Пора зеленого борщу

Пора зеленого борщу

Цю традиційну для української кухні весняну страву люблять у багатьох домівках. Найчастіше її готують на основі щавлю, утім смакує зелений вітамінний борщ і зі шпинатом та молодою кропивою. Окрім зелені, обов’язковим інгредієнтом є відварене яйце.

300 грамів свинини, 3 цибулини, 50 грамів кореня селери, 2 яйця, 3 картоплини, 1 морквина, 4 столові ложки сметани, 200 грамів борошна, 300 грамів щавлю, 30 грамів петрушки, 50 грамів шпинату, 20 грамів зеленої цибулі, 2 лаврових листки, сіль, перець.
М’ясо зварити з цибулею, селерою і лавровим листям. Бульйон процідити, свинину порізати на шматочки. Покласти в бульйон дві цілі картоплини й, поки вони варяться до готовності, обсмажити на олії подрібнені моркву та цибулю. Додати у засмажку борошно та сметану й вилити суміш у бульйон. Посолити, поперчити.
Дістати зварену картоплю, потовкти виделкою і повернути в бульйон разом із порізаною кубиком сирою картоплиною. За 2 хвилини до готовності додати нарізані щавель, шпинат і петрушку.
Довести до кипіння, прикрити кришкою і залишити настоятися протягом 30 хвилин. Подавати зі сметаною, зеленою цибулею і вареним яйцем.
***
0,5 кілограма свинини, 250 грамів буряка, 600 грамів картоплі, 1 морквина, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 300 грамів щавлю і шпинату, 2 яйця, 4 столові ложки сметани, 1 столова ложка борошна, 1 столова ложка оцту, 1 чайна ложка цукру, по 2 столові ложки дрібно посічених кропу й пірець цибулі, 3 столові ложки вершкового масла, 1 лавровий листок, 2 горошини гіркого перцю, сіль.
Свинину зварити як зазвичай і нарізати на порційні шматки. Бульйон процідити. Буряки нашаткувати соломкою, посолити, скропити оцтом й тушкувати, додаючи цукор і доливаючи бульйон.
Моркву, корінь петрушки й цибулю нарізати соломкою, трохи обсмажити на маслі й змішати зі злегка обсмаженим на сухій сковорідці борошном.
У киплячий бульйон вкинути картоплю і варити 10 – 15 хвилин, додати тушковані й обсмажені овочі, дрібно посічені щавель та шпинат, спеції і варити до готовності.
Подаючи страву на стіл, у кожну тарілку кладуть подрібнені варені яйця, сметану й посічені кріп та пірця цибулі.

Поділися:

Добавить комментарий