Про екологічні способи підживлення

Про екологічні способи підживлення

Рослини, виявляється, можуть самі підживлювати одна одну, стимулюючи ріст і розвиток своїх сусідів. Треба тільки, щоб сусіди справді “зійшлись характерами”. Річ у тім, що листя і корені культур виділяють в повітря і грунт ефірні або водорозчинні органічні сполуки, серед яких немало біологічно активних стимуляторів або інгібіторів росту. Їх поглинають корені рослин, які ростуть поряд, і це нерідко має позитивний вплив. Відомо, приміром, що більшість ароматичних трав добре діє майже на всі овочі. А васильки (базилік) навіть здатні поліпшити смак томатів, так само, між іншим, як і кріп поліпшує смак капусти. Звичайнісінька кульбаба, що її городник чи садівник вважає просто бур’яном, виділяє газ отилен, який прискорює дозрівання плодів. Багаторічні спостереження засвідчують, що всі овочі родини селерових добре поєднуються з рослинами родини цибулинних.
В екогосподарствах в ролі добрив використовують головним чином компост. Свіжий гній, за яким так натхненно полюють деякі городники, насправді може приховувати в собі небезпеку: він зазвичай є джерелом насіння бур’янів і грибкових спор. Крім того, гній може перенаситити грунт нітратами. Тому ліпше, аби він “перегорів” у компостній ямі разом із іншими органічними рештками. Через 7–8 місяців всі спори й насіння загинуть або втратять схожість.

Добавить комментарий