Полуничний  рай: варення,  джеми,  желе

Полуничний рай: варення, джеми, желе

Солодка, соковита, запашна полуниця віщує про наближення літнього буяння. У ній і лагідність сонця, і розкіш травневих злив. Стиглі полуниці смакують усій родині. Але, мабуть, у найбільшому захваті від яскравих ягід дітлахи.
Оскільки сезон полуниці досить короткий, господиням уже час визначитися щодо заготовок із улюбленої ягоди. Взимку полуничне варення можна додавати в будь-які десерти чи просто намащувати на хліб. Цукати з полуниці стануть найкращою начинкою для пирогів та найвишуканішими прикрасами для тортів.

Густе варення з цілими ягодами

1 кілограм полуниці, 1,2 кілограма цукру, 2 грами лимонної кислоти.
Полуницю помийте, переберіть, видаліть чашолистки. Засипте ягоди приблизно половиною цукру. Залиште на 3 години. Потім злийте утворений сік, додайте в нього другу половину цукру й поставте на мінімальний вогонь до розчинення цукру.
Залийте полуницю сиропом. Доведіть до кипіння і варіть у сиропі 5 хвилин, постійно знімаючи піну. Відставте з вогню і витримайте 3 години. Знову доведіть до кипіння, варіть 5 хвилин і повторно витримайте 3 години. Робіть так від трьох до шести разів.
За останнім разом додайте лимонну кислоту, розчинену у воді в співвідношенні 1:1. Варіть полуничне варення 15 хвилин. Розлийте гарячим у стерилізовані банки, закатайте, переверніть і залиште остигати.

«Класика»

На 1 кілограм полуниці (дрібної) – 1 кілограм цукру.
Полуницю переберіть, пообривайте зелені хвостики, помийте під проточною водою і викладіть на паперові рушники, щоб стекла вода. Потім зважте ягоди і засипте цукром в пропорції 1:1. Залиште на добу, щоб полуниця пустила сік. За цей час майже весь цукор розчиниться у полуничному сокові.
Поставте ягоду на вогонь, доведіть до кипіння, трохи зменшіть вогонь і варіть іще 5 хвилин. Вимкніть конфорку, залиште варення на добу настоюватися.
Далі повторіть процедуру варіння у тому ж порядку: доведіть до кипіння, трохи зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин. Цього разу вже потрібно знімати пінку. Вимкніть вогонь і відразу розлийте гаряче варення у підготовані банки.

Варення рубінове, з кислинкою

1 кілограм полуниці, 700 грамів цукру, 1 лимон.
Не дрібні, тверді ягоди полуниці помийте, переберіть, помістіть у велику емальовану миску, засипте цукром і залиште на 10–12 годин. Потім вичавте з лимона сік і додайте до ягід. Поставте на середній вогонь, доведіть масу до кипіння. Зменшіть вогонь до слабкого і варіть 5 хвилин.
Зніміть із вогню, злегка остудіть. Потім злийте сироп в окрему посудину й уваріть його на дуже слабкому вогні протягом 40 хвилин. Якщо утворилася пінка, то в кінці варіння її видаліть.
Поверніть ягоди полуниці в сироп і варіть варення на слабкому вогні ще 5 хвилин. Розфасуйте.

Ягоди в сиропі

2 кілограми полуниці (дрібної), 550 мілілітрів води, 700 грамів цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Підготуйте полуницю, як зазвичай. Наповніть ягодами простерилізовані півлітрові банки. Цукор залийте водою, доведіть до кипіння і уварюйте на слабкому вогні 5 хвилин. У кінці додайте дрібку лимонної кислоти.
Дуже акуратно залийте полуницю в банках киплячим сиропом, але не до самого краю. Залиште трохи місця для соку, який пустить полуниця.
Дно широкої каструлі застеліть старим рушником, наповніть каструлю гарячою водою так, щоб банки з полуницею (прикриті кришками) на три чверті були в неї занурені. Стерилізуйте банки 10 хвилин. Потім дістаньте з каструлі й закатайте кришками. Переверніть догори дном, вкутайте ковдрою і залиште до повного охолодження.

Желе

2 кілограми полуниці, 1,2 кілограма цукру, 40 грамів желатину, 200 мілілітрів води.
Залийте желатин водою кімнатної температури на 10–15 хвилин. Полуницю переберіть, помийте й залиште в друшляку, щоб вода стекла. Потім подрібніть ягоди до стану пюре за допомогою блендера чи м’ясорубки. Додайте весь цукор і поставте масу на вогонь. Варіть після закипання 5–7 хвилин на повільному вогні. Зніміть з плити, остудіть. Повторіть процедуру варіння іще раз. Втретє буде достатньо лише прогріти пюре.
У гарячу масу додайте підготований желатин. Перемішайте, щоб желатин розчинився. Не чекаючи сильного кипіння, зніміть полуничне желе з вогню. Гарячим розкладіть продукт у банки, не доливаючи 1 см до горлечка. Закатайте. Зберігайте в прохолодному темному місці.

Джем

1 кілограм полуниці, 1 кілограм цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Підготовану полуницю складіть в емальовану посудину, засипте цукром і добре розімніть звичайним товкачем. У невелику емальовану каструлю перекладіть черпаком приблизно склянку цієї маси й поставте на вогонь. Почекайте, поки закипить, потім зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин, помішуючи, щоб не підгоріло.
Коли маса трохи уварилася і загусла, перелийте її у простерилізовану півлітрову банку й прикрийте кришкою. Попередньо на дно кожної банки насипте на кінчику ножа лимонну кислоту, щоб джем не зацукрувався.
У каструльку на плиті налийте черпаком наступну порцію полуниці з цукром і готуйте так само. Наповнену банку закатайте.

Цукати

1 кілограм полуниці, 1 кілограм цукру, 0,5 літра води, 90 грамів цукрової пудри.
Залийте цукор водою, поставте на повільний вогонь і проваріть до розчинення цукру. Потім покладіть у сироп підготовану полуницю (щільні ягоди середнього розміру). Варіть полуницю в сиропі 20 хвилин, не розмішуючи.
Відкиньте масу на друшляк і залиште на добу, щоб сироп повністю стік. Потім викладіть ягоди в керамічну формочку й відправте в духовку на 3 години. Температуру встановіть 80 градусів.
Підсушені ягоди остудіть, обсипте цукровою пудрою. Зберігайте цукати в стерилізованих банках, закритих кришками. У холодильнику вони не зіпсуються як мінімум 6 місяців, при кімнатній температурі – 3 місяці.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий