Пісне частування

Пісне частування

Багато хто думає, що пісні страви одноманітні. Насправді це зовсім не так. І без продуктів тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, масло) можна приготувати смачні й оригінальні закуски, салати та основні страви.

Зрази з грибами

0,5 кілограма картоплі, 300 грамів свіжих грибів, 1 велика цибулина, 80 грамів борошна, сіль, олія.
Картоплю відваріть у мундирі, охолодіть, очистіть і розімніть на пюре. Гриби та цибулю дрібно наріжте й обсмажте на олії до підрум’янення.
Додайте в картопляне пюре борошно, посоліть і добре перемішайте. Сформуйте з картопляного тіста невеликі заготовки у вигляді коржиків, на середину кожного покладіть грибну начинку. Защипайте краї і надайте виробу овальної (чи будь-якої іншої) форми.
На сковорідці розігрійте олію і обсмажте в ній зрази з усіх боків до рум’яної скоринки.

«Cолянка»

200 грамів солоних грибів, 400 грамів квашеної капусти, 1 цибулина, 150 грамів солоних огірків, 40 мілілітрів олії, 45 грамів томатної пасти, 15 грамів цукру, 15 грамів панірувальних сухарів, 45 грамів маринованих слив, половинка лимона, лавровий лист, зелень, перець чорний горошком, сіль за смаком.
Солоні гриби відцідіть від розсолу, дрібно наріжте й обсмажте на олії. Окремо підсмажте нарізану півкільцями цибулю. Перемішайте цибулю з грибами, додайте сіль і половину очищених від шкірки і насіння дрібно нарізаних огірків.
Квашену капусту відіжміть, викладіть у каструлю із розігрітою олією і тушкуйте до золотистого кольору. Незадовго до закінчення тушкування додайте томатну пасту, нарізані шматочками солоні огірки, цукор, сіль, чорний перець і лавровий лист.
Половину тушкованої маси викладіть в змащений олією і посипаний меленими сухарями сотейник, другим шаром викладіть підготовлену грибну масу, третім – решту тушкованої капусти. Посипте страву меленими сухарями, скропіть олією і запікайте в добре розігрітій духовці 20–25 хвилин.
Готову «солянку» посипте посіченою зеленню, прикрасьте маринованими сливами й кружальцями лимона.

Овочева запіканка з кунжутом

8 картоплин, 2 морквини, 800 грамів брюссельської капусти, 100 мілілітрів оливкової олії, 5 столових ложок кунжуту, 2 зубки часнику, сіль, цедра 1 лимона.
Очищені картоплю й моркву поріжте брусочками, брюссельську капусту – на половинки. Картоплю залийте водою, доведіть на плиті до кипіння і відцідіть. Відразу ж викладіть у форму для запікання, посипте подрібненим часником, посоліть, полийте олією (50 мл), перемішайте й поставте в розігріту до 200°С духовку.
Запікайте картоплю 20 хвилин до зарум’янювання. Потім додайте моркву, скропивши її олією (25 мл), і печіть протягом 10 хвилин. Далі покладіть брюссельську капусту, поливши рештою олії та посоливши. Усе разом запікайте ще 7 хвилин.
Підрум’яньте на сковорідці кунжут. Дістаньте овочі з духовки, посипте кунжутом і цедрою лимона. Перемішайте. Смакуйте страву гарячою.

Гречані «котлетки»

1 склянка гречаної крупи, 2 склянки води, 450 грамів картоплі, 150 мілілітрів олії, перець чорний мелений, сіль, коріандр, панірувальні сухарі (борошно).
Зваріть гречану кашу. Картоплю натріть на дрібній тертці й злегка відцідіть сік. Коли каша остигне, додайте в неї картопляну масу й усі спеції. Ретельно перемішайте.
Сформуйте «котлетки», запаніруйте в товчених сухарях і обсмажте на олії з обох боків. Готові вироби складіть у сковорідку, накрийте кришкою і залиште на вимкненій (але ще гарячій) конфорці трохи потомитися. Це надасть «котлеткам» більш ніжної консистенції.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий