У червні настає пора рясного плодоношення полуничних посадок. Якщо перші врожаї солодкої ягоди добре «йдуть» у свіжому вигляді, то наступних вже вистачає на зимові заготовки.
Полуниця – смачна і ароматна ягода з благородним смаком. Складно «зіпсувати» варення, компоти та інші заготовки з нею. Будь-який, навіть найпростіший, десерт можна поліпшити полуницею або джемом з неї.
Помилкою багатьох садівників є неправильний підбір сировини для зимових заготовок. Вибирають ягоди найбільші і красиві – для свіжого споживання або компотів, а зіпсовані, м’яті, недозрілі – на варення. Цього не варто робити. Будь-які неякісні ягоди, особливо з ознаками гнилі, псують смак готової продукції, додають неприємний післясмак. Якщо хочеться отримати смачні, ароматні і, головне, корисні заготовки, слід вибирати тільки добірні ягоди.
Вони повинні бути:
• дозрілими або злегка перезрілими;
• без ознак гнилі, цвілі, пошкоджень шкідниками;
• будь-якими за формою і розміром.
Коли традиційне полуничне варення набридло, можна приготувати його за цікавими рецептами або вибрати інші варіанти заготовок. Полуниця відмінно поєднується з іншими ягодами і фруктами. Її заготовляють навіть в парі з шоколадом або кабачками.
Полунично-шоколадне варення
Інгредієнти: 1 кілограм полуниці; 0,6 кілограма цукру; 0,1 кілограма шоколаду – білого або чорного (або того й іншого).
Полуницю засипають цукром і залишають на ніч для виділення соку. Потім кип’ятять суміш 15 хвилин, видаляють піну.
Далі варення роблять на свій розсуд будь-яким із способів:
• Додають шоколад і дають варенню мліти ще 7–10 хвилин.
• Шоколад додають після закінчення варіння (можна покласти шматочки відразу в банки).
Таке варення має приємний шоколадний присмак і насичений полуничний аромат.
Варення з полуниці з фруктами
Інгредієнти: 1 кілограм полуниці; 1–1,2 кілограма цукру; 0,5 кілограма фруктів – бананів, абрикосів, апельсинів або інших.
Очищену і миту полуницю засипають цукром і залишають до появи соку. Далі суміш кип’ятять 5 хвилин, охолоджують, знову повторюють дію 2 рази. В добре проварене варення додають нарізані кружальцями або шматочками фрукти, дають мліти ще 15–20 хвилин, після чого розливають по банках.
Сухе варення з полуниці
Інгредієнти: 1 кілограм зрілих, щільних ягід; 1 кілограм цукру; 0,5 літра води; склянка цукрової пудри.
Очищені від хвостиків, промиті ягоди опускають в гарячий цукровий сироп, доводять до кипіння, прибирають утворену на поверхні піну. Ягоди остуджують, потім знову доводять до кипіння. Процедуру повторюють 5–7 разів. Полуниця не повинна розваритися.
Готові ягоди вкладають в один шар на дрібну решітку або сито, періодично перевертають до повного стікання сиропу.
Можна злегка підсушити ягоди у відкритій духовці при 60–70 градусах. Полуницю обвалюють у цукровій пудрі і зберігають в паперових пакетах або герметичних ємностях.
Варення з кабачків і полуниці
Інгредієнти: 0,5 кілограма молодих кабачків, краще – цукіні; 0,3 кілограма полуниці; 1,5 склянки цукру; четверть лимона.
Кабачки миють, обрізають з двох боків. У ягід прибирають хвостики, ретельно промивають. Кабачки нарізати кубиками розміром близько 1 см, насипають в каструлю, додають цукор і нарізаний шматочками лимон. Суміш прогрівають близько 10 хвилин, додають полуницю, витримують ще близько 7 хвилин.
Після цього варення потрібно перенести на холод, так сироп краще наситить кабачки і додасть їм янтарно-рожевий відтінок. Через півгодини продукт знову прогрівають 5 хвилин і охолоджують, повторюють процедуру два-три рази до отримання потрібної густини.
Готове варення закладають в банки і закривають кришками.
Пастила з полуниці
Ароматна полунична пастила – дієтичний продукт, який містить безліч вітамінів.
Інгредієнти: 1 кілограм ягід; цукор – за смаком, можна не додавати взагалі, якщо полуниця солодка; м’ята, ваніль або інші прянощі як додатковий натуральний ароматизатор.
Вимиті і обсушені ягоди подрібнюють блендером до стану пюре, додають цукор і додаткові інгредієнти. Готову суміш укладають на застелений пергаментом лист і відправляють в духовку.
Сушать пастилу протягом декількох годин при температурі близько 70 градусів з відкритими дверцятами. Пергамент обов’язково змащують олією, щоб легко відокремити пастилу від нього. Замість паперу для випічки можна використовувати силіконовий килимок.
Готова пастила повинна бути гладкою, пружною, легко скочуватися в рулетик. Вона не повинна прилипати до рук. Її нарізають шматочками будь-якого розміру і форми або зберігають у вигляді рулетика, щільно обмотавши пергаментом.
Приготована за рецептом пастила стане корисною і смачною заміною цукеркам або «порожнім» купованим фруктам. Її можна зберігати на полиці в шафі або в герметичній банці у холодильнику.
Будь-які заготовки на зиму з полуниці – «збережене» літо. Аромат полуничного варення нагадає про спекотні літні дні, про веселку після дощу і про перший довгоочікуваний врожай благородної ягоди.