Полтавські медики рятують від ботулізму

Полтавські медики рятують від ботулізму

Нещодавно жінка із міста Світловодськ Кіровоградської області на місцевому ринку купила сиру рибу – ляща. В домашніх умовах особисто її зав’ялила, а через 6 днів вирішила нею посмакувати. Від споживання риби жодного задоволення вона не отримала, але через короткий проміжок часу в неї виникла сухість у роті, нудота, багаторазова блювота, часті рідкі випорожнення, загальна слабкість, проблеми із зором, утруднене ковтання та інші симптоми. Хвора в тяжкому стані була госпіталізована до Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні, її життя, на щастя, вдалося врятувати.
Ботулізм – це захворювання, яке належить до тяжких харчових отруєнь внаслідок потрапляння в організм людини чи тварини з їжею токсину бактерій ботулізму. При цьому харчовому отруєнні переважно вражається центральна нервова система й черепно-мозкові нерви, а смертність коливається від 37% до 100%. Специфічне й неспецифічне лікування не завжди має успіх, тому основну увагу потрібно приділити питанням профілактики захворювання. Адже не можна забувати ті трагічні випадки ботулізму, коли в Україні у 2017–2018 роках постраждало близько 200 осіб, десятки з яких, на жаль, померли. Важливо пам’ятати й про те, що тоді в’ялена та копчена риба, яка стала причиною цих масових отруєнь, була переважно куплена в мережевих супермаркетах. До того ж тоді в державі не було сироватки для лікування ботулізму, щоб врятувати постраждалих. Люди шукали її самотужки.
Настала тепла пора року, коли зберігання продуктів потребує особливої уваги. Тому рекомендуємо взагалі відмовитися від споживання в’яленої чи копченої риби, де б її не продавали, особливо в місцях стихійної торгівлі. Не варто ризикувати здоров’ям, готуючи її вдома, порушуючи санітарні норми. Батькам слід змінити звички з цього приводу й надати дітям відповідні поради задля безпеки їхнього здоров’я. Краще споживайте безпечні страви – смажену рибу або зварену з неї юшку. А в разі підозри на ботулізм, перші ознаки якого можуть наступати після інкубаційного періоду від 2 годин до 10 діб після вживання забруднених токсином ботулізму продуктів (нудота, блювання, розлад зору – «туман» чи «сітка», подвійне зображення (диплопія), утруднене ковтання та гунявість мови, загальна слабкість, головний біль, запамороченість тощо), – негайно звертайтесь до лікувального закладу. Тому що єдиним способом лікування хворих є введення анатоксину проти ботулізму, й чим раніше це буде зроблено, тим більше гарантій на одужання. Важливо також терміново промити шлунок і кишківник лужним розчином. Тож подбаємо про своє здоров’я, адже, як стверджував філософ Л. Сенека: «Здоров’я – ще не все, але без нього все інше нічого не варте».

Валентин ШАПОВАЛ,
лікар-епідеміолог ДУ «Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ
України», заслужений лікар України, кандидат медичних наук.

Поділися:

Добавить комментарий