Поліпшує травлення

Поліпшує травлення

«Які лікувальні властивості має жеруха гірка?»
С.Г.КИБАЛЬЧИЧ.

Жеруха гірка (Cardamine аmаrа) – багаторічна трав’яниста гола або внизу трохи опушена рослина родини хрестоцвітих. Має наземні повзучі пагони. Стебло гранчасто-борозенчасте, 20–30 сантиметрів заввишки. Листки чергові, перисті, з 3–4 парами бокових листочків і більших розмірів непарним листочком. Листочки на нижніх листках майже сидячі, рідше – звужені в короткий черешок, округло-яйцевидні, на стеблових листках довгасті, всі кутувато-зубчасті. Квітки двостатеві, правильні, 4-пелюсткові, у щитковидних китицях. Пелюстки 6–9 міліметрів завдовжки, білі, вдвічі-втричі довші за чашечку; пиляки тичинок фіолетові. Плід – стручок, прямостоячий, 20–40 міліметрів завдовжки, на ніжці, з тонким шиловидним носиком. Цвіте у квітні – червні.
Жеруха гірка росте переважно на Поліссі та в північній частині Лісостепу на вологих луках, по болотах, у вільшаниках, поблизу берегів річок.
З лікувальною метою використовують листя і свіжий сік рослини. Рослина неофіцинальна.
У листі жерухи є гірчичний глікозид кохлеарин, гіркі речовини, ефірна олія та аскорбінова кислота.
Застосовують жеруху гірку у вигляді свіжого соку або салатів із молодого листя. Вживають їх для поліпшення травлення, при вуграх і анемії, як сечогінний, кровоочисний і стимулюючий засоби. У ранньовесняний період рослина є багатим джерелом вітаміну С.
Внутрішньо вживають свіжий сік рослини – по 25–100 г на прийом. Готують салат із молодого листя.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий