Пісне меню

Пісне меню

Якщо ви лише вперше дотримуєтеся харчових обмежень посту й у вашому кухонному записничку немає жодного підходящого рецепту, може здатися, що їсти доведеться лише картоплю та квашену капусту. Насправді ж пісне меню може бути не тільки корисним, а й різноманітним та смачним.

Борщ із чорносливом

4 картоплини, 1 морквина, 1 цибулина, 300 грамів капусти, 1 солодка перчина, пів буряка, 2 зубці часнику, томатна паста за смаком, олія для засмажки, 8 штук чорносливу, сіль, цукор, перець чорний мелений.
Половинку цибулини подрібніть і разом із нарізаною картоплею додайте в киплячу воду, посоліть за смаком. Другу половинку цибулини і моркву дрібно поріжте, буряк натріть на тертці й обсмажте на олії, додавши трохи цукру. Покладіть томатну пасту, посоліть і поперчіть.
Нашаткуйте капусту й солодкий перець. Коли картопля буде майже готова, додайте в каструлю засмажку, капусту, перець, чорнослив. Варіть 10 хвилин. У кінці приготування додайте подрібнений часник.

Запіканка з шампіньйонами

800 грамів капусти, 2 столові ложки води, 7 мілілітрів білого винного оцту, 2 грами суміші перців, 2 щіпки солі, 3 столові ложки рафінованої олії, 150 грамів солоних огірків, 1 столова ложка томатної пасти, 150 грамів цибулі, 350 грамів шампіньйонів, 1 чайна ложка цукру.
Нашатковану капусту злегка обсмажте з 2 столовими ложками олії. Влийте 2 столові ложки води й тушкуйте на маленькому вогні під кришкою. Печериці наріжте крупними скибками, додайте подрібнену тонкими шматочками цибулю і спасеруйте масу на олії.
До тушкованої капусти покладіть томатну пасту, цукор, сіль, суміш перців, винний оцет. Перемішайте й тушкуйте ще 20 хвилин. До пасерованої цибулі висипте гриби й трохи обсмажте. Потім додайте нарізані крупними шматочками огірки. Посоліть, поперчіть, перемішайте і зніміть із вогню. У вогнетривку форму викладіть половину тушкованої капусти. Другим шаром покладіть грибну масу. Третім – решту капусти. Запікайте в духовці 20 хвилин при 200 °C.

Рагу

200 грамів макаронів твердих сортів, 0,5 кілограма печериць, 1 банка консервованої кукурудзи, 3 цибулини, шматочок імбиру (2 см), олія для смаження, перець чорний мелений, сіль.
Макарони відваріть і промийте. Цибулю поріжте півкільцями, а гриби – невеликими шматочками й усе разом обсмажте на олії. Додайте кукурудзу.
Всі інгредієнти з’єднайте, покладіть подрібнений імбир. Тушкуйте на повільному вогні 10 – 15 хвилин.
Картопляні галушки
0,5 кілограма картоплі, 1 склянка борошна, 2 цибулини, 150 мілілітрів олії, перець чорний мелений, сіль.
Картоплю зваріть і розімніть на пюре, додайте 3 столові ложки олії, сіль, перець, борошно і замісіть м’яке еластичне тісто. Сформуйте з тіста «ковбаски» й наріжте шматочками довільної форми. Варіть у підсоленій воді. Коли галушки спливуть, дістаньте їх шумівкою, притрусіть перцем, заправте підсмаженою цибулею з олією.

Пиріжки з капустою

3 склянки борошна, 0,75 склянки оливкової олії, 1 склянка води, 2 столові ложки цукру, 1 чайна ложка сухих активних дріжджів, 0,5 чайної ложки солі. Для начинки: 0,5 кілограма капусти, 1 стебло цибулі-порею (біла частина), трохи оливкової олії, перець чорний мелений, сіль.
Просійте у велику посудину борошно, додайте цукор, сіль, сухі дріжджі. Влийте теплу воду й почніть замішувати тісто дерев’яною ложкою. Додайте оливкову олію і вимішуйте тісто руками, щоб воно стало гладеньким і м’яким. Скачайте тісто в кулю, злегка присипте борошном, накрийте у мисці серветкою, залиште в теплому місці на 1 годину.
Обімніть тісто, трохи вимісіть і знову покладіть у миску, щоб воно підійшло ще раз. Тим часом приготуйте начинку. Тонко нашаткуйте капусту, залийте киплячою водою, посоліть і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть до м’якості.
Відкиньте капусту на друшляк. Цибулю-порей розріжте вздовж навпіл, наріжте півкільцями. Розігрійте глибоку сковороду з оливковою олією і обсмажте цибулю-порей. Додайте підготовлену капусту і смажте все разом 10 хвилин. Посоліть, поперчіть, зніміть з вогню і остудіть.
Обімніть тісто, розділіть на кульки, сформуйте з них пиріжки з капустою і викладіть на застелене папером для випічки деко. Зверху пиріжки змастіть олією. Поставте деко в заздалегідь розігріту до 170 °С духовку. Випікайте 20 хвилин до золотистої скоринки.

Яблучні оладки

2 яблука, 3 столові ложки цукру, 0,5 чайної ложки соди, дрібка солі, 150 мілілітрів газованої води, 1,5 склянки борошна, 2 столові ложки олії.
Яблука очистіть від шкірки, поріжте дрібними шматочками й відправте в глибоку ємність. Додайте цукор, соду, сіль, газовану воду й борошно. Усе добре перемішайте. Влийте олію. Знову перемішайте й смажте оладки на сухій розігрітій сковороді на невеликому вогні.

Банановий кекс

3 великих стиглих банани, 2 столові ложки лимонного соку, 3 – 4 столові ложки холодної води, 5 столових ложок олії без запаху, 4 столові ложки цукру, 0, 5 чайної ложки соди, 6 – 8 (чи трохи більше) столових ложок борошна, дрібка солі.
Збийте вінчиком у каструлі розім’яті виделкою банани, цукор, сіль, олію, лимонний сік до отримання однорідної маси. Влийте воду й перемішайте. Поступово всипте борошно, просіяне разом із содою, продовжуючи збивати тісто вінчиком. За консистенцією тісто має нагадувати густу сметану.
Змастіть форму олією, викладіть тісто й випікайте в розігрітій до 160 °C духовці 30 – 40 хвилин. Готовність перевіряйте зубочисткою. Остудіть кекс і наріжте на порції.

Поділися:

Добавить комментарий