«Посіяла огірочки…»

«Посіяла огірочки…»

Лікарі стверджують, що огірки очищають організм людини від шлаків. Ці овочі «борються» з набряками, знижують артеріальний тиск, поліпшують серцевий ритм, запобігають запальним процесам у серцевих м’язах. Завдяки мікроелементам йоду, які є в огірках, вони рекомендуються для профілактики захворювань щитовидної залози. Корисні властивості огірка широко використовуються в косметології. Це – чудова сировина для різноманітних лосьйонів, кремів або просто для масок з догляду за обличчям – маски на огірковій основі добре зволожують шкіру.

У сівозміні огірки ліпше вирощувати після капусти, картоплі, цибулі, моркви і перцю. Що стосується поливу, то бажано проводити його через кожні 3–4 дні, а починати з фази цвітіння рослин через 2–3 дні теплою, прогрітою на сонці водою. Дуже частий інтенсивний полив призводить до збільшення відстані між листковими вузлами на огудині. Внаслідок цього прогресує розвиток бічних пагонів на головному стеблі. Це призводить до загущеного росту рослин, менше звітрюється пилок на квітках, а тому вони не запилюються, а утворюють так звані пустоцвіти (вони ще бувають, коли густо посіяні рослини і не видалені зайві у рядку). Пустоцвіти бувають ще й з тієї причини, що було посіяне насіння минулого року, яке ще не влежалося, щоб зародилося більше жіночих квіток, ніж чоловічих. Тому раджу використовувати насіння через рік після року отримання врожаю.
Денний полив дощуванням бажано проводити під вечір, тоді листя менше пошкоджується сонячними опіками (краплі утворюють так звані лінзи, і під впливом сонячних променів з’являються плями опіків). Тож такий полив доцільно провадити прохолодною водою.
За використанням огірки ділять на три групи: салатні, засолювальні, універсальні. Ті чи інші сорти, крім урожайності, треба оцінювати і за способом використання. Якщо ваша мета – огірки для засолювання, то слід вибирати найбільш урожайні із засолювальних сортів. Якщо огірки на продаж, то слід вибирати сорти з гарним товарним виглядом: Далекосхідний-27, Монастирський, Джерело, Ніжинський-12, Бочковий засіл, Конкурент, Кущовий, Дарунок осені. Для споживання у свіжому вигляді та на салат слід вибирати тонкошкурі, не гіркі. Це такі сорти: Малюк, Пальчик, Закуска, Паризький корнішон, Фенікс+, Китайські змії, Білий делікатес. До речі, щоб отримати красивий товарний вигляд плодів двох останніх сортів, треба вирощувати їх на сітці з клітинками 10 см. Плоди звисають рівненькі в отворах сітки і не деформуються, як на грядці. Засолювальні сорти варто висівати приблизно на половині усієї площі.
Будь-яка група сортів огірків для отримання врожаю потребує посівного матеріалу. Для здешевлення затрат на отримання продукції кожен городник прагне виростити своє насіння. Отримати його можна тільки із сортової продукції, а не гібридів (схрещування декілька сортів). Для цього необхідна територіальна ізоляція кожного сорту. Як для городника-аматора, який використовує плоди тільки для своїх потреб та ринку, така ізоляція має бути в радіусі 500 метрів.

Валентина ЧЕБАНЕНКО.
с. Бреусівка, Козельщинська громада.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий