, де працівники проводять її досортування, відділяючи товарну від бракованої та посадкової.

Перспективне овочівництво:  проблеми, виклики, можливості
Механік Сергій Криворотько.

– Загалом у нас працюють три бригади постійних працівників. Але в гарячу пору людей доводиться залучати додатково. Умови роботи комфортні, зарплата – гідна, працівники взимку не мерзнуть і завдяки новітній системі очищення повітря в приміщеннях не змушені вдихати пил, бо овочі неможливо підготувати у повністю стерильних умовах. На них навіть після чищення залишається частина землі. Підготовка продукції до реалізації – важливий етап у нашій роботі, адже покупці стають більш вимогливими і не хочуть купляти в торговій мережі брудні овочі. В будь-якому випадку в робочих приміщеннях намагаємося підтримувати практично ідеальну чистоту. Як і чистоту сорту та посадкового матеріалу. На кожен контейнер – відповідні документи, куди входять технологічна карта поля, сорт, репродукція, час прийому, вага та дата. Окремо тримаємо посадкову картоплю і ту, яка призначена для реалізації. Торгувати починаємо практично відразу після початку сезону збору врожаю. За зміну приймаємо 300–500 тонн.
На території овочесховища знаходиться виробничий цех, в який зі сховища в будь-який період року за допомогою найсучаснішої складської техніки відбувається оперативна подача продукції. У цеху овочі очищаються, проходять сортування і калібрування. Щодня потужність техніки дозволяє відвантажувати близько 200 тонн овочевої продукції.
Як раніше зазначалося, підприємство вирощує у великих обсягах для продажу і цибулю. Перевагу надають гібридним сортам голландської селекції – Вуельті та Медузі. Для того, щоб вона краще зберігалася, цибуля проходить додаткове досушування на полі. Цей овоч у господарстві – єдина культура, для якої застосований крапельний полив. Для досвідчених аграріїв не буде секретом, що саме через посуху на Полтавщині практично неможливо отримувати максимальні врожаї. Тож «Агротех-Гарантія» плекає досить амбітну ідею будівництва на Миргородщині меліоративної системи.
Автопарк підприємства налічує понад 30 тракторів, які забезпечують застосування широкозахватних грунтообробних агрегатів. Це дає можливість у стислі терміни провести підготовку грунту. Сучасні обприскувачі допомагають ефективно боротися з бур’янами та шкідниками рослин. Частина тракторного парку використовується для внесення мінеральних добрив, транспортування бункерів-накопичувачів при збиранні врожаю, інших допоміжних робіт. Для збору врожаю задіяні 10 потужних імпортних комбайнів CASЕ. Основою автопарку залишаються 24 автопоїзди, що використовуються для перевезення врожаю.
«Ще на початку своєї роботи ми поставили для себе високу планку – створити соціально відповідальний бізнес, – завершує розмову Андрій Глеба. – Такий, який піклуватиметься про забезпечення достойного життя своїх працівників, приділятиме увагу молоді, вестиме прозору діяльність і збереже порядність партнерських взаємин. І це в першу чергу залежить від потенціалу самої компанії та її керівників. На мою думку, ми впевнено йдемо до цієї мети».

Юлія ХОМЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий