Пісні страви до  Різдвяного посту

Пісні страви до Різдвяного посту

Людям, які мають намір тримати Різдвяний піст (починається 28 листопада), доведеться відмовитися від багатьох звичних і улюблених страв. Тим часом пісне меню також може бути і різноманітним, і смачним.

Борщ із рибою

1 кілограм риби (лящ), 3 – 4 літри води, 1 буряк, 2 морквини, 1 корінь петрушки, 1 цибулина, 5 картоплин, 300 грамів капусти, 1 солодка перчина, 2 зубки часнику, 1 столова ложка томатної пасти, 2 столові ложки олії, 2 лаврових листки, 3 горошини духмяного перцю, чорний мелений перець, сіль, цукор за смаком.
Рибу обробіть, як зазвичай, поріжте на порційні шматки й обсмажте в олії. У кінці додайте томатну пасту.
Буряк поріжте соломкою, картоплю, болгарський перець – кубиком. Моркву потріть на крупній тертці. Капусту й цибулю посічіть. Часник пропустіть через часничницю.
У холодну воду занурте буряк, цілий корінь петрушки, покладіть лавровий лист, духмяний перець. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні без кришки 30 хвилин. За цей час буряк посвітлішає.
Додайте у бульйон картоплю, цибулю і перець, накрийте кришкою і проваріть 10 хвилин. Далі покладіть моркву, капусту й варіть іще 10 хвилин. Додайте обсмажену рибу й продовжуйте варіння протягом наступних 10 хвилин. Наприкінці посоліть, поперчіть, додайте цукор і часник. Потримайте на вогні ще 1 хвилину, зніміть борщ з плити й залиште настоятися під кришкою 10 хвилин.

Картопляний тортик

1 кілограм картоплі, 400 грамів шампіньйонів, 2 великі цибулини, 3 середні морквини, 50 грамів моркви «по-корейськи», сіль, чорний мелений перець, олія для смаження.
Цибулю наріжте дрібним кубиком. Моркву натріть на крупній тертці. Моркву й половину цибулі обсмажте на олії до м’якості, в кінці посоліть і поперчіть. Другу половину цибулі обсмажте з дрібно нарізаними грибами, додайте сіль, перець.
2 картоплини (сумарною вагою близько 200 грамів) натріть на крупній тертці й розподіліть отриману масу на розігрітій з олією сковороді, зверху посоліть і поперчіть. Обсмажте з двох боків. Так само приготуйте чотири інших картопляних коржі.
На блюдо викладіть картопляний корж, зверху розподіліть третину морквяно-цибуляної начинки. Накрийте другим коржем, який змастіть половиною грибної начинки. У такій послідовності зберіть увесь тортик. Прикрасьте морквою «по-корейськи» та грибами.

Котлети з квасолі

400 грамів квасолі, 1 картоплина, 1 морквина, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 2 столові ложки олії, панірувальні сухарі, мелена паприка, чорний мелений перець, сіль.
Квасолю замочіть у холодній воді на 12 годин. Потім добре промийте, залийте водою і відваріть до готовності. У процесі приготування посоліть за смаком.
Картоплю і моркву відваріть у шкірках, потім очистіть і двічі пропустіть через м’ясорубку разом із квасолею.
Посічену цибулю і натертий на дрібній тертці часник обсмажте в розігрітій олії до золотистого кольору. Отриману масу додайте до овочевого фаршу, всипте сіль і прянощі. Ретельно перемішайте.
Сформуйте з фаршу невеликі пласкі котлети, обкачайте у панірувальних сухарях. Обсмажте в олії з двох боків до золотистого кольору.

Капустяний «коровай»

1 капустина (1 кілограм), 120 грамів цибулі, 280 грамів моркви, 100 грамів солодкого перцю, 0,5 склянки рису, 3 столові ложки олії, 2 столові ложки томатного соку, 3 столові ложки панірувальних сухарів, сіль.
Цибулю, моркву, солодкий перець дрібно поріжте, злегка обсмажте на олії. Додайте томатний сік, трохи води й тушкуйте масу до готовності. З’єднайте з відвареним рисом і посоліть.
Капустину розберіть на листки й відваріть їх до напівготовності. Сковороду змастіть олією, обсипте сухарями й викладіть капустяним листям. Зверху розподіліть порцію овочевого фаршу. Накрийте наступним шаром капустяного листя й знову викладіть тушковану овочеву масу.
У такій послідовності використайте всі наявні інгредієнти. Останній шар капустяного листя змастіть олією, посипте сухарями й запечіть «коровай» у духовці. Подавайте, поливши кетчупом.

Запіканка з гречкою

300 грамів гарбуза, 25 грамів гречаної крупи, 2 яблука, 0,5 склянки родзинок, 1 жменя чорносливу, трішки оливкової олії, мед.
Наріжте гарбуз і яблука на невеликі шматочки, все викладіть на сковороду й тушкуйте під кришкою до готовності гарбуза.
Гречку відваріть у трохи підсоленій воді. Сухофрукти помийте. Чорнослив дрібно наріжте.
З’єднайте всі інгредієнти й додайте до них мед. Викладіть масу в форму для запікання і поставте в сильно розігріту духовку на 12 – 17 хвилин.

Кекс

150 грамів пшеничного борошна, 120 грамів житнього борошна, 30 грамів какао-порошку, 10 грамів цукру, 1 чайна ложка розпушувача, 1 банан, 100 грамів родзинок, 330 мілілітрів води, 6 столових ложок олії.
У велику миску просійте борошно, какао, розпушувач, всипте цукор і ретельно перемішайте. Додайте воду, розім’ятий виделкою до стану пюре банан, олію. Ретельно перемішайте, всипте вимиті родзинки й знову перемішайте.
Викладіть масу в застелену пергаментом форму для випікання й поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

Рисовий пудинг

1,5 склянки круглого рису, 3 склянки води, 300 грамів яблук, 50 грамів родзинок, 1 столова ложка лимонного соку, 5 столових ложок цукру, щіпка кориці, трішки солі.
Рис добре промийте й відкиньте на друшляк. Потім всипте в трохи підсолену киплячу воду. Доведіть на сильному вогні до кипіння, зменште вогонь і варіть кашу до напівготовності.
Яблука очистіть, дрібно наріжте й скропіть лимонним соком. Родзинки залийте окропом на 10 хвилин. Потім воду злийте, а родзинки додайте до яблук, притрусіть корицею і перемішайте.
Розігрійте духовку до 150 градусів. Викладіть у посудину для запікання (з кришкою) половину підготовленого рису, зверху – яблучну начинку. Посипте начинку цукром. Викладіть решту рису й розрівняйте поверхню. Накрийте кришкою і запікайте 15–20 хвилин. Потім зніміть кришку й запікайте ще 5 хвилин.

Поділися:

Добавить комментарий