Пісні страви: корисно й апетитно

Пісні страви: корисно й апетитно

На цьому тижні розпочався найсуворіший у році Великий піст. Тим, хто ніколи постів не дотримувався, здається, що без м’яса, яєць і молочних продуктів нічого смачного приготувати неможливо. Насправді ж пісна кухня пропонує сотні рецептів чудових страв.

Фаршировані печериці під пісним майонезом
Для основної страви: 20 великих печериць, 2 цибулини, 100 грамів волоських горіхів, чорнослив за смаком, сіль, перець, олія. Для пісного майонезу: 1 столова ложка борошна вищого гатунку, 1 столова ложка крохмалю, 100 мілілітрів холодної кип’яченої води, 100 мілілітрів олії оливкової чи соняшникової холодного віджиму, 3 столові ложки лимонного соку, 2 чайні ложки готової гірчиці, 1 столова ложка цукру, сіль, часник, перець й інші мелені спеції за смаком у невеликих кількостях.
Для приготування пісного майонезу з’єднайте борошно з крохмалем, після чого просійте через сито в невелику каструлю. Влийте воду й ретельно розітріть суміш. Помішуючи, підігрійте масу на водяній бані до бажаного ступеня загусання. Трохи охолодіть і додайте олію, сік лимона, цукор, сіль і спеції. Для поліпшення смаку можна влити 1 столову ложку білого вина. Збийте суміш міксером.
У печериць відокремте ножем ніжки й дрібно нашаткуйте. Цибулю також ретельно подрібніть і спасеруйте на олії. Додайте до цибулі нашатковану грибну масу й готуйте до м’якості.
Горіхи подрібніть. Чорнослив замочіть, потім дрібно поріжте. І горіхи, і чорнослив покладіть у грибну масу й добре перемішайте. Заповніть цією сумішшю капелюшки грибів. Укладіть на деко і кожен капелюшок полийте пісним майонезом. Запікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів, до золотистого кольору.
Картопляні котлети з грибами
1,5 кілограма картоплі, 200 грамів свіжих грибів, 2 столові ложки борошна, 1 чайна ложка солі, 2 цибулини, сіль, перець, олія.
Картоплю зваріть, як зазвичай для пюре. Воду злийте, картоплю розімніть. Коли трохи остигне, посоліть і поперчіть.
Гриби (печериці, гливи) промийте й наріжте на маленькі шматочки. Цибулю подрібніть кубиком. Нагрійте сковорідку, налийте приблизно 30 грамів олії і викладіть гриби, потім – цибулю. Усе разом смажте до готовності, помішуючи, протягом 10–15 хвилин. Поперчіть, посоліть, залиште остигати.
Увімкніть духовку й, поки вона нагрівається, формуйте пісні котлетки. Мокрими руками зробіть з картоплі «корж», на нього викладіть 1 чайну ложку грибів з цибулею. Вологими руками сформуйте овальну котлетку, загорнувши начинку всередину, й обкачайте в сухарях чи борошні.
Деко змастіть олією. Викладіть на нього вироби й поставте в духовку на середню полицю. Випікайте котлети 20–25 хвилин до золотистого кольору. Подавати їх краще гарячими, з аджикою чи грибним соусом.
Голубці з гречкою
1 капустина, 1 склянка гречаної крупи, 2 цибулини, 2 морквини, сушена зелень (кріп чи петрушка).
Відваріть гречану кашу в підсоленій воді. Порізану соломкою моркву й дрібно нарізану цибулю обсмажте на розжареній олії. Половину цієї маси з’єднайте з гречкою.
Листя капусти розм’якшіть в окропі чи в мікрохвильовці. На кожен листок викладіть гречано-овочеву начинку й загорніть щільним конвертиком.
Обсмажте голубці на олії з обох боків, потім перекладіть у сотейник, зверху викладіть решту смаженої цибулі й моркви, додайте лавровий лист і залийте все овочевим бульйоном. Тушкуйте голубці під кришкою протягом 10–12 хвилин.
Гречані тюфтельки в підливі
700 грамів печериць, 5 столових ложок томатного соусу, 1 склянка гречаної крупи, 2 цибулини, панірувальні сухарі, спеції, сіль, перець, олія, борошно.
Відваріть гречку в підсоленій воді. Гриби наріжте на невеликі шматки. На гарячій олії в сковороді обсмажте дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, потім додайте гриби. Смажте протягом 15 хвилин на великому вогні. Посоліть і поперчіть за смаком. За бажанням можете додати улюблені спеції.
Коли готова маса з грибів і цибулі остигне, пропустіть її через м’ясорубку. З’єднайте з гречаною кашею. Все добре перемішайте і сформуйте невеликі кульки. Обкачайте кожну в борошні, потім – у панірувальних сухарях. Обсмажте тюфтельки на олії до легкої скоринки. Далі складіть у гусятницю, додайте томатний соус, залийте все кип’яченою водою і поставте на середній вогонь. Тушкуйте приблизно 10–15 хвилин.
Плов із родзинками
200 грамів довгастого рису, 400 мілілітрів води, 2 столові ложки олії, 4 морквини, 100 грамів родзинок, 2 цибулини, сіль, перець за смаком, 1 чайна ложка кмину, 0,5 чайної ложки барбарису, 0,5 чайної ложки паприки, 1 столова ложка оливкової олії.
Цибулю й моркву дрібно наріжте і спасеруйте на олії. Рис добре промийте, зваріть до напівготовності. Родзинки вимийте, з’єднайте з рисом, цибулею і морквою, додайте приправи, посоліть, викладіть в жаростійкий посуд і накрийте кришкою.
Духовку розігрійте до 220 градусів. Поставте посудину з рисом. Готуйте протягом 20–30 хвилин. Перед подачею гарячий плов викладіть гіркою на тарілку й скропіть оливковою олією.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий